Кафедра медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини

Співробітники

  Гринзовський Анатолій Михайлович

Завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини з 2017 року.
У 1997 році закінчив медико-профілактичний факультет Національного медичного університету імені О. О. Богомольця та отримав вищу освіту за спеціальністю “лікар-гігієніст, епідеміолог, профпатолог”.

У 2005 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук.

У листопаді 2005 року обраний на посаду доцента кафедри, в 2008 році присвоєно вчене звання доцента.

З 2006 р відповідальний за діяльність системи якості в Інституті гігієни та екології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця відповідно вимог ДСТУ ISO/IEC 17025 «Національний стандарт України. Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій».

З 2014 по серпень 2017 року працював на посаді заступника директора Інституту гігієни та екології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

У 2015 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук, наукова спеціальність 14.02.01 «Гігієна та професійна патологія», тема дисертації «Санітарне законодавство України: генезис та тенденції розвитку».

З 2016 року професор кафедри гігієни та екології.

З 01.09.2017 р. – завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини.
Член галузевої експертної ради «22 Охорона здоров’я» Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти є членом галузевої експертної ради «22 Охорона здоров’я» Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; член технічного комітету Національної агенції акредитації України з акредитації «Клініко-медичних лабораторій», виконує функції Аудитора Національної агенції акредитації України, щодо оцінки відповідності випробувальних лабораторій вимогам ДСТУ ISO/IEC 17025:2019 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій»; член Комісії з питань гігієнічної регламентації пестицидів і агрохімікатів Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України; член Комісії з питань гігієнічного регламентування хімічних речовин у повітрі робочої зони Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України, член експертної групи з визначення пріоритетних напрямків розвитку наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності Міністерства освіти та науки, член робочої групи з підготовки пропозицій до законодавства щодо зменшення ризиків, пов’язаних з дією біологічних речовин у лабораторіях університету імені О. О. Богомольця та Вченої ради факультету підготовки лікарів для збройних сил України Національного медичного університету імені О. О. Богомольця; член циклової комісії «Педіатрія» Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

Член редакційної колегії фахового видання категорії Б «Український науково-медичний молодіжний журнал» та заступник редактора збірки матеріалів щорічної науково-практичної конференції з міжнародною участю «Екологічні та гігієнічні проблеми сфери життєдіяльності людини».

Під керівництвом професора Гринзовського А. М. виконується науково-дослідна робота кафедри, ведеться підготовка 4-х докторів філософії, достроково виконане дисертаційне дослідження аспірантом кафедри Калашченко С.І. «Обґрунтування критеріїв превентивної реабілітації на основі оцінки психофізіологічного статусу курсантів Академії Національної гвардії України».

Нагороджений Дипломом 1 та ІІІ ступеню Академії наук вищої освіти України за номінацією кращий навчальний посібник; Грамотою Вченої ради Національного медичного університету імені О .О. Богомольця, Подякою Міністра охорони здоров’я України (2020), Подякою Київського міського голови (2016), Почесною грамотою Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця (2019), нагороджений Дипломом І та ІІІ ступеню Академії наук вищої освіти України за номінацією кращий навчальний посібник, подяками від Вінницького Національного медичного університету ім. М.І. Пирогова за високий рівень підготовки учасників ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Медицина надзвичайних ситуацій. Домедична допомога при екстремальних ситуаціях» у 2018 та 2019 році, Подякою Управління патрульної поліції м. Києва (2019), Подякою Головного санітарного лікаря України (2013), Подякою голови Держпродспоживслужби України (2019).

ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ НАУКИ І ТЕХНІКИ УКРАЇНИ, указ Президента України №27/2022 від 22.01.2022.

Проходив стажування на клінічних базах університету імені Рене Декарта та університету імені Дені Дідро (Франція). Пройшов підготовку за 3 навчальними програмами Національної організації екстрених медичних техніків (NAEMT) Сполучених Штатів Америки. Має спеціалізацію з «Організація і управління охороною здоров’я» та з підвищення кваліфікації викладача ВНЗ України з дисципліни «Цивільний захист». Пройшов тематичне удосконалення «Методика викладання загальної тактики», а також «Інструктор з курсу «Перший на місці події» у рамках Державної програми навчання з домедичної допомоги. Further development of National Accreditation Agency of Ukraine (NAAU) capacities according to European Practices UA10/ENP-PCA/TR/24 Certificate Training course Accreditation of medical laboratories and ISO 15189.

