ВІЗИТ СПІВРОБІТНИКІВ СТОМАТОЛОГІЧНОГО МЕДИЧНОГО ЦЕНТРУ І СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ДО КИТАЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ

14.08.2017

Поглиблення міжнародних контактів та участь в спільних наукових проектах, у тому числі із залученням грантових коштів, є одним із пріоритетів розвитку НМУ, визначених ректором в стратегії розвитку університету. Перспективним напрямком міжнародного партнерства є співпраця з медичним університетом м. Урумчі (Китайська Народна Республіка) та центральною стоматологічною поліклінікою Сіньцзян-уйгурського автономного району, що є основною клінічною базою стоматологічного факультету цього навчального закладу. 20-25 липня 2017 року делегація Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у складі директора Стоматологічного медичного центру НМУ, проф. Андрія Копчака та доцента кафедри терапевтичної стоматології, д.мед.н. Юлії Коленко на запрошення китайських колег відвідала місто Урумчі для участі в урочистій церемонії підписання угоди між НМУ та урядом Сіньцзян-уйгурского автономного району, що відбулася 21.07.2017 року. Угодою передбачена тісна співпраця в рамках розбудови економічного поясу нового шовкового шляху та стратегічного партнерства в галузі охорони здоров’я між Україною та Китаєм, зокрема, надання та встановлення китайською стороною обладнання для забезпечення дистанційної діагностики, навчання та он-лайн консультацій в Стоматологічному медичному центрі НМУ за кошти, виділені урядом Сіньцзян-уйгурского автономного району. СМЦ НМУ буде включено у велику мережу клінік Китаю та інших країн світу у рамках проекту розвитку телемедицини, що реалізується Урядом КНР. Українські фахівці надаватимуть консультативну допомогу китайським колегам в складних клінічних випадках, обмінюватимуться досвідом та співпрацюватимуть в рамках освітніх проектів.

Підписання угоди стало закономірним результатом системної роботи співробітників стоматологічного факультету, Стоматологічного медичного центру та відділу міжнародних зв’язків НМУ. Так, в червні 2016 року проф. Наталія Біденко (декан стоматологічного факультету, професор кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань) і доцент Олександр Грибан (кафедра ортопедичної стоматології) взяли участь в Медичному форумі синьцзянського шовкового шляху, що проходив у місті Урумчі, провели перемовини із адміністрацією стоматологічного факультету та стоматологічної клініки м. Урумчі. У травні 2017 року китайська делегація на чолі з директором стоматологічної клініки м. Урумчі пані Не Бень відвідала Стоматологічний медичний центр НМУ. У ході перемовин було узгоджено основні положення майбутньої угоди та отримано запрошення для візиту делегації НМУ в Китай. Окрім підписання угоди, під час візиту українські вчені взяли участь в черговому Медичному форумі синьцзянського шовкового шляху, де представили доповіді, присвячені останнім досягненням в галузі регенеративної медицини та тканинної інженерії, комп’ютерному моделюванню та профілактиці ускладнень при встановленні дентальних імплантатів. Доповіді викликали жваве обговорення і отримали високу оцінку китайських колег. Під час форуму було проведено зустрічі з Президентом асоціації стоматологів Гонконгу паном Cheung Tat Leung, представниками стоматологічних факультетів м. Урумчі, Гуанчжоу, Пекіна, керівниками стоматологічних клінік і представниками Уряду м. Урумчі та Сіньцзян-уйгурского автономного району.

Делегація НМУ імені О.О. Богомольця відвідала центральну стоматологічну клініку м. Урумчі, де українські стоматологи ознайомились з особливостями роботи електронної реєстратури та системи електронного документообігу, що вже кілька років ефективно працює в клініці. Цей досвід є дуже корисним в зв’язку із впровадженням подібної системи в СМЦ НМУ, що заплановано на вересень цього року. Співробітники НМУ також відвідали низку приватних стоматологічних клінік, де ознайомилися з організацією їх діяльності, упровадженням нових технологій, проаналізували форми приватно-державного партнерства, що реалізуються в КНР, провели консультації хворих і поділилися українським досвідом організації роботи університетських стоматологічних центрів. Китайськи колеги отримали запрошення відвідати НМУ наступного року. Обидві сторони висловили велику зацікавленість у подальшій співпраці та погодили конкретні форми спільної діяльності на наступний 2018 рік.

Стоматологічний медичний центр
Відділ міжнародних зв’язків