Кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії

Студентський науковий гурток

kaf70-13_clip_image002_0005

 

Керівник студентського наукового гуртка – к.мед.н., доцент Єфисько Вадим Миколайович

 

Місце проведення засідань: КМКЛ №12, 9 поверх або СМЦ НМУ імені О.О. Богомольця, кафедра (будні дні), графік формується попередньо

 

 

Настановча лекція завідувача кафедри, член-кореспондента НАМН України, професора Маланчука Владислава Олександровича для членів студентського наукового гуртка на тему: “Вибір профільної діяльності молоді: сьогодення та історичний екскурс”

член-кор. НАМН України, проф. Маланчук В.О., к.мед.н., доц. Єфисько В.М., к.мед.н., асистент Рибачук А.В. та гуртківці після настановчої лекції

 

Майстер-клас “Шовний матеріал та техніки ушивання ран, хірургічний вузол та його види” 

Майстер-класи “Атравматичне видалення зубів: показання, інструментарій, методики” та “Матеріали для заміщення кісткових дефектів, мембрани. Показання та протипоказання, переваги та недоліки. Кісткова аутотрансплантація: показання, методики”

 

 

МАЙСТЕР-КЛАС

«ПРИНЦИПИ ТА ПРИЙОМИ МІСЦЕВО-ПЛАСТИЧНИХ ОПЕРАЦІЙ»

 

15-17 жовтня 2014 року Київ гостинно прийняв студентську наукову молодь, де вже традиційно, але оновленій атмосфері в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся VI (68) Міжнародний науково-практичний конгрес студентів та молодих вчених “Актуальні проблеми сучасної медицини”. Щорічно в конгресі беруть участь понад 900 молодих науковців з багатьох країн світу, серед яких Білорусь, Вірменія, Ізраїль, Ірак, Іран, Казахстан, Кувейт, Нігерія, Німеччина, Непал, Пакистан, Польща, Російська Федерація, Румунія, Сербія, США, Словаччина, Узбекистан, Україна, Франція та інші. І цей рік не став виключенням із правила. В цьому році під час роботи наукового форуму відбулися пленарні та секційні засідання, навчально-практичні майстер-класи та лекції відомих вітчизняних та зарубіжних вчених. Провідні фахівці Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, серед яких 15 академіків і член-кореспондентів НАН, НАМН і НАПН України та понад 60 професорів, виступ или модераторами секцій та в завершальний день об рали переможців конгресу.

Секція “Стоматологія” проходила в конференц-залі стоматологічного корпусу, де було заслухано п`ять доповідей (2 з Києва, 3 з Полтави). Г урток кафедри представляв Кушнір Богдан, студент п`ятого курсу, з темою доповіді: ” Сіалоендоскопія – новий метод у діагностиці захворювань великих слинних залоз”, яка зайняла перше місце . Також в рамках конгресу 17 жовтня в конференц-залі був блискуче проведений майстер-клас “Принципи та прийоми місцевопластичних операцій” завідувачем кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії НМУ ім. О.О. Богомольця , доктором медичних наук, професором В.О. Маланчуком та завучем кафедри , професором О.С. Воловар.

Владислав Олександрович прочитав змістовну лекцію, детально та хронологічно зупинившись на історичному аспекті закриття дефектів та їх авторах, анатомічних і фізіологічних особливостях шкіри, різновидах шовного матеріалу, прийомах та принципах місцевих пластичних операцій. Вдалося домогтися діалогу з аудиторією, всі присутні приймали активну участь в обговоренні питань професора, жваво відповідали на його запитання.

 

Лекція член-кореспондента НАМН України, професора В.О. Маланчука

Участь у майстер-класі прийняло 39 осіб з різних міст України (Київ, Львів та інші). Студенти мали змогу власноруч накладати шви, освоїли пальцевий метод зав’язування вузла та за допомогою інструментів, а також заміщувати зімітовані основні форми дефектів шкіри (за Ю.К. Шимановським).

 

Муляжі класичних дефектів тканин (за Ю.К. Шимановським

 

Професор Воловар О.С. демонструє спосіб накладання швів

 

Приємним сюрпризом для всіх учасників став подарунок від кафедри – збірник матеріал ів VI Українського міжнародного конгресу “Стоматологія. Імплантація. Остеоінтеграція”.

