Кафедра терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти

Новини кафедри

 

 

Всю актуальну інформацію, яка стосується нашої кафедри ви можете знайти на офіційній фейсбук-сторінці кафедри – https://www.facebook.com/groups/1657088271199562

 

 

 

 

9-11 грудня 2021 року в м. Прага, в очно-дистанційному форматі, за підтримки Всесвітньої організації гастроентерологів та Чеського товариства гастроентерологів відбулася міжнародна медична конференція “Gastro 2021 Prague” , в якій прийняли участь і співробітники кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти.

Нами було представлено постер щодо результатів дослідження частоти та удосконаленню діагностики залізодефіциту у пацієнтів, які перебувають на агліадиновій дієті.

В цій роботі було досліджено показники обміну заліза (досліджувалися вміст гемоглобіну, феритину, заліза, трансферину та його насичення залізом) у пацієнтів, які дотримувалися агліадинової дієти через наявність у них целіакії або непереносимості глютену без целіакії.

Виявилося, що найвідчутніше у  таких пацієнтів був знижений вміст феритину (у 31,6%) та – меншою мірою – заліза (у 23%). Вміст гемоглобіну був зниженим лише у 13% пацієнтів, а вміст еритроцитів був у межах норми у всіх обстежених.

При цьому, серед осіб зі зниженим вмістом феритину вміст гемоглобіну був зниженим у 41,7%, а 58,3% пацієнтів, таким чином, мали прихований залізодефіцит. Ці показники склали, відповідно, 13% та 18,5% від усіх обстежених осіб. На основі цих даних ми зробили висновок що пацієнти з глютенчутливою патологією мають високий ризик розвитку залізодефіцитних станів, причому в їх діагностиці показник вмісту гемоглобіну виявився малочутливим.  Таким пацієнтам  ми рекомендуємо проходити скринінг на прихований залізодефіцит, і найчутливішим його маркером виявився вміст в крові феритину.

Тези доповіді опубліковано в у збірці конференції, яка доступна за посиланням: gastro-2021-prague-abstract-book.pdf (guarant.eu)

 

 

 

 

 

До уваги лікарів-інтернів першого року зі спеціальностей “Внутрішні хвороби” та “Інфекційні хвороби”, які починають навчання на кафедрі терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології Інституту післядипломної освіти!

01.09.2021 року, о 10:00 ранку, на онлайн-платформі Zoom, відбудеться організаційна зустріч з викладацьким складом нашої кафедри. Орієнтовна тривалість зустрічі – 1 година. Просимо всіх лікарів-інтернів бути присутніми та не запізнюватися.

Реквізити для входу:

Назва: Збір лікарів-інтернів 1-го року

Дата та час: 1 вересня 2021 року о 10:00 ранку

Посилання для входу: https://us02web.zoom.us/j/85306767712?pwd=K0tlOXh1bUNUcTJCTkRHUG5iNGEydz09&fbclid=IwAR0Yv6QyhPy2hVF1c-Fcs6WPF-qdqRDo6OcHO5CP50B_soZq6a4Z93WNkC4

Meeting ID: 853 0676 7712

Пароль: ghmqr6

Чекаємо на вас!

Більше інформації шукайте на сторінці нашої кафедри https://www.facebook.com/groups/1657088271199562

 

 

 

 

 

 

До уваги інтернів першого (2020-2022) року навчання за спеціальностями “Внутрішні хвороби” та “Інфекційні хвороби”!

01 вересня у КМКЛ №1 відбудеться організаційна зустріч з колективом кафедри. Збір біля в’їзду до лікарні (по вул. Славгородській). Час зустрічі: для інтернів контрактної форми навчання 9:30, бюджетної форми – 10:30 (див. “Події” на сторінці Facebook нашої кафедри: https://www.facebook.com/groups/1657088271199562/events).

Чекаємо на вас!

 

 

 

 

До відома інтернів першого (2019-2021) навчального року зі спеціальності “Внутрішні хвороби”!

У понеділок, 02.09.2019 року, о 10:00, в актовому залі Центрального госпіталю МВС України (вул. Бердичівська, 1), відбудеться зустріч із колективом нашої кафедри. Явка обов’язкова.

 

15 травня 2019 року за традицією у залі старовинного Національного музею медицини відбулося спільне засідання клубу “Терапевтичні вечорниці” та студентського наукового гуртку кафедри внутрішньої медицини №1, присвячене Всесвітньому дню запальних захворювань кишечника.

Цього разу на засіданні доповідали вчені – завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та клінічного догляду за хворим Тернопільського медичного університету, керівник обласного центру гастроентерології та гепатології, доктор медичних наук, професор Ігор Ярославович Господарський, викладач кафедри внутрішньої медицини №1 НМУ ім. О.О. Богомольця, кандидат медичних наук, доцент Тетяна Борисівна Нечипуренко та завідувач кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти НМУ ім. О.О. Богомольця, доктор медичних наук, професор Олена Юріївна Губська.

