ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ УРОЛОГІЇ “ХРОНІЧНА ХВОРОБА НИРОК”

07.05.2018

3 травня 2018 року відбулося заключне у поточному семестрі засідання студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри урології на тему «Хронічна хвороба нирок» (ХХН). Подія відбулася на базі кафедри урології у Олександрівській клінічній лікарні міста Києва та викликала значний інтерес у студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, адже засідання відвідала значна кількість нових гуртківців. Науковий керівника СНГ кафедри урології доцент Павло Яковлев наголосив на взаємопов’язаності урологічної та нефрологічної патології та необхідні лікарям-урологам бути обізнаними у хворобах нирок, особливо у найпоширенішій патології – хронічній хворобі нирок, на яку страждає близько 1/10 всього населення світу.

Серед доповідачів виступила студентка 5го курсу медичного факультету №2 Гусєва Альона, котра присвятила свою презентацію проблемі діабетичної нефропатії. Протягом доповіді студентка висвітлила механізми розвитку даного патологічного стану, алгоритми його діагностики, профілактики та лікування. Наступною виступила гість засідання, минулорічний випускник НМУ лікар швидкої медичної допомоги Анна Шевченко, яка розкрила поняття гострого ушкодження нирки, а також поділилася випадками із власної лікарської практики. Підсумовуючим виступом була лекція лікаря-нефролога відділення гемодіалізу Олександрівської клінічної лікарні Юрія Калантаренко на тему хронічної хвороби нирок. Серед обговорених питань – визначення поняття «хронічної хвороби нирок», критерії, за якими вона діагностується, основні етіологічні чинники, фактори ризику, що можуть та не можуть бути модифікованими, динаміці прогресії ХХН, скринінговим групам та методам діагностики, клінічній цінності різних лабораторних показників, способам підрахунку швидкості клубочкової фільтрації та місцю цього параметру у визначенні ступеню хвороби. Після цього лікар навів приклади діагнозів та пояснив правила їхнього встановлення за вітчизняними та міжнародними гайдлайнами. Значну увагу Ю.В. Калантаренко приділив змісту нефропротекторної терапії в сучасній нефрологічній практиці, групам препаратів, що застосовуються в ній, механізмам дії, результатам сучасних клінічних випробувань нефропротекторних препаратів та моніторуванню їх ефективності. Після завершення лекції відбулося її обговорення, так як вона викликала значний інтерес у слухачів.

На завершення керівник доц. Яковлев П.Г. підсумував результати роботи студентського наукового гуртка кафедри урології за 2017/2018 навчальний рік, серед яких 8 успішно проведених засідань з урологічної та онкоурологічної тематики, майстер-клас «Шов нирки» на Annual Young Medical Scientists’ Conference 2017, секція урології на ІІ Всеукраїнський конференції студентів, інтернів та молодих вчених «Цікаві випадки у клінічній медицині 2018», проведення наукової роботи гуртківцями кафедри та успішне представлення результатів на Міжнародній студентській конференції «Uzhhorod Medical Students’ Сonference 2018», спільна з кафедрами хірургії та травматології і ортопедії організація та проведення секції «Хірургія» на Квітневій студентській науковій сесії 2018.

Кафедра урології