В 2022 році пройшов міжнародні стажування: Проект 88 «Посилення медичної готовності до ХБРЯ загроз та можливостей реагування в країнах Південно-Східної Європи» м. Тбілісі (Грузія); Міжнародний тренінг з менеджменту постраждалих з радіаційними ураженнями (I-Med) за сприяння Національної адміністрації з ядерної безпеки Міністерства енергетики США (DOE/NNSA); Міжнародний тренінг зі зменшення біологічної загрози Міністерства оборони США/Агентства зменшення загрози за додаткової підтримки Програми біозахисту Державного департаменту США; Тренінг на тему «Реагування на ядерний вибух» Національної адміністрації з ядерної безпеки Міністерства енергетики США.
Наукові інтереси: медицина надзвичайних ситуацій, тактична медицина, домедична допомога, лабораторна діагностика, біобезпека, профілактична медицина, медичне право, військово-медична підготовка, гігієна та токсикологія пестицидів та інших хімічних сполук, психофізіологія та медицина праці.

Автор понад 300 друкованих робіт, у тому числі: 3 монографії, 5 підручників, 7 навчальних посібників з яких 4 англійською мовою, 14 навчальних програм серед яких 3 з військово-орієнтованих дисциплін.

 

  Дема Олена Володимирівна

Доцент кафедри з 2017 року.

У 1990 році закінчила Київський медичний інститут.

Захистила кандидатську дисертацію на тему «Гігієнічне обґрунтування регламентів використання у сільському господарстві гербіцидів на основі імазетапіру» у 2008 році.

З 1990 року по 2005 рік працювала старшим лаборантом та асистентом кафедри комунальної гігієни та екології людини.

З 2005 року по 2014 рік асистент кафедри комунальної гігієни та екології людини.
У 2014 році обрана на посаду доцента кафедри комунальної гігієни та екології людини.
У 2017 році присвоєно вчене звання доцента та обрана на відповідну посаду кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини.

Автор понад 60 наукових публікацій, співавтор 1 навчально-методичного посібника

Член журі Всеукраїнського науково-технічного конкурсу «Еко-Україна 2020» – національний етап Міжнародного конкурсу ISEF 2020.

Член журі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої Академії Наук України.

Член комісії з гігієнічного нормування хімічних речовин в атмосферному повітрі населених місць Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України».

Відповідальна за навчально-методичну роботу кафедри. Профорг кафедри.
Секретар Вченої Ради факультету підготовки лікарів ЗСУ НМУ.

 

Калашченко Світлана Ігорівна

Доктор філософії (PhD), старший викладач.

З 2017 року асистент кафедри, а з 2018 року старший викладач кафедри

У 2014 році закінчила лікувальний факультет № 1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

У 2016 році захистила магістерську роботу на тему: «Важливість досягнення цільових рівнів основних факторів ризику у пацієнтів з ІХС в практиці сімейного лікаря». Після проходження інтернатури працювала лікарем загальної практики (сімейним лікарем) в м. Києві.

У 2022 році достроково виконала дисертаційну роботу на здобуття науково ступеня доктор філософії на тему «Обґрунтування критеріїв превентивної реабілітації на основі оцінки психофізіологічного статусу курсантів Академії Національної гвардії України».

Пройшла міжнародне стажування в рамках Освітньої програми для лікарів, організованій Асоціацією французько-української співпраці в галузі медицини та фармації (ASFUDS) за сприяння Світової федерації українських лікарських товариств, що відбувалося на клінічних базах університету імені Рене Декарта та університету імені Дені Дідро (Франція, 2018). В 2021 році пройшла стажування за темою «Оцінка психофізіологічного та психологічного статусу військовослужбовців» на базі Науково-дослідного центру Національної академії Національної гвардії України міста Харків.