Розпочалося засідання з доповіді проф. І.Я.Господарського, присвяченого біологічній терапії та їх застосуванню при запальних захворюваннях кишечника. Ігор Ярославович ґрунтовно пояснив класифікацію моноклональних антитіл, їх відмінності, розповів про сучасні та перспективні моноклональні антитіла, які застосовуються для лікування запальних захворювань кишечника, та їх переваги перед традиційними препаратами для лікування цих захворювань.

Наступною була доповідь Тетяни Борисівни, яка доповіла про свій візит до німецької університетської клініки, сучасні німецькі стандарти та технології у діагностиці та лікуванні запальних захворювань кишечника, їх відмінності від українських реалій, окреслила перспективи розвитку біологічної терапії, а також навела клінічні приклади щодо поєднання даної патології та вагітності, які були винесені на обговорення під час візиту. Заключне слово взяла ідейний натхненник та організатор Клубу Олена Юріївна Губська, яка розказала про два клінічних випадки із маломаніфестних випадків запальних захворювань кишечника з власної практики, які були обговорені з присутніми. Щиро дякуємо Національному Музею медицини та організаторам даного засідання за гостинність та всім учасникам за увагу.

 

До уваги інтернів контрактної та бюджетної форми навчання!

4.09.2018 о 10:00 в Центральному госпіталі МВС (Бердичівська 1, актова зала) відбудуться збори щодо початку очного циклу навчання. Явка обов‘язкова.

 

До уваги інтернів контрактної форми навчання за повним циклом.

Шановні інтерни 1-го року навчання! Звертаємо вашу увагу, що заочний цикл починається 01 серпня. Чекаємо на вас 01.08 о 9:45 у Центральному госпіталі МВС України (вул. Бердичівська, 1), у холлі хірургічного (9-поверхового) корпусу. При собі мати медичний одяг,  змінне взуття та фонендоскопи.

У разі виникнення запитань звертатися до:

доц. Родіонової Ірини Олександрівни, +38 (095) 6970567

ас. Паніна Артема Валерійовича, +38 (095) 277-81-80

 

 

30 січня 2019 року в Києві в залі коворкінгу “Бергамот” відбулося чергове та довгоочікуване засідання клубу “Терапевтичні вечорниці”.

Цього разу засідання проходило у новому форматі відкритих запитань-відповідей і було присвячене проблемам цукрового діабету. У якості доповідачів були запрошені: лікар-діабетолог, керівник відділу діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка, доктор медичних наук, професор Любов Костянтинівна Соколова; лікар-хірург, заслужений лікар України, лауреат Державної премії України, доктор медичних наук, професор Сергій Євгенович Подпрятов та призер 20-го конгресу Європейського ендокринологічного товариства, лікар-ендокринолог, асистент кафедри ендокринології НМУ імені О.О.Богмольця, к.мед.н. Катерина Олексіївна Кондратюк.

Після привітання голови клубу, його ідейного натхненника та організатора, професора Олени Юріївни Губської, до доповіді була запрошена Катерина Олексіївна Кондратюк. Вона ґрунтовно розповіла про дослідження, присвячене особливостям змін в імунній системі та кишковій мікрофлорі у хворих на цукровий діабет 2-го типу у поєднанні з неалкогольною жировою хворобою печінки. Після низки запитань учасників та відповідей К.Кондратюк, до слова був запрошений професор Сергій Євгенович Подпрятов. Сергій Євгенович є першим представником нетерапевтичних спеціальностей, який зацікавилися роботою Клубу та вийшов з ініціативою обговорити результати власних досліджень та напрацювань хірургічного лікування діабетичної стопи. Проф. Подпрятов доповів про докорінно новий, розроблений ним хірургічний метод лікування цукрового діабету 2 типу та його різноспрямовані позитивні побічні ефекти у вигляді нормалізації показників ліпідного та вуглеводного обмінів, кровотоку в тканинах, які страждали від наслідків ангіопатії. Дані цієї доповіді викликали жваву дискусію серед учасників. До неї приєдналися усі присутні. В обговоренні були окремо заслухані думки лікаря-ендокринолога (проф.Соколова Л.К.) та гастроентеролога (проф. Губська О.Ю.). На завершення професор Любов Костянтинівна Соколова розповіла учасникам Вечониць про нові тенденції у лікуванні цукрового діабету другого типу та відповіла на запитання учасників засідання.

Молоді спеціалісти, лікарі-інтерни взяли активну участь у обговоренні. Щиро дякуємо шановним доповідачам за цікаві та змістовні доповіді, плоди для роздумів і за нові ідеї. Також дякуємо усім гостям нашого Клубу за активну участь. До нових зустрічей!

