ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ АКУШЕРСТВА І ГІНЕКОЛОГІЇ № 2

10.05.2018

На черговому засіданні наукового гуртка кафедри акушерства і гінекології №2 продовжувався розгляд теоретичних та практичних аспектів проблеми жіночого непліддя. Цього разу заняття проводилось відповідно до плану на тему: «Сучасні методи діагностики і лікування непліддя. Роль ендоскопічних методів».
Найпершим питанням в діагностиці непліддя є визначення його етіологічного чинника, наступним – медична допомога для збереження або відновлення репродуктивного здоров’я. Саме ці питання стояли в центрі уваги молодих науковців, які під керівництвом керівника СНГ кафедри ас. Скурятіної Н.Г. опановували матеріал в практичній частині засідання, яке було проведено як виїзне на базі відділення репродуктивних технологій Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини.

Серед різних форм жіночого непліддя суттєву частину становлять маткові (поліпи ендометрія, внутрішньоматкові синехії, субмукозні лейоматозні вузли) та трубноперитоніальні форми, які за сучасними технологіями потребують проведення ендоскопічних лікувально-діагностичних процедур: гістероскопії, гістерорезектоскопії, діагностичної лапароскопії. Саме з цими ендоскопічними операціями і знайомились гуртківці. Під час проведення операцій лікар-гінеколог центру Жихарський Р.В. демонстрував топографічну анатомію малого тазу, коментував хід операцій, відповідав на питання гуртківців. Ще одним напрямком заняття було знайомство з роботою відділення репродуктології. Лікар-репродуктолог Малишева І.В. ознайомила гуртківців з методикою екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), вимогами щодо підготовки пацієнтів до цієї процедури. В даному центрі діє державна безкоштовна програма ЕЗК, лікар пояснила всі юридичні аспекти та умови, згідно з якими безплідна пара може брати участь у програмі. Наприкінці засідання відбулося жваве обговорення результатів, визначені можливості виконання певних аспектів цієї проблематики в наукових роботах гуртківців, проведення круглих столів для практичного втілення.

Кафедра акушерства і гінекології №2