В 2022 році пройшла міжнародне стажування в рамках проекту 88 «Посилення медичної готовності до ХБРЯ загроз та можливостей реагування в країнах Південно-Східної Європи» м. Тбілісі (Грузія).

Відзначена подяками від Голови управління державної охорони України, підрозділів МВС, Національної поліції, територіальної оборони та з нагоди Дня науки від Київського міського голови.

В 2022 році присуджено стипендію для молодих вчених Кабінету Міністрів України рішенням Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки.

Наукові інтереси – медицина, психофізіологія, домедична допомога, медицина надзвичайних ситуацій та екстремальна медицина.

Є автором та співавтором 62 наукових друкованих праць, з них 1 навчальний посібник, 11 статей, 50 тез, самостійних – 6.

 

  Бевз Раїса Тарасівна

Асистент кафедри з 2017, кандидат медичних наук з 1992.

Закінчила санітарно-гігієнічний факультет Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця у 1973 році.

Закінчила аспірантуру у 1984 році.

З 1992 року по 2017 асистент кафедри комунальної гігієни та екології людини з секцією гігієни дітей та підлітків.

З 2017 року асистент кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини.

Захистила кандидатську дисертацію на тему «Гігієнічне обґрунтування навчально-виховного процесу на підготовчих відділень музичних шкіл».

Є автором та співавтором більше ніж 50 наукових друкованих праць, з них 1 навчальний посібник.

Член Вченої Ради факультету підготовки лікарів ЗСУ НМУ.

  Туманова Тетяна Олександрівна

Асистент кафедри з 2017, кандидат медичних наук з 1989.

Закінчила санітарно-гігієнічний факультет Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця у 1971 р.

Захистила кандидатську дисертацію на тему “Окислювальне фосфорилювання у хворих на туберкульоз і неспецифічні захворювання легень ”.

З 2001 року по 2017 асистент кафедри комунальної гігієни та екології людини з секцією гігієни дітей та підлітків.

З 2017 року асистент кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини.

Є автором та співавтором більше ніж 40 наукових друкованих праць, з них 1 навчальний посібник.

Член Вченої Ради факультету підготовки лікарів ЗСУ НМУ, секретар кафедри.

Синицький Сергій Іванович

Асистент кафедри з 2017 року

У 1986 закінчив Івано-Франківський медичний інститут, лікувальна справа; спеціальність – хірургія

У 1987 році після закінчення інтернатури продовжив роботу лікарем – хірургом в медичній частині № 19

У 1990 році вступив до клінічної ординатури по хірургії. З 1998 по 2000 р. року працював в науково – практичному центрі швидкої медичної допомоги та медицини катастроф ( НПЦ ШМД та МК ) заступником директора клініки нейрохірургії та завідуючим нейросудинним відділенням. У 1995 році захистив кандидатську дисертацію «Хірургічне лікування перегинів та подовжень сонних артерій» (ступінь PhD) за фахом «нейрохірургія» в інституті нейрохірургії АМН України ім. акад. А.П. Ромаданова .

У 1995 році захистив кандидатську дисертацію (ступінь PhD) за фахом « нейрохірургія » в інституті нейрохірургії АМН України ім. акад. А.П. Ромаданова

У 1997 році отримав академічне звання «старший науковий співробітник» за спеціальністю «нейрохірургія». В 2000- 2009 р. завідувач відділення нейрохірургії в Центральній клінічній лікарні м. Києва.2009-2011 Генеральний директор ТМО « Старокиївське».

На даний час працює завідувачем відділенням дитячої нейрохірургії в київському міському центрі дитячої нейрохірургії. Заслужений лікар України з 2017 року.

Є автором та співавтором 30 друкованих праць, у тому числі співавтором однієї монографії.

 

Черненко Людмила Миколаївна

Асистент кафедри з 2019 року

• У 1995 закінчила Український державний медичний університет ім. О. О. Богомольця, спеціальність «гігієна», «санітарія», «епідеміологія», «профпатологія».
• У 2015 закінчила Національну академію державного управління при Президентові України, спеціальність «державне управління у сфері охорони здоров’я»

Захистила кандидатську дисертацію на тему «Наукове обґрунтування медико-екологічних заходів щодо вдосконалення управління якістю атмосферного повітря» у 2016 році.
2011–2014: заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, заступник головного державного санітарного лікаря України.

