Кафедра ендокринології

Новини

Кафедра ендокринології взяла участь в VI Міжнародній конференції «Vitamin D – minimum, maximum, optimum» під егідою Європейської асоціації вивчення вітаміну D (EVIDAS 2023), яка відбувалася у м.Варшава 22-23.09.23р. Захід обʼєднав учасників більше, ніж з 15 країн, серед яких делегацію Національного медичного університету імені О.О. Богомольця на заході представили співробітники кафедри ендокринології завідувач професор, д.мед.н. Юлія Комісаренко, доцент к.мед.н. Марина Бобрик та асистент, здобувач наукового ступеня PhD Вікторія Єрохович. Колеги з кафедри ендокринології представили доповіді з власними науковими надбаннями, які зацікавили світових фахівців з вивчення питання вітаміну Д.
Варто зазначити, що міжнародні колеги тепло приймали українську делегацію, демонструючи свою підтримку та щиро вболіваючи за нашу державу.

 

 

 

 

26 вересня 2022 року на кафедрі ендокринології провели засідання з нагоди затвердження тем дисертацій аспірантів Єрохович Вікторії Миколаївни та Юзвенко Віолетти Сергіївни.

Під надійним керівництвом завідувача кафедри д.мед.н., професора Комісаренко Юлії Ігорівни аспіранти виконують наукову та лікувальну роботу на кафедрі, переймають цінний професійний досвід від провідних ендокринологів України та за кордоном.

Дослідження молодих аспірантів тісно пов’язані з науково-дослідною роботою кафедри «Патогенетичне обґрунтування нових підходів до профілактики, діагностики та лікування цукрового діабету 2 типу, асоційованих захворювань та хронічних ускладнень» та є невід’ємною складовою частиною наукової роботи.

 

Цукровий діабет як ендокринна та психосоматична патологія

12 червня відбулося сумісне засідання студентських наукових гуртків кафедр Ендокринології і Медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії. Засідання відбулося за участі  провідних спеціалістів різноманітних клінічних напрямків: ендокринології, ендокринної хірургії, медичної психології та психіатрії. Оскільки мультидисциплінарний підхід до роботи з пацієнтом ендокринологічного профілю, тема на часі, актуальна, вона об’єднала рекордну кількість учасників, серед них були студенти, лікарі, викладачі, гості з інших ВНЗ.

Із вступним словом про актуальність міждисциплінарного підходу у процесі лікування на тему «Психологічні проблеми пацієнтів ендокринологічного профілю» виступила завідувач кафедри ендокринології НМУ ім. О. О. Богомольця — д. мед. н. Комісаренко Юлія Ігорівна. Захопливо і цікаво прозвучала доповідь завідувача кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ ім. О. О. Богомольця, д.мед.н., проф. Чабана Олега Созонтовича «Дивна стратегія життя пацієнта з цукровим діабетом».

За результатами проведених наукових досліджень, які раніше вже були гідно представлені на наукових заходах міжнародного рівня, виступили студентські лідери СНГ кафедр. Із доповіддю на тему: “Оцінка впливу інсулінотерапії на рівень депресії і тривоги у хворих на цукровий діабет» виступила староста СНГ кафедри ендокринології, студентка 4 курсу 1 медичного факультету — Гарбар Оксана Миколаївна. Із доповіддю на тему: «Психосоматичні аспекти та психосоціальні фактори феномену прихильності до лікування пацієнтів із цукровим діабетом 1 і 2 типу» виступила староста СНГ кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, член СНТ ім. О. А. Киселя, студентка 5 курсу 2 медичного факультету — Когут Анна Олесівна.

Із новаторською доповіддю на тему «Мультидисциплінарна команда: принципи формування та взаємодії»  виступив вчений секретар ДНУ “Центр інноваційних медичних технологій НАН України”, науковий співробітник відділу малоінвазивної хірургії, лікар-хірург у галузі баріатричної хірургії, FBSLS  Потапов Олексій Андрійович.

