Кафедра епідеміології та доказової медицини

Новини

У 2022 році кафедра відзначила ювілей – 90 років.

6 квітня 2023 року відбулася міжнародна науково-практична конференція до Всесвітнього дня здоров’я, що цьогоріч присвячується 75-річчю ВООЗ і проходить під гаслом «Здоров’я для всіх».

Під час пленарного засідання з доповіддю «Епідеміологічна ефективність щеплень проти COVID-19, Україна, 2021-2022» виступив кандидат медичних наук, доцент кафедри епідеміології Геннадій Мохорт. У своїй доповіді він представив результати описового популяційного дослідження ефективності щеплень проти COVID-19 в Україні, яке ґрунтувалося на аналізі часових рядів показників реєстрації, лабораторно підтверджених випадків цієї інфекції, зокрема, кількості госпіталізованих з діагнозом COVID-19 в залежності від щеплювального анамнезу.

 

Напередодні Європейського тижня імунізації 24 – 30 квітня 2023 року.

Завідувач Кафедри епідеміології НМУ імені О.О. Богомольця, професор Ірина Колеснікова відкриває PedSmart презентацією доповіді про епідситуацію з вакцинокерованих інфекцій в Україні.

 

На базі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, за організації Студентського наукового товариства імені О.А. Киселя, відбулася наукова конференція «Квітнева наукова сесія 2023». У конференції, що проходила онлайн, взяли участь 102 студенти, які проявили оригінальність і вміння обґрунтовувати власні дослідження та представили доповіді в секціях.

Студентки 3-го курсу Вікторія Мірошник та Анастасія Піщанська під керівництвом доц. Олени Зубленко підготували та прийняли участь у конференції.

 

Двадцять слухачів успішно склали атестацію та отримали сертифікат лікаря-спеціаліста за спеціальністю “Епідеміологія”. Більшість слухачів працюють епідеміологами в закладах охорони здоров’я у відділах інфекційного контролю.

Асистент кафедри епідеміології та доказової медицини  Вікторія Короленко залучена до викладання у програмі Інтервенційної епідеміологічної служби (ІЕС) , заснованої МОЗ України спільно з  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»  і  Центрами по контролю та профілактиці захворювань США (CDC, США).

На кафедрі закінчився цикл тематичного удосконалення “Епідеміологічних нагляд за пріоритетними інфекційними хворобами”. Слухачі вирішували ситуаційні задачі і відповідали на тести, освоїли дистанційну платформу Likar_NMU. Приємно і цікаво було поспілкуватися з практичними епідеміологами та провідними спеціалістами.

У День української писемності та мови, до масштабного мовного флешмобу – Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності активно долучилися співробітники кафедри епідеміології та доказової медицини

На кафедрі епідеміології та доказової медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка (СНГ), присвячене важливому аспекту інфекційного контролю – гігієні рук. Гуртківці відпрацювали алгоритм гігієнічної обробки рук і зняття медичних рукавичок, що при самостійній роботі допоможе їм знизити ризики інфікування, як себе, так і пацієнтів.

 

 

 

Співробітники кафедри епідеміології, доцент Мохорт Г.А., доцент Петрусевич Т.В. та доцент Зубленко О.В., 22-23 жовтня 2014 р. взяли участь в семінарі «Український семінар з підготовки науково-дослідних робіт з проблем ВІЛ» Цей семінар був організований Міжнародною навчальною й науково-дослідною Програмою штату Нью-Йорк при підтримці Міжнародного центру Фогарті Національних інститутів здоров’я США й PEPFAR (President’s Emergency Plan for AIDS Relief – Надзвичайний план президента з боротьбі зі СНІДом).


Співробітники кафедри з організаторами семінару

Завідувач кафедри, професор Колеснікова Ірина Павлівна в якості експерта взяла участь в учбово-тренувальних навчаннях з організації заходів при виявленні хворого (підозрілого) на хворобу, спричинену вірусом Ебола, які відбулися 30 жовтня 2014 року в місті Одеса при задіянні головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби на водному транспорті, ДУ «Лабораторний центр» ДСЕСУ на водному транспорті», головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби в Одеській області, ДУ «Одеський обласний лабораторний центр ДСЕСУ», управління охорони здоров’я Одеської обласної адміністрації, КУ «Одеська міська швидка допомога», КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня» та ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України».
Участь у заході взяли представники ДСЕС, МОЗ, Міноборони, МВС, Держприкордонслужби, Мінінфраструктури та ДСНС.

Професор І.П. Колеснікова та т.в.о. голови Держсанепідслужби С.В. Протас у Одеській міській клінічній інфекційній лікарні

 

З нагоди Дня Державної санітарно-епідеміологічної служби України колектив кафедри епідеміології отримав подяку від т.в.о. Голови Держсанепідслужби О.П. Кравчука.