ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я В НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

10.04.2018

На відзначення Всесвітнього дня здоров’я в НМУ імені О.О.Богомольця 5 квітня 2018 р. розпочала роботу традиційна щорічна міжнародна науково-практична конференція до цієї важливої дати. Всесвітній день здоров’я у 2018 р. присвячено 70-річчю ВООЗ та загальному охопленню населення послугами охорони здоров’я. Він проходить під гаслом «загальне охоплення послугами охорони здоров’я – для всіх і всюди». Вибір такої тематики є закономірним з огляду на існуючі істотні проблеми в доступності медичної допомоги населенню в багатьох країнах світу та фінансові ризики внаслідок необхідності її оплати.

Конференцію урочисто відкрила проректор з наукової роботи НМУ імені О.О.Богомольця, проф. Черенько Т.М., яка відзначила, що конференції до Всесвітнього дня здоров’я відзначаються в Університеті з 2005 р., а з 2007 р. – проходять у міжнародному форматі. Співорганізаторами конференції виступають Національна академія медичних наук України, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Бюро ВООЗ в Україні.

Учасниками цьогорічного заходу стали провідні вчені з 7 країн світу, у т.ч. Італії, Польщі, Словаччини, Чехії, Хорватії, США та України. Науковими досягненнями та здобутками поділилися представники вітчизняних наукових та освітніх установ і закладів практичної охорони здоров’я з різних регіонів України.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Президент Національної академії медичних наук України, член-кореспондент Національної академії наук України, академік Цимбалюк В.І.

Від Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, професора Богомолець О.В. вітального листа зачитав консультант Комітету, президент Українського медичного клубу, відповідальний секретар СФУЛТ Сорока І.М.

Генеральний директор Державної установи «Центр громадського здоров’я» МОЗ України Курпіта В.І. привітав учасників та виступив з доповіддю «Актуальні проблеми розбудови громадського здоров’я в Україні».

Палкі вітання від зарубіжних закладів-партнерів озвучили Президент Польського товариства громадського здоров’я, професор Анджей М. Фал (Національний інститут громадського здоров’я, м. Варшава, Польща), викладачі Техаського університету в Х’юстоні Вунмі Айбана (м. Х’юстон, США), Університету Магна Греція в м. Катандзаро Людовіко Абенаволі (Італія), Трнавського університету Святих Кирила і Мефодія Любіца Варечкова (м. Трнава, Словацька Республіка) та інші.

Учасниками конференції були науковці Інституту геронтології та геріатрії НАМН України, Інституту медицини праці імені Ю.І. Кундієва НАМН України, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика, Інституту стратегічних досліджень МОЗ України, Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини ДУС, Київського міського центру здоров’я, представники Міжнародної діабетичної асоціації України, викладачі 15 вищих медичних навчальних закладів України та закладів післядипломної освіти України.

Програма конференції включала заслуховування та обговорення 26 наукових доповідей та ознайомлення з 9 стендовими доповідями і передбачала всебічне обговорення різних аспектів проблеми загального охоплення послугами охорони здоров’я, включаючи медико-соціальні, клінічні, профілактичні, фармакологічні, економічні, освітні, правові та інші аспекти. Особливу увагу було приділено питанням громадського здоров’я, у т.ч. профілактиці туберкульозу, вакцинації, профілактиці неінфекційних захворювань, підготовці кадрів для системи громадського здоров’я, стратегіям розвитку громадського здоров’я в Україні, Польщі і США. Предметом наукових дискусій стали питання охоплення послугами охорони здоров’я індивідуального та популяційного характеру різних груп населення, у т.ч. дітей, працюючого населення та осіб старших вікових груп.

За результатами обговорення сформовано пропозиції, які спрямовано на удосконалення доступності послуг охорони здоров’я, підвищення якості медичного обслуговування, збереження та зміцнення здоров’я населення. Досягнуто домовленостей про започаткування нових наукових проектів за участю викладачів НМУ та  колег із зарубіжних наукових і освітніх закладів та установ.

 

Соціальної медицини та громадського здоров’я