Практичний та альтернативний майстер-клас із назвою «Тренінг діагностування емоційного вигорання в лікаря» провела доцент кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії — д.мед.н., Абдряхімова Ціра Борисівна.

Всі доповіді викликали інтерес в аудиторіі, була ініційована дискусія, обговорені питання якості життя хворих з цукровим діабетом, вирішити які можна тільки у міждисциплінарній команді. «Такий формат наукової роботи — є цікавим і перспективним, тому планується плідна співпраця між кафедрами у подальшому» – наголосили наукові керівники СНГ кафедр Ендокринології — к. мед. н., доцент Бобрик Марина Іванівна і асистент кафедри Медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії — Франкова Ірина Олександрівна.

 

 

 

Участь співробітників кафедри ендокринології у міжнародній ендокринологічній конференції у Празі  

З 7 по 9 травня 2018 р. представники кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця завідувач кафедри д.мед.н. Комісаренко Ю.І. та доцент кафедри Шуляренко Л.В. прийняли участь у міжнародній конференції у Празі (Чехія) з приводу використання нового покоління цукрознижуючих препаратів в лікуванні цукрового діабету 2 типу. В конференції брали участь лікарі більше ніж із 10 країн Європи та з Австралії, Південної Африки, Китаю.

Конференція була насиченою великою кількістю навчальної, наукової та практичної інформації, а також дала змогу отримати нові контакти для майбутньої співпраці та подальшого розвитку.

 

 

Перше місце на секції внутрішньої медицини конференції «Цікаві випадки у клінічній медицині 2018»

14 лютого у рамках ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, інтернів та молодих науковців «Цікаві випадки у клінічній медицині 2018» пройшло засідання секції «Внутрішня медицина, гастроентерологія, ендокринологія, гематологія». На секцію зареєструвалося 11 доповідачів з різних ВМНЗ України, студентів і молодих вчених.

Кафедра ендокринології з гордістю повідомляє, що староста студентського наукового гуртка кафедри, студентка 6 курсу Єрохович Вікторія здобула І місце. Вона зробила на секції доповідь «Клінічний випадок затримки росту, асоційованої з генетичним синдромом в ендокринологічній практиці». Авторитетна комісія визнала беззаперечну перемогу. Випадок, який підготувала Вікторія Єрохович, комплексний і рідкісний у практиці ендокринолога. Хвора дівчинка спостерігається у лікарні Охматдит. Перевагою доповіді став не тільки всебічний опис випадку, систематизовані методи обстеження, подані у динаміці, а й правильна інтерпретація діагнозу і прогнозу хворої. Аудиторія зі студентів і молодих вчених нашого університету і не тільки сприйняла доповідь з великою зацікавленістю.

Вітаємо нашу старосту і Гурток кафедри ендокринології з перемогою!

 

 

Консультативна робота зі студентами

В Україні, як і в усьому світі, кількість хворих на цукровий діабет збільшуються з кожним роком. Під час проведення скринінгових обстежень на цукровий діабет, щороку виявляють 3-4 хворих із уперше діагностованим цукровим діабетом на кожного зареєстрованого раніше. З 2015 року на кафедрі ендокринології започатковано та успішно продовжується профілактичне обстеження студентів 4-6 курсів. Проводиться визначення глікемії (експрес-методом), пальпація щитоподібної  залози, її ультразвукове дослідження ( на апараті «Aloka» SSD 1700). Використовуючи  можливості  навчального  процесу,  викладачі  кафедри обстежують  щитоподібну  залозу  у  всіх  студентів  1,  2, 3, 4  медичного,  та  медико-психологічного факультетів.

Захворювання щитоподібної залози – одна з поширених ендокринних патологій у дітей та дорослих України. Чорнобильска аварія зробила певний внесок у їх виникнення, тому часті випадки  діагностики аутоімунного тиреоїдиту та різних форм вузлового зобу.

