ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ ГУРТІВ КАФЕДРИ ДИТЯЧИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

26.03.2018

Сучасний розвиток медицини вимагає від майбутніх лікарів глибоких теоретичних знань та володіння певними практичними навичками. Лекції та семінарські заняття складають базовий рівень, але для досягнення професійного рівня необхідна додаткова самостійна робота. Студентські наукові гуртки представляють собою майже ідеальну форму навчального процесу, оскільки тут поєднується висока мотивація, проблемно-орієнтований підхід та можливість творчого вирішення клінічних ситуацій. На кафедрі дитячих інфекційних хвороб студентському науковому гуртку приділяється особлива увага. У багатьох студентів під час навчання з’являється бажання поглибити свої знання, спробувати себе в ролі лікаря або науковця.

Клінічне мислення, напевно, найголовніша з практичних навичок, якими має володіти лікар. На засіданнях гуртка робиться акцент на розгляді конкретних клінічних ситуацій. Саме в такий спосіб викладач може показати шлях діагностичного пошуку, механізм вибору оптимальної тактики, а колективне обговорення дозволяє ширше та неупереджено розкрити проблему. Важливою складовою успішності гуртка є зацікавленість викладачів у передачі досвіду майбутнім лікарям. На кафедрі дитячих інфекційних хвороб всі співробітники беруть участь у роботі студентського гуртка – це і сумісні обходи з оглядом хворих, і розгляд цікавих клінічних випадків, і підготовка наукових робіт для публікацій та участі у конференціях. До кожного засідання гуртка кафедра підходить відповідально і намагається наситити його цікавим змістом.

З січня 2018 року відбулось вже чотири засідання студентського гуртка на кафедрі дитячих інфекційних хвороб. 17 січня чергове засідання наукового гуртка кафедри проводилось під керівництвом к.мед.н., доцента Корбут Оксани Вікторівни. Під час обходу хворих гуртківці ознайомились з цікавими клінічними випадками кору, вітряної віспи та інших актуальних інфекційних патологій нинішнього сезону. У відділенні реанімації гуртківці спільно з Оксаною Вікторівною та к.мед.н., асистентом Вороновим Олександром Олександровичем спостерігали за проведенням торакоцентезу у дитини з вітряною віспою, що ускладнилася плевритом. Під час процедури було видалено близько 700 мл гнійного вмісту. Не менш вражаючим для гуртківців став випадок криптококового сепсису у 14-річного хлопчика, який в подальшому закінчився летально.

26 січня 2018 року на базі Київської міської дитячої клінічної інфекційної лікарні відбулося засідання гуртка кафедри під керівництвом доктора медичних наук, професора Виговської Оксани Валентинівни. Під час обходу хворих були розглянуті цікаві клінічні випадки ротавірусної інфекції, мононуклеозу, вітряної віспи, кашлюку та скарлатини. Також на засіданні Оксана Валентинівна представила інформативну доповідь на тему «Клінічні кейси герпесвірусних інфекцій у дітей», впродовж якої гуртківці мали змогу переглянути та детально вивчити типові аналізи різноманітних випадків герпесвіпусних інфекцій, обговорити їх особливості клініки та диференційної діагностики. Окрім того, студенти розглянули історії хвороб та визначились з темами для доповідей та написання наукових робіт для участі в II Всеукраїнській науково-практичній конференції «Цікаві випадки в клінічній медицині».
20 лютого 2018 року під час засідання наукового гуртка кафедри під керівництвом к.мед.н., доцента Корбут Оксани Вікторівни гуртківці розбирали особливості грипу сезону 2017/2018 років у дітей, акцентувалася увага на його ускладненнях. Студентка медичного факультету №3 Фарина Любовь представляла доповідь на тему «Менінгіт Моларет у дітей». Традиційно – розбір пацієнтів у відділенні нейроінфекції, боксованому відділенні та відділенні реанімації та інтенсивної терапії з грипом, вітряною віспою, вірусним енцефалітом. 21 березня 2018 року відбулося чергове засідання наукового гуртка кафедри дитячих інфекційних хвороб під керівництвом к.мед.н., доцента Корбут Оксани Вікторівни та д.мед.н, професора Виговської Оксани Валентинівни. На засіданні були присутні 11 представників 4-6 курсів медичних факультетів №3 та 2 студентів – медичного факультету №2. На засіданні к.мед.н., асистент Воронов Олександр Олександрович ознайомив студентів з клінічними випадками аспергільозного сепсису та внутрішньоутробної цитомегаловірусної інфекції ускладненої внутрішньою гідроцефалією. Також гуртківці ознайомились з патогенезом, особливостями клініки, діагностики та ускладненнями хвороби Кавасакі та клінічним випадком даного захворювання у дитини, що перебувала на лікуванні на базі клініки кафедри дитячих інфекційних хвороб в інфекційному відділенні ДКЛ№2.

Під час обходу у відділенні студенти оглянути хворих: дівчинку 7 років з грибковим ураженням шкіри та легень (Aspergillius, Candida); хлопчика 27 днів, з внутрішньоутробною цитомегаловірусною інфекцією та хлопчика 6 років з діагнозом енцефаломієлополірадикулонейропатія, мозочкова атаксія. Окрім того, впродовж засідання було обговорено питання участі гуртківців в найближчих конференціях, тематику доповідей та структуру їх оформлення.

Кафедра дитячих інфекційних хвороб
Деканат медичного факультету №3