ВПРОВАДЖЕННЯ ВІДЕОЛЕКЦІЙ В НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

30.11.2017

На сьогоднішній день в Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця, на виконання наказу ректора, професора Катерини Амосової на кафедрах університету створюється весь комплекс мультимедійних лекцій, які можуть використовуватися як під час проведення занять, так і для дистанційної підготовки студентів. За ініціативи проректора з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти, професора Олександра Науменка, кафедра оториноларингології однією з перших розпочала роботу над створенням відеолекцій.

Можливість використання додаткових відеолекційних потоків та коротких відео-відповідей на найактуальніші питання дозволяє студентам краще підготуватися до практичних занять і опанувати необхідні компетентності. На кафедрі оториноларингології вже створено 5 лекцій за основними напрямками: хвороби носової порожнини, вуха, глотки, захворювання гортані і методи дослідження слухового вестибулярного аналізатора. Як розповіла завідувач кафедри оториноларингології, професор Юлія Дєєва, зараз співробітники кафедри працюють над створенням коротких 3-5 хвилинних роликів, які стосуються питань, що не входять в програму, а є додатковими для того, щоб студенти могли їх самостійно опрацювати під час підготовки до занять. «Кафедра оториноларингології розпочала відеозапис матеріалів до практичних занять вже давно, але це не було системно. Ми готували мінілекції, які використовували в процесі викладання, на практичних заняттях, це був відеозапис методів дослідження, окремих елементів анатомічної будови ЛОР-органів, з фізіології ЛОР-органів з використанням мультимедійних презентацій: демонстрували як працює слизова оболонка носа, як відбувається вдих-видих. Найближчим часом заплановано створення ще 3 лекцій з тем: невідкладні стани в оториноларингології, доброякісні та злоякісні пухлини ЛОР-органів, анатомія та фізіологія верхніх дихальних шляхів. Крім того ми оновлюємо методи дослідження ЛОР-органів з врахування вимог ОСКІ», – зауважила професор Юлія Дєєва.

Таке нововведення відеолекцій надзвичайно важливе для тих предметів, які мають короткий курс викладання. Отримання необхідної інформації в стислому вигляді дає можливість підвищити рівень викладання і фаховості студентів та інтернів. Студенти зможуть взяти лекції на кафедрі оториноларингології з електронного стенду, який дозволяє перенести інформацію на флешку або інший носій, скачати відеоролик лекцій з сайту, а також взяти у свого викладача в електронному вигляді. Тривалість відеолекцій 10-15 хвилин, коротких мікролекції – 3-5 хв. Під час комбінованої відеолекції, лектор розповідає тему, а також демонструє слайди, фотографії, певні ключові моменти, на які необхідно сконцентрувати увагу студента.

Прес-центр