За останні півроку звернулося та проліковано 36 студентів 4 та 6 курсів різних факультетів: з цукровим діабетом 1-го типу – 3 студента 6 курсу, 2 студента з гіпоталамічним сіндромом, 11

студентів з приводу дифузного зобу, 13 студентів – з аутоіммунним  тіреоїдитом, у 7 студентів виявлено вузловий зоб. Вперше виявлений цукровий діабет 1-го типу встановлено у студента 1 6 курсу.

Проліковано  в стаціонарних  відділеннях   Київського  міського клінічного ендокринологічного центру 1 студент  з цукровим діабетом ( вперше вияленним ), 2 студентки з гіпоталамічним синдромом.

На фотографіях асистенти кафедри – Кобиляк Н.М. та Шебалдова К.О. проводять обстеження студентів.

Відповідальний викладач кафедри ендокринології  –  асистент Кононенко Людмила Олегівна, моб

телефон 067-7927913

 

 

 

 

 

УЧАСТЬ АСИСТЕНТА КАФЕДРИ ЕНДОКРИНОЛОГІЇ В 1-му САМІТІ ПО НЕАЛКОГОЛЬНІЙ ЖИРОВІЙ ХВОРОБІ ПЕЧІНЦІ ОРГАНІЗОВАНОГО ЄВРОПЕЙСЬКОЮ АСОЦІАЦІЄЮ З ВИВЧЕННЯ ПЕЧІНКИ (EASL) (ІТАЛІЯ)

9-11 листопада 2017 року в Римі (Італія) відбувся перший саміт по неалкогольній жировій хворобі печінці «Target-oriented approach to Diagnosis and Pharmacotherapy of Nonalcoholic Steatohepatitis (NASH), a dialogue between Academia and Industry» організований Європейською асоціацією з вивчення печінки (EASL). Робота наукового форуму була присвячена висвітленню сучасних  уявлень епідеміології, діагностики, пофілактики иа сучасних методів лікування НАЖХП.

У роботі самміту були представлені лекційні доповіді провідних вчених- гепатологів світу та презентації європейських науковців, у яких були висвітлені результати експериментальних та клінічних досліджень із гепатології.

Серед багатьох тез поданих до розгляду, лише 2 роботи були обрані для усної презентації під час основної сесії. Одну із них на секції «Gut Microbiota and NAFLD» представив асистент кафедри ендокринології НМУ імені О.О. Богомольця Назарій Кобиляк на тему “IMPACT OF ALIVE PROBIOTICS SUPPLEMENTATION WITH ABSORBENT SMECTITE GEL IN NAFLD MANAGEMENT: EVIDENCE FROM ANIMALS TO RANDOMIZED CLINICAL STUDIES” від колективу авторів (Komissarenko I, Falalyeyeva T, Mykhalchyshyn G, Dynnyk O, Kyriienko D). Після доповіді відбулася дискусія: наукова робота викликала зацікавленість членів організаційного комітету та учасників конференції.

 

Також до наукової програми конференції було включено 2 постерні доповіді на теми:

  • Probiotics and nutraceuticals: are they one team players in NAFLD prevention;
  • Is non-obese fatty liver disease characterized with the same to typical NAFLD features or can be recognized as distinctive condition?

 

Роботи викликали значний інтерес у багатьох учасників конференції та були високо відзначені науковим комітетом зібрання.

 

 

АСИСТЕНТА КАФЕДРИ ЕНДОКРИНОЛОГІЇ НАГОРОДЖЕНО NATIONAL SCHOLAR AWARD НА 25-МУ ОБ’ЄДНАНОМУ ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГІЧНОМУ ТИЖНІ (ІСПАНІЯ)

27 жовтня – 1 листопада 2017 року провідні гастроентерологи з усіх куточків світу зустрілися у Барселоні (Іспанія) під час 25-того Об’єднаного європейського гастроентерологічного тижня (25th United European Gastroenterology Week). У рамках наукового форуму було висвітлено результати останніх експериментальних та клінічних досліджень в галузях гастроентерології, ендоскопії та гепатології, проведено численні тренінги, представлено широку номенклатуру різноманітного діагностичного обладнання тощо.