 

 

 

7 грудня 2018 року співробітники кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця вдруге відвідали центр соціально-психологічної реабілітації для дітей №1 м. Києва. Перша, весняна акція була присвячена збору вбрання для майбутніх випускниць. Учасниками було зібрано та передано дівчатам старших класів велику кількість суконь та прикрас. Цього разу метою зустрічі став просвітницький захід, присвяченим професійній орієнтації старшокласників.

Молоді спеціалісти-співробітники кафедри поділилися власним досвідом щодо нюансів роботи медиків та подискутували зі школярами з приводу цікавих наукових фактів. Подію підтримали досвідчені психологи, які сумісно з лікарями-терапевтами провели тренінг з метою визначення ставлення діток до професії лікаря та дали можливість в іграх “відчути себе справжніми лікарями”. В атмосфері гри та відвертого спілкування час минув непомітно та з користюю.

 

 

18.04.2018 р. у затишній залі кафе “Парус” у рамках засідання клубу “Терапевтичні вечорниці” відбулася зустріч з кандидатом медичних наук, завідувачем відділення загальної ендокринної патології та обміну речовин Київського міського клінічного ендокринологічного центру Костянтином Олександровичем Зуєвим. Костянтин Олександрович розповів про віковий чоловічий гіпогонадизм – патологію, яка, зазвичай, залишається поза увагою більшості лікарів, але може мати місце у пацієнтів, часто маскуючись під метаболічний синдром, про сучасні стандарти діагностики та лікування гіпогонадизму, та відповів на запитання учасників засідання клубу.

Дякуємо шановному Костянтину Олександровичу за змістовну та корисну доповідь.

 

Співробітники кафедри прийняли участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції з питань охорони психічного здоров’я “Психічне здоров’я: глобальні виклики ХХІ ст.” (“Mental Health: Global challenges of XXI century”), яка відбулася у актовій залі Президентського інституту МАУП 26-27 жовтня 2017 року.

Усі статті співробітників кафедри та співавторів надруковані у журналі “Лікарська справа” №7, 2017. Це єдиний вітчизняний журнал терапевтичного профілю з цитуванням у Scopus.

Кафедра плідно співпрацює з лікарями відділень клінічної бази. Робота «Професійні шкідливості в анестезіології та інтенсивній терапії як фактор ризику психоемоційних порушень лікарів-інтенсивістів» написана у співавторстві з лікарем відділення БРІТ-Відділення інтенсивної терапії загального профілю.

Увесь колектив кафедри разом з молодими науковцями працює над спільними проектами. Кафедра представила спільну роботу на тему «Вивчення впливу вегетаріанських дієт на розвиток депресії».

5 жовтня 2017 року завдіувач кафедри, проф. О.Ю. Губська розповіла про особливості програми навчання сімейних лікарів у програмі “Факти ICTV”: “Чому варто змінити терапевта на сімейного лікаря”.

 

25.05.2017 року на базі кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти відбулася зустріч представників кафедр післядипломної освіти з терапії та сімейної медицини медичних ВУЗів України. На зустрічі було обговорено нагальні проблеми методичного та клінічного забезпечення навчального процесу, представлено клінічні бази кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти, а також заслухано проект індивідуального плану та робочої програми клінічних ординаторів зі спеціальності “Внутрішні хвороби”.

oporni-kafedry

 

 

10 березня 2017 року в Олександрівській клінічній лікарні відбулась науково-практична конференція «Хвороби нирок і ожиріння», присвячена всесвітньому дню нирки WKD 2017. На конференції були присутні співробітники кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології, а також лікарі-інтерни другого року навчання.

image-0-02-04-831678465d32d252320ac90fb9f1da20730941241a439c0b3a56b97ef2ff42e6-v

 

 

Інтерни другого року навчання (спеціальність загальна практика – сімейна медицина) відвідали Всеукраїнський Конгрес “Мистецтво Лікування”, який тривав 02-03.03.2017.

16939368_1681653215466787_898132235045292592_n

17022500_1681653758800066_7319998015129635480_n

dscn9986

dscn9988-1

 

 

 

2 березня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Вища медична освіта: сучасні виклики та перспективи», в якій взяли участь співробітники кафедри та лікарі-інтерни другого року навчання (спеціальність загальна практика – сімейна медицина)

image-0-02-05-316d2e285c7bc0e6618e1711c175997731baf419bef8ede3c58e0160e18fb18f-v

image-0-02-05-307159f67206a95717a2a2f9a6f9c43106f9086c24d81d1f56ed2e5e01b4178a-v-1

img_1906

 

 

З 15.05 по 20.05.2017 співробітниками кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти на базі  Центрального госпіталю Міністерства внутрішніх справ України проведений цикл тематичного удосконалення “Набряковий синдром. Сучасна діагностика та лікування”. 11 слухачів онайомились із сучасними діагностично-лікувальними алгоритмами при наявності у пацієнтів набрякового синдрому та отримали сертифікати, які засвідчують високий рівень засвоєних компетентностей.