2014–2018: заступник головного лікаря ЦПМ ДУС.
2019, лютий: призначена заступником генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

2021, серпень: призначена в. о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».
2022, червень: призначена генеральним директором ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Голова технічного комітету з акредитації «Клініко-медичні лабораторії» Національного агентства акредитації України.

Експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування».

Заслужений лікар України, указ Президента України № 406/2021 від 23.08.2021.

Є автором численних публікацій та доповідачем багатьох, в тому числі міжнародних медичних конференцій та симпозіумів.

 

Музь Микола Іванович

Асистент кафедри з 2019 року

У 1988 закінчив Київський медичний інститут імені О. О. Богомольця, лікувальна справа; спеціальність – хірургія

Захистив кандидатську дисертацію на тему «Комплексні методи хірургічного лікування трофічних виразок нижніх кінцівок при хронічній венозній недостатності» у 2016 році.

Є автором численних публікацій та доповідачем багатьох, в тому числі міжнародних медичних конференцій та симпозіумів.

 

  Бойко Юлія Миколаївна

Асистент кафедри з 2017 року

У 2015 році закінчила медичний факультет № 4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Здобула кваліфікацію лікаря за спеціальністю «медико-профілактична справа».

Після проходження інтернатури працювала старшим лаборантом на кафедрі комунальної гігієни та екології з секцією гігієни дітей та підлітків (2015-2017 р.р.). З 2017 року – асистент кафедри медицини надзвичайних ситуацій і тактичної медицини.

У 2018 році пройшла освітні програми «PHTLS» та «TCCC-MP» Національної організації екстрених медичних техніків (NAEMT) Сполучених Штатів Америки. Електронний доступ: www.naemt.org

В 2022 році пройшла міжнародне стажування в рамках проекту 88 «Посилення медичної готовності до ХБРЯ загроз та можливостей реагування в країнах Південно-Східної Європи» м. Тбілісі (Грузія).

Наукові інтереси – домедична допомога, тактична медицина, профілактична медицина, медичний захист від ЗМУ.

Є автором та співавтором 14 друкованих робіт, з них 1 навчальний посібник, 1 стаття, 12 тез.

 

Цимбалістова Тетяна Володимирівна

Асистент кафедри з 2017 року

У 2003 році закінчила лікувальний факультет № 1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та отримала вищу освіту за спеціальністю «лікувальна справа».

З 2004 року по 2006 рік клінічна ординатура в НМАПО ім. П. Л. Шупика МОЗ України на базі кафедри сімейної медицини за фахом «Терапія».

Куратор виконання обов’язків ECTS факультету ФПЛЗСУ

Співавтор 1 наукового посібника, 2-х тез.

 

Мельник Вероніка Геннадіївна

Асистент кафедри з 2018 року

Аспірант кафедри з 2021 року

У 2015 році закінчила медичний факультет №4 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Здобула кваліфікацію лікаря за спеціальністю «медико-профілактична справа».

У 2016 році закінчила інтернатуру НМАПО ім. П. Л. Шупика за спеціальністю «Мікробіологія і вірусологія»

У 2017 році отримала спеціалізацію «Бактеріологія» в НМАПО ім. П. Л. Шупика

Наукові інтереси: мікробіологія та епідеміологія, біозахист та біобезпека, домедична допомога, тактична медицина, профілактична медицина.

Співавтор: 1 наукового посібника, 7-х тез.

 

Чайка Юрій Геннадійович

Асистент кафедри з 2018 року.

Закінчив ІІ лікувальний факультет Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у 1996 році. Здобув кваліфікацію лікаря.

З 1996 по 2008 рр. працював в Інституті екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя.

Керівник студентського наукового гуртка (СНГ) на кафедрі медицини надзвичайних ситуацій

Є автором та співавтором більше 50 друкованих робіт.