Цього року в конференції взяли участь близько 13 тисяч вчених і лікарів-практиків з 116 країн світу.

Асистент кафедри ендокринології НМУ імені О.О. Богомольця Назарій Кобиляк представив усну доповідь “ CO-ADMINISTRATION OF PROBIOTIC WITH OMEGA-3 FATTY ACIDS IN NAFLD MANAGEMENT: EVIDENCE FROM ANIMALS TO RANDOMIZED CLINICAL STUDIES ” від колективу авторів (Komissarenko I, Falalyeyeva T, Mykhalchyshyn G, Dynnyk O, Kyriienko D), яка була оцінена найвищим балом серед усіх тез, прийнятих до презентації від учасників з України, а доповідач отримав нагороду – UEGW National Scholar Award Ukraine. Також до наукової програми конференції було включено 3 постерні доповіді на теми:

  • Synbiotic (inulin, lactobacillus, bifidobacterium and saccharomyces boulardii) improves fatty liver disease by virtue of its action on lipid profiles, leptin, adiponectin, and inflammatory biomarkers;
  • Attenuation coefficient measurement (ACM) as novel real time ultrasound alternative to CAP (FIBROSCAN);
  • Non-obese fatty liver disease in type 2 diabetes: novel condition or similar to typical nafld state?

Роботи представлені на конгресі викликали значний інтерес та дискусію у багатьох учасників конференції та була високо відзначена науковим комітетом зібрання.

 

 

Київ 27-28.10.2017

Щорічна Конференція Молодих Вчених-Медиків

Клінічний ординатор кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця Удван Махмуд виступив із доповіддю англійською мовою на Щорічній Конференції молодих вчених-медиків «Definition of the vitamin D3 sufficiency patients with Diabetes mellitus type 2 and non-alcoholic fatty liver disease and its relationship with levels of parathyroid hormone and changes in mineral metabolism against calcium-phosphorus metabolism», в якій представив результати власного достідження.

Результати дослідження вказують, що у всіх пацієнтів з ЦД2 та НАЖГ виявлено низький рівень вітаміну Д3, від недостатності до серйозного дефіциту, що може призводити до стійкої декомпенсації цукрового діабету.  При аналізі рівня паратиреоїдного гормону у цих пацієнтів можна дійти висновку, що основною причиною підвищеного рівня паратгормону є хронічний дефіцит вітаміну Д3.

 

 

 

Завідувач кафедри ендокринології прийняла участь У 3-й міжнародній конференції присвяченій вітаміну Д (EVIDAS 2017)

22-23 вересня 2017 року у Варшаві (Польща) відбулася третя науково-практична конференція «Вітамін D: мінімум, максимум, оптимум» під патронатом Європейської асоціації з вітаміну Д (EVIDAS) за участю понад 550 відомих експертів як з Польщі, так і з багатьох інших країн Європи та світу. Українське відділення наукового товариства Європейської асоціації з вітаміну D  (EVIDAS) було створено 7 травня 2015. На конференції обговорювалися новітні дані стосовно ролі вітаміну D у рамках вітамін D-гормональної системи, поширеності його недостатності серед дітей і дорослих, а також результати досліджень, присвячених різним ефектам цього вітаміну. Згідно з поточними опублікованими даними, дефіцит вітаміну D вважається істотним фактором ризику для багатьох хвороб цивілізації, включаючи рак, серцево-судинні захворювання, гіпертонію, аутоімунні і метаболічні розлади, інфекційні захворювання та багатьох інших. 

Завідувач кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця Юлія Комісаренко виступила з доповіддю «Vitamin D Deficiency and its Role in the Development of Metabolic Disoders».

На конференції українські вчені мали власну секцію та виступили з 8 доповідями; були представлені ДУ «Інститут геронтології ім. Д.Ф.Чеботарьова НАМН України», ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» та Національний медичний університет імені О.О.Богомольця.