 

 

З 10.04 по 15.04.2017 на кафедрі терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти на базі  Центрального госпіталю Міністерства внутрішніх справ України проведений цикл тематичного удосконалення “Синдроми лихоманки у клінічній практиці”.

tu

 

На базі Центрального госпіталю Міністерства внутрішніх справ України триває курс тематичного удосконалення для лікарів “Гематологічні синдроми в клінічній практиці лікарів-інтерністів”.

17309166_391741107866477_8847379732528996251_n

 

23-27 січня 2017 року на кафедрі терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О.Богомольця на базі Центрального госпіталю Міністерства внутрішніх справ України проведений перший цикл тематичного удосконалення для лікарів-інтерністів “Глютенчутлива патологія – діагностика та лікування”.

16265828_370567503317171_1773490913686262502_n

 

 

 

22 грудня 2016 р. на кафедрі терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти було проведено день відкритих дверей.

Завідувач кафедри професор О.Ю. Губська та співробітники кафедри представили аудиторії клінічні бази кафедри і поінформували присутніх про навчальні та лікувальні можливості баз. Також виступили молоді спеціалісти, які навчаються на даний час на кафедрі. Після закінчення дня відкритих дверей відбулося неформальне зібрання клубу “Терапевтичні вечорниці”, під час якого за чаюванням професор І.А. Зайцев ознайомив слухачів із сучасними стандартами діагностики та лікування грипу.

dveri

 

 

5 жовтня 2016 року у рамках роботи секції «Гастроентерологія» ІІ Міжнародного мультидисциплінарного конгресу Тиждень доказової медицини в Україні (Kyiv Evidence Week) завідувач кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології ПДО Губська О.Ю. представила лекцію на тему: «Целіакія, непереносимість глютену без целіакії та алергія на злаки: сучасний погляд на нову проблему». Був зроблений акцент на особливості класифікації, стандарти діагностики, диференціальної діагностики та лікування відповідно до сучасних рекомендацій (World Gastroenterology Organization Global Guidelines 2016) вказаних патологічних станів.

dokaz-1

dokaz-2

 

 

2.09.2016 року в актовій залі Центрального госпіталю МВС України  відбулася щорічна вступна конференція лікарів-інтернів Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця, кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти (набору 2016 року).

Конференцію відкрила завідувач кафедри, д.м.н., професор Губська Олена Юріївна, вступною презентацією щодо ознайомлення з клінічними базами, основними напрямками роботи кафедри, навчально-педагогічним складом кафедри та визначила основні напрямки, на які слід звернути увагу під час навчання, а саме: сумлінний підхід у оволодінні практичних та теоретичних навичок у самостійній роботі лікаря. Професор О.Ю. Губська наголосила на необхідності ротації лікарів-інтернів серед клінічних баз, що допоможе підвищити професійний рівень знань та практичну підготовку з різних терапевтичних дисциплін серед майбутніх спеціалістів. В цьому році на кафедрі терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти розпочали навчання лікарі-інтерни за спеціальностями сімейна медицина, внутрішні хвороби, інфекційні хводоби та дерматовенерологія.

У зустрічі також брали участь д. мед.н., професор, лікар вищої категорії Зайцев Ігор Анатолійович, д.мед.н., доцент, Таран Анатолій Іванович, к.мед.н., доцент, лікар-гематолог вищої категорії Родіонова Ірина Олександрівна, к.мед.н., асистент, завуч кафедри Алексеева Вікторія Вячеславівна, к.мед.н. доцент, лікар вищої категорії, Кірієнко Валентина Теодорівна.

Професор, лікар вищої категорії Зайцев Ігор Анатолійович під час вступної промови наголосив на необхідності оволодіння високим рівнем теоретичної та практичної підготовки з інфекційних хвороб лікарями усіх спеціальностей, а не лише лікарів-інфекціоністів.

Наприкінці к.мед.н., доцент, лікар вищої категорії Родіонова Ірина Олександрівна ознайомила лікарів-інтернів із науковою роботою кафедри, розповіла про основні наукові напрямки та наголосила про необхідність проведення постійних зустрічей лікарів-інтернів із керівництвом кафедри для організації та проведення клінічних конференцій щодо підвищення професійної підготовки майбутніх спеціалістів та безперервного удосконалення практичних знань та навичок.

На завершення співробітники кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти, привітали своїх молодих колег із Днем знань та побажали наснаги та успіхів в опануванні майбутньої професії.