ЗАСІДАННЯ ЗАВІДУВАЧІВ КАФЕДР ВНЗ УКРАЇНИ

10.04.2017

8 квітня 2017 р. на базі опорної кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця відбулася нарада завідувачів кафедр ВНЗ України,  на яких викладаються дисципліни «соціальна медицина та організація охорони здоров’я», «біостатистика», «економіка охорони здоров’я», «менеджмент і маркетинг»,  однопрофільних кафедр закладів післядипломної медичної освіти України. У її роботі взяли участь зарубіжні гості  з  Республіки Польща, Словацької Республіки,  Республіки Білорусь, а також завідувач кафедри суспільної охорони здоров’я Національної академії державного управління при Президентові України, професор Князевич В.М., завідувач кафедри, очільник Школи охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія», доцент Юрочко Т.П., представники інших освітніх інституцій.

Порядок денний передбачав обговорення важливих питань викладання навчальної дисципліни «соціальна медицина, громадське здоров’я» та підходів до формування проектів стандартів освіти та освітніх програм за спеціальністю «громадське здоров’я» з урахуванням кращого європейського та міжнародного досвіду, а також актуальних проблем реформування системи охорони здоров’я.

Учасникам засідання було представлено доповідь співробітників НМУ імені О.О.Богомольця, професора Грузєвої Т.С., професора Пельо І.М., доцента Гречишкіної Н.В.  на тему «Обгрунтування освітніх стандартів та програм з підготовки фахівців громадського здоров’я з євроінтеграційних позицій»,  доповідь завідувача кафедри громадського здоров’я Ужгородського національного університету, професора  Слабкого Г.О. на тему «Першочергові завдання системи громадського здоров’я в Україні»,  доповідь доцента кафедри менеджменту охорони здоров’я НМУ імені О.О.Богомольця, доцента Вежновець Т.А. на тему «Дослідження задоволеності медичних працівників роботою та чинники впливу», доповідь доцента Білоруської медичної академії післядипломної освіти Романової А.П. на тему   «Компонентна структура динаміки смертності чоловічого та жіночого  населення Республіки Білорусь за 1960–2015 роки»,  інші повідомлення.

В обговоренні піднятих питань виступили головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «організація і управління охороною здоров’я», завідувач кафедри соціальної медицини, організації та управління охороною здоров’я ДУ «Дніпропетровська медична академія», професор Лехан В.М., завідувач кафедри суспільної охорони здоров’я Національної академії державного управління при Президентові України, професор Князевич В.М., завідувачі однопрофільних кафедр та інші учасники наради. Формат наради у рамках круглого столу передбачав широкий і всебічний обмін думок та розгляд дискусійних питань. Було запропоновано створення Всеукраїнської асоціації соціальної медицини та громадського здоров’я шляхом об’єднання регіональних асоціацій.

Перед учасниками наради виступили директор видавництва наукових медичних журналів ALUNA д.г.н. Анна Лучиньска (м. Варшава, Польща), та координатор міжнародних проектів, редактор видавництва наукових медичних журналів ALUNA, к.м.н. Леся Руденко (м. Варшава, Польща), з інформацією про науковометричні польські та міжнародні видання, досвід співпраці українських вчених з польськими видавцями та можливості для розширення цієї співпраці, яка викликала значний інтерес аудиторії.

 

Кафедра соціальної медицини та громадського здоров’я