Конференція була насиченою великою кількістю навчальної, наукової та практичної інформації, а також дала змогу отримати нові контакти для майбутньої співпраці та подальшого розвитку.

dsc08102

img_0750

dsc08114

 

 

 

Студентка НМУ імені О.О. Богомольця зайняла призове місце на ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з ендокринології

10-12 квітня 2017 року на базі Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова пройшов ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з ендокринології. У змаганні взяли участь 35 студентів із всіх медичних ВНЗ України. Представниками НМУ імені О.О. Богомольця стали переможці першого туру олімпіади студентка 4 курсу факультету медичного №2 Лілія Корх та студентка 4 курсу медичного факультету №1 Софія Ніколаєнко.

Учасники олімпіади повинні були вирішити низку конкурсних завдань: 50 тестів формату КРОК-2, 6 клінічних задач та виконати практичні навички з ендокринології. Окрім безпосередньо змагання, організатори олімпіади провели цікаву культурну програму, яка включала в себе оглядову екскурсію по Вінниці, візит до краєзнавчого музею, музею-садиби М.І. Пирогова, екскурсію по катакомбах.

За підсумками Олімпіади Софія Ніколаєнко зайняла 3 місце, а Лілія Корх отримала диплом за краще виконання практичних навичок.

img_20170411_124629

dyplom-endokrynologiya

img_20170412_133831

img_20170417_222233

Секція Ендокринології  Квітневої студентської наукової сесії

19 квітня 2017 р. на кафедрі ендокринології відбулося засідання секції «Ендокринологія». У програмі секції приймало участь 15 студентів 2-5 курсів медичних факультетів № 1, 2.

Відкрила секцію завідувач кафедри д. мед. наук  Комісаренко Юлія Ігорівна. Вона привітала учасників студентської  конференції, побажала успіхів у науковій роботі та навчанні. З вступним словом також виступила керівник СНГ кафедри доц. Бобрик Марина Іванівна.

Учасники секції стали свідками розмаїття форматів: клінічні і експериментальні дослідження, цікаві випадки з практичної ендокринології і оригінальна дует-лекція студентів 4 курсу Софії Ніколаєнко  і Богдана Авраменка «Вплив гормонів на поведінку».

За результатами роботи журі, яке складалося з 4 викладачів і 2 студентів, 1 місце зайняла студентка 5 курсу, медичного факультету № 2 Дегтярьова І.Е. 2 місце розділили студентки 5, 4 курсів Єрохович В.М. і Телегуз Н.О. 3 місце розділили студентки 4 і 5 курсів Гусєва А.Є і Тарабань І.Б.

Вітаємо переможців! Бажаємо всім учасникам плідно розвивати студентську науку нашої рідної ALMA MATER!

 dsc00700

dsc00724

dsc00637

dsc00729

Медиколінгвістичного гурток «English Speaking Club»

про «Хвороби цивілізації: цукровий діабет»

25 березня 2017 року на кафедрі іноземних мов Національного медичного університету імені О.О.Богомольця відбулося засідання медико-лінгвістичного клубу «English Speaking Club» за участю кафедри ендокринології про «Хвороби цивілізації: цукровий діабет». Засідання проводилось англійською мовою із використанням професійної медичної лексики. У заході приймали участь понад 80 студентів 1 – 4 курсів, у якості суддів виступали завідувач кафедри іноземних мов Аврахова Л.Я. та ст. викладач Демидович О.М., співробітники кафедри ендокринології: доц. Бобрик М.І., асистенти Кондратюк К.О., Приступюк Л.О., ст.лаб. Гаджиєва Л.У.

Аудиторії були представлені інформативно насичені презентації, що супроводжувалися цікавими фактами, відео матеріалами, іграми, практичними завданнями. Дискусія мала змагальний характер, команда переможців отримала приз, а найактивніші учасники – сертифікати участі.

dsc00409

dsc00410

dsc00501

dsc00519

dsc00520

 

 

16  лютого 2017 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.003.08 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця МОЗ України відбувся захист кандидатської дисертації аспіранта кафедри ендокринології Кондратюк Катерини Олексіївни на тему «Порушення імунної системи та мікробіоценозу кишечника у хворих на цукровий діабет 2 типу з неалкогольною жировою хворобою печінки та їх корекція в комплексному лікуванні».

