Кафедра стоматології

Громадська та виховна робота

Сьогодні для України постали суттєві виклики, пов’язані з війною та необхідністю широкого упровадження принципів безбар’єрності та доступності, зокрема у сфері медичних послуг.

З 2014 року громадська робота кафедри головним чином полягає в наданні невідкладної різнопланової стоматологічної допомоги учасникам АТО, а від початку повномасштабного вторгнення – учасникам бойових дій, військовим Збройних сил України, Національної гвардії України.

В історичному контексті важливо, що у листопаді 2014 року кафедра разом зі Стоматологічним медичним центром НМУ імені О.О. Богомольця, Асоціацією стоматологів України та низкою волонтерських організацій стала співзасновником громадської акції «Стоматологічне здоров’я – учасникам АТО».

На сучасному етапі співробітниками кафедри, лікарями Стоматологічного центру НМУ, лікарями-інтернами-стоматологами надається широкий спектр стоматологічної допомоги військовим – діагностичної, терапевтичної, ортопедичної, хірургічної. Зокрема, лікарі-інтерни-стоматологи під керівництвом викладачів кафедри здійснюють обстеження поранених, що проходять лікування і реабілітацію у Центральному військовому шпиталі Міністерства оборони України, проводять професійну гігієну порожнини рота.

На особливу увагу заслуговують і питання безбар’єрності медичних послуг для пацієнтів з особливими потребами, формування етичних основ та комунікативної компетентності лікарів-стоматологів.

Зокрема, 10 жовтня 2023 року за організації кафедри стоматології відбувся науково-практичний семінар «Безбар’єрна медицина. Професійна комунікація лікаря-стоматолога та пацієнта».

Мета заходу: презентація та обговорення актуальних питань професійної комунікації лікаря з пацієнтами, які потребують додаткових пристосувань/адаптацій (потреби можуть бути зумовлені соматичними захворюваннями, порушеннями слуху, зору, мовлення, опорно-рухового апарату тощо, соціальними чинниками – внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій, люди, які постраждали від війни, зазнали психологічної травми тощо), що забезпечуватиме підвищення якості надання медичних послуг.

Організаторами семінару виступили: Андрій Прощенко, к.мед.н., доцент, в.о. завідувача кафедри стоматології; Вікторія Волинець, к.мед.н., доцент, доцент кафедри стоматології; Віталій Литовченко, асистент кафедри стоматології.

До участі у якості співорганізаторів було запрошено науковців Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України https://ispukr.org.ua. У доповідях на семінарі було розкрито такі актуальні питання як: дитина з особливими мовленнєвими потребами у сфері медичних послуг; використання різних засобів комунікації у роботі з дітьми з порушеннями інтелектуальної та рухової сфер розвитку, ефективна комунікація лікаря та жестомовного пацієнта, комунікативна компетентність фахівців стоматологічної сфери у роботі з особами з порушеннями слуху, особливості перебігу гострого та хронічного стресу під час військового стану, етика спілкування з онкохворими пацієнтами та ін.

У науково-практичному семінарі взяли участь викладачі, лікарі-інтерни, слухачі циклів спеціалізації стоматологічних кафедр, які отримали важливі знання щодо сучасних підходів до безбар’єрності, зокрема у сфері надання послуг, актуальних змін у сприйнятті особливих потреб, активного залучення людей з особливими освітніми потребами до суспільного життя, що стане важливим для їхньої подальшої професійної діяльності.

7 грудня 2023 року співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відвідали Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сезенків», що у Баришівському районі Київської області. Окрім святкової програми із врученням подарунків для дітей-сиріт, фахівці НМУ, професійні лікарі-стоматологи, провели профілактичний стоматологічний огляд вихованців Центру.

Центр «Сезенків» із подарунками відвідали генеральна директорка Університетської клініки НМУ Ніна Прощенко, в.о. завідувача кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти нашого Університету Андрій Прощенко, професорка Олена Остапко, доцентка Вікторія Волинець, асистенти Олег Листопад та Анна Ленігевич, старші лаборантки Ксенія Сорокіна та Анастасія Кулик. Також наші колеги провели для дітей майстер-клас по догляду за зубами та порожниною рота.