 

  Білоус Ольга Сергіївна

Асистент кафедри з 2019 року.
У 2012 році закінчила медичний факультет № 4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.
З 2013 по 2019 роки працювала лікарем із загальної гігієни в ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України».
Пройшла курси тематичного удосконалення за спеціальністю «Гігієна застосування та токсикологія пестицидів» НМАПО імені Шупика (2012 р.) та навчання в Державній санітарно-епідеміологічній службі України за курсом «Внутрішній аудит та методи захисту об’єктів від шкідників (IPM – інтегроване управління шкідниками) відповідно до вимог ISO 22000 (HACCP)» (2015).
Закінчила експрес-курси підвищення кваліфікації Всеукраїнської програми підготовки лікарів «Мистецтво лікування» (2016).
У 2016 році за сумлінну працю та високий професіоналізм була нагороджена подякою Київського міського голови В. Кличка.
У 2021 році зарахована в аспірантуру. Тема наукової роботи на здобуття вченого звання доктор філософії (PhD): «Ризик-орієнтований підхід до обґрунтування регламентів безпечного застосування пестицидів для захисту ягідних та баштанних культур».
У 2022 році пройшла освітні програми «AHDR» та «TCCC-MP» Національної організації екстрених медичних техніків (NAEMT) Сполучених Штатів Америки. Електронний доступ: www.naemt.org
У 2022 році пройшла курс всеукраїнського науково-педагогічного підвищення кваліфікації: «STEM-освіта: науково-практичні аспекти розвитку сучасної системи освіти в умовах війни».
Наукові інтереси: медицина надзвичайних ситуацій, тактична медицина, домедична допомога, профілактична медицина, гігієна пестицидів.
На кафедрі виконує обов’язки куратора дисципліни «Основи організації медичного забезпечення населення і військ. Домедична допомога в екстремальних ситуаціях» для студентів другого курсу медичних факультетів. Відповідальна за здійснення навчання на платформі LIKAR_ NMU https://likar.nmu.kiev.ua/

Є автором та співавтором 11 друкованих робіт.
Є дійсним членом Товариства молодих вчених і спеціалістів та «Асоціації превентивної та антиейджинг медицини».

 

Мартиненко Сергій Олександрович

Асистент кафедри з 2019 року

У 2019 році закінчила медичний факультет №3 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

Наукові інтереси: загальна хірургія, домедична допомога, організація медичної допомоги населенню та військам.

Є автором та співавтором 11 наукових друкованих праць, з них 2 статті, 9 тез з них самостійних – 1.

 

Стахова Наталія Іванівна

Асистент кафедри з 2019 року

У 2000 р. закінчила Національний медичний університет імені О.О. Богомольця.

У 2000 р почала працювати на Станції швидкої медичної допомоги міста Києва, де і зараз працює на посаді виконуючого обов’язки директора КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва».

У 2021р. закінчила Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика магістр «Публічне управління та адміністрування».

Президент «Всеукраїнської асоціації працівників швидкої, невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф». Член експертної Ради при комітеті Верховної ради України, з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Одна із 10 лікарів України, які визначені наказом Президента України для питань реформування системи охорони здоров’я.

Член робочої групи МОЗ « Стратегія розвитку охорони здоров’я до 2030 року».

Член Української медичної експертної спільноти «УМЕС».

Має почесну Подяку від Київського міського голови, нагрудний знак працівників охорони здоров’я «Знак пошани», Подяки Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Подяку Голови постійної
комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту, Почесну Грамоту Професійної спілки працівників охорони здоров’я України, медаль Міністерства Оборони України «За сприяння Збройним Силам України». Неодноразово приймала участь в наданні медичної допомоги на деокупованих територіях Херсонської області.

Є автором численних публікацій та доповідачем багатьох, в тому числі міжнародних медичних конференцій та симпозіумів.

 

Савченко Надія Михайлівна

Асистент кафедри з 2019 року

У 2016 закінчила Національний університет ім. О. О. Богомольця, за спеціальністю «лікувальна справа»
У 2017 отримала спеціалізацію «лікар з медицини невідкладних станів» в НМАПО ім. П. Л. Шупика

Наукові інтереси – медицина надзвичайних ситуацій та екстремальна медицина.

 

Луцак Олена Олександрівна

Асистент кафедри з 2021 року

У 2002 р. закінчила Буковинську державну медичну