Науковий кервіник- д.мед.н.,професор Боднар Петро Миколайович.

zahyst

 

 

 

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом
14 листопада 2016 року в Українському домі проведено визначну подію для ендокринологічної спільноти України – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. В цьому році тематика заходу була зосереджена на питаннях скринінгу цукрового діабету та його ускладнень, що має вкрай важливе значення для їх вчасного виявлення, попередження та лікування.

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом є однією з найбільших просвітницьких кампаній, що привертає увагу до проблеми «діабет» та охоплює більше 1 мільярда людей у більш ніж 160 країнах світу.
Щорічно представники кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця підтримують кампанію Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом в Україні. Цього року завідувач кафедри ендокринології, д. мед. н., професор Юлія Комісаренко та аспірант кафедри, магістр медицини Лев Приступюк виступили с циклом лекцій для лікарів, представників громадських об’єднань та громадськості з проблематики цукрового діабету, профілактики, активного виявлення діабету, здорового харчування та попередження ускладнень цукрового діабету в Українському Домі, м. Київ, де брало участь більше 750 людей з усіх куточків України.

15 листопада 201 року завідувач кафедри ендокринології, д. мед. н., професор Юлія Комісаренко зустрічалась з депутатами Верховної Ради України з метою привернути увагу вагомих політичних діячів України до проблем людей з цукровим діабетом. В ході зустрічі депутатам вимірювався рівень глікемії та надавались консультації щодо цукрового діабету.

image1

image2

 

 

21.10.2016 року під егідою НДІ ендокринології та обміну речовин відбулася конференція «Епідеміологія, профілактика, діагностика, лікування ускладнень цукрового діабету. Цукровий діабет і серце». Завідувач кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця Комісаренко Юлія Ігорівна виступила на ній з доповіддю Про роль вітаміна Д в розвитку метаболічних порушень та змін імунного статусу за цукрового діабету.

 

img_20161021_165639

 

 

Конференція та семінар, присвячені Всесвітньому дню здоров’я 2016 BEAT DIABETES 07 – 08 квітня2016

2016 рік ВООЗ проголосила роком боротьби із цукровим діабетом. 7-8 квітня 2016 року на базі Національного медичного університету імені О.О.Богомольця відбувся Міжнародний науково практичний семінар та Конференція, присвячені Всесвітньому дню здоров’я. В рамках Конференції та Семінару, присвячених Всесвітньому дню здоров’я 2016, СНТ імені О.А. Киселя та Товариство молодих вчених спільно із Українською асоціацією студентів-медиків організувало цикл лекцій, присвячених проблематиці цукрового діабету.

Кафедра ендокринології НМУ приймала активну участь у підготовці та роботі конференції та семінару. Було представлено стенд із науковими здобутками кафедри.

Завідувач кафедри професор Боднар П.М.у рамках відкриття Конференції прочитав вступну лекцію Про роль кафедри ендокринології у вивченні проблеми цукрового діабету, приймав участь і в церемонії нагородження найкращих студентських робіт.

Доцент кафедри Михальчишин Г.П. прочитала лекцію “Цукровий діабет:сучасний стан проблеми”. Аспірантка Кондратюк К.О. провела майстер-клас ” Цукровий діабет: сучасні методи лікування та поняття метаболічного синдрому”.

 

Відбулася нарада-семінар завідувачів кафедр (курсів) ендокринології вищих медичних закладів України 22 квітня 2016 року, м.Чернівці, де схвалили структуру робочого зошиту, пропонованого кафедрою ендокринології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця. Постановили розглянути можливість розробки та запровадження електронної системи контролю аудиторної та позааудиторної роботи студентів в ендокринології.