Організатори та учасники майстер-класу

Oblojka1.tif

Щира вдячність від учасників заходу професору В.О. Маланчуку та професору О.С. Воловар унікальну можливість перейняти досвід, отримати професійні поради та цінні подарунки.

 

53 зустріч Європейської асоціації студент ів – стоматологів та 10й конгрес (Кошице, Словаччина)

Національний медичний університет імені О.О.Богомольця, Київ, Україна

2-9 березня 2014 року в місті Кошице (Словаччина) відбулась 53 зустріч та 10 конгрес Європейської асоціації студентів-стоматологів ( EDSA ), в якому взяли участь студенти з України. Дана зустріч відбувається два рази на рік,а конгрес відбувається раз на два роки в різних країнах Європи та приваблює студентів-стоматологів можливістю нових знайомств та обміну думками щодо розвитку стоматології у їх країнах. Метою зустрічі є обмін інформацією про здійснені та заплановані програми, та метою конгресу є можливість представляти наукові роботи студентів, які попередньо пройшли ретельний відбір, викладачам Європейських медичних вузів.В цьому році місцем проведення чергової зустрічі та конгресу було обрано місто Кошице,що єдругим за розміром містом Словаччини, яке лежить на сході країни біля підніжжя гірського масиву Ч’єрна Гора в долині ріки Горнад (Мал.1)

У зустрічі та конгресі взяли участь близько 150 студентів з різних країн Європи. З України була делегація з дев’яти студентів. Серед них-Кушнір Богдан – голова асоціації студентів-стоматологів України, Аль-Хаммуд Ясміна, Василенко Олексій, Вірун Владислав, Гриб Юлія, Піщук Андрій, Рубцова Яна, Вижу Сергій, Габрук Уляна. (Мал.2)

Мал.1 Фото м. Кошице (Словаччина)

Основними темами зустрічі були обговорення волонтерських програм Amchi (Індія), Tanzaniaproject (Африка), профілактичний проект SM ! LE (Великобританія, Франція, Росія), представлена програма обміну студентами EVP .

Робота конгресу розпочалась шостого березня. На основі конкурсного відбору до розгляду було представлено дев’ять студентських доповідей студентів з таких країн як Боснія та Герцеговина, , Україна,Словенія та Росія.Були представлені наступні доповіді: Sazanskaia, L. (Russia): Лазерна абляція тканин зуба і стоматологічних матеріалів Використання Nd: YAG лазер, Borisova, N. (Russia): Характеристики краніомандібулярной функції компонентів, постурологія комплексу пацієнтів з різними типами оклюзії, Latyshev, A. (Russia): Роль ранньої діагностики у розвитку прикусу, Galić, J. (BosniaandHerzegovina): Клінічні випадки міцно закріплених третіх молярів, Gryb, Y. (Ukraine): Анатомо-топографічні особливості шиловидного відростку в патогенезі синдрому Ігла, Atayan, D. (Russia): Виконання спеченого пористого покриття Press -Fit імплантатів після 6 до 8 років функції, Tiunova,N. (Russia): Кореляція стоматологічного статусу та рівня SIgA в слині, Pirc, M. (Slovenia): Антибактеріальна фотодинамічна терапія гіпертрофїя ясен під час ортодонтичного лікування з фіксованим пристроєм, Tereshchuk O. (Russia): Формування бактеріальної біоплівки у пародонтиту.

Доповідь з України була представлена студенткою п’ятого курсу Гриб Юлією на тему: «Анатомо-топографічні особливості шиловидного відростку в патогенезі синдрому Ігла.». (Мал.3)

 

Мал.3 Мал.4

Робота була вислухана членами журі та визнана найкращою серед доповідей студентських наукових робіт, за що була відзначена першим місцем.(Мал.4)

Хочу висловити щиру подяку член-кор. НАМН України, д.мед.н., професору В.О.Маланчуку за можливість виконувати наукову роботу на кафедрі, підтримку та довіру представляти кафедру та НМУ ім.О.О. Богомольця.