ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА НА БАЗІ КАФЕДРИ ХІРУРГІЇ №4

28.11.2016

Минулого тижня СНГ з військово-польової хірургії організував справжній марафон заходів на базі Кафедри хірургії №4 (Олександрівська клінічна лікарня м. Києва, завідувач кафедри – професор Володимир Мішалов).

22 та 23 листопада 2016 року колектив гуртка за підтримки завідувача кафедри хірургії №4, професора Мішалова В. Г., доцегта Коваля Б. М. та асистента Матвеєва Р. М. провів заняття з базових хірургічних навичок для 60 студентів та інтернів НМУ імені О.О. Богомольця.

Заняття включали академічну частину, де студентам розповіли про основи асептики і антисептики, підготовку пацієнта до оперативного втручання, правила обробки рук хірурга і операційного поля, продемонстрували основні види хірургічних швів, вузлів, шовного матеріалу. Практична ж частина, що склала більшу половину заняття, передбачала відпрацювання базових хірургічних навичок (в’язання вузлів, накладання різних видів швів) на біологічному матеріалі. Близько двох годин студенти вчилися основам хірургії, після чого їм було запропоновано заповнити анкети, в яких вони мали змогу висловити свою думку щодо якості проведених теоретичної і практичної частини, а також написати свої коментарі та побажання щодо оптимізації роботи гуртка.

24 листопада 2016 року на засідання гуртка завітали представники Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН України – заступник директора Інституту Руденко К. В. та науковий співробітник Буряк Р. В.

Кардіохірург Руденко К. В. вже не вперше читає лекції на засіданнях СНГ з військово-польової хірургії. Цього разу темою його доповіді були порушення клапанного апарату. Руденко К. В. висвітлив основні типи патологій клапанного апарату, розглянув методи і техніки їх лікування, а також навів приклад клінічного випадку, який розібрав разом зі студентами, котрі завітали на засідання. Наприкінці заняття лектор подякував колективу гуртка за запрошення, а також відмітив, що така зацікавленість та ентузіазм студентів не лишили осторонь увагу співробітників Інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, а тому невдовзі відвідувачі гуртка матимуть змогу потрапити в Інститут, аби ознайомитися з особливостями його роботи.

Цікавою лекцією засідання гуртка не завершилось. Також відбувся захоплюючий майстер-клас від наукового співробітника Інституту, кардіохірурга Буряка Р. В., який продемонстрував на біологічному матеріалі (свинному серці) основні види бойових травм серця і магістральних судин та методи їх хірургічного лікування. Студентів настільки вразила техніка роботи Буряка Р. В., що в них з’явилося нестримне бажання спробувати зробити це власноруч. Тож, керівник СНГ з військово-польової хірургії Данченко П. А. разом з колегами-гуртківцями вирішили надати всім таку можливість і влаштувати для студентів відпрацювання щойно побачених навичок. Протягом наступної години гуртківці вчилися ушивати рани передсердь, шлуночків, а також магістральних судин, ознайомлювалися з шовним матеріалом і хірургічним інструментарієм, який застосовується при роботі на серці. Також вони мали змогу побачити зразок штучного тристулкового клапану, який співробітники Інституту подарували колективу СНГ з військово-польової хірургії.
Наприкінці засідання представники НІССХ імені М. М. Амосова відмітили, що НМУ імені О. О. Богомольця має надзвичайно талановитих студентів, і були дуже раді, що внесли свій внесок у їх розвиток.

Колектив СНГ з військово-польової хірургії запрошує всіх бажаючих на наступні засідання. Детальна інформація про майбутні заходи за посиланням: vk.com/military_surgery.

СНГ військово-польової хірургії
Кафедра хігургії №4