НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені О.О. Богомольця
ЧЕСТЬ, МИЛОСЕРДЯ, СЛАВА

Кафедра гігієни та екології №4

Наукова робота

Основними напрямками наукових досліджень кафедри під керівництвом професора Ципріяна В.І. були: вивчення фактичного харчування окремих груп населення України, наукове обґрунтування популяційної аліментарної профілактики дії іонізуючого випромінювання на радіаційно забруднених територіях, виявлення поширених нутрієнтних дефіцитів серед населення і їх профілактика. На матеріалах наукових досліджень було захищено 10 робіт (1 докторська і 9 кандидатських дисертацій). Співробітники кафедри розробляли рецептури і технології виробництва напоїв для лікувально-профілактичного харчування, новизна яких підтверджена значною кількістю патентів.

Наукові дослідження професора Омельчука С.Т. пов’язані з нормуванням екзогенних хімічних речовин, в тому числі і пестицидів, в об’єктах навколишнього середовища (продукти харчування, вода, атмосферне повітря, повітря робочої зони).

Під його керівництвом проведено повне гігієнічне нормування ряду нових речовин, розроблено і затверджено більше 1500 гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування хімічних засобів захисту рослин, розроблені і впроваджені в діяльність закладів санітарно-епідеміологічної служби більш ніж 60 методів визначення залишкових кількостей засобів захисту рослин в різних об’єктах біосфери.

Професор Омельчук С.Т. активно допомагає молодим спеціалістам у формуванні їх наукових пріоритетів, веде підготовку дисертантів. Під його керівництвом захищено 8 дисертаційних робіт.

Наукова діяльність кафедри.

1. Вивчення та оцінка фактичного харчування населення України.

2. Наукове обґрунтування референтного раціону харчування.

3. Аліментарна профілактика залізодефіцитних станів, ожиріння, онкологічних захворювань.

4. Наукове обґрунтування рецептур, технологій виробництва, показників якості та безпеки дієтичних та профілактичних продуктів харчування.

 

Пріоритет наукових розробок (деклараційні патенти)

 

1. Соки (31421А-31424А).

2. Спосіб профілактики залізодефіцитних станів аліментарного походження у жінок дітородного віку (37136А).

3. Захист проти фальсифікації (50177А).

4. Харчова добавка для профілактики раку молочної залози (62291 А).
5. Протимікробний, протизапальний, ранозагоюючий та протипухлинний засіб (64948А).

6. Спосіб одержання ліпосомних соєвих напоїв (81046).

7. Спосіб отримання білково-мінерального концентрату (№ 42407, А 29J 1/10).

8. Напій “Стевія” для лікув.-проф. харчування (№ 19661).

9. Десерт яблучний „Спірулінка” для лікув.-проф. харчування (№ 19002).

10. Сік яблучний з м’якоттю „Спірулінка” для лікув.-профілактичного харчування (№ 19003).

11. Напій „Боровинка” для лікув.-проф харчування (№ 19017).

12. Сік березово-яблучно-лимонниковий “Стевія” (№ 31422А).

13. Сік березово-яблучний “Стевія” (№ 31421А).

14. Сік березовий “Стевія” (№ 31424А).

Крім того отримано патенти України на корисні моделі: «Спосіб прогнозування запальних процесів при захворюванні печінки та жовчовивідних шляхів», «Спосіб оцінки впливу наночастинок свинцю на ліпіди печінки експериментальних щурів» №76722 від 10.01.2013р., «Спосіб оцінки корекції метаболічних порушень ліпідів печінки та головного мозку експериментальних щурів після впливу наночасток свинцю» №75833 від 10.12.2012р.

Співробітники кафедри беруть активну участь в роботі:

– Проблемної комісії АМН та МОЗ України "Гігієна харчування";

– Проблемної комісії з «Радіаційної гігієни»;

– Комісії з регламентації хімічних та біологічних речовин в харчових продуктах

Комітету з гігієнічної регламентації» МОЗ України;

– Комісії Codex Alimentarius;

– Комісії по радіаційному захисту населення при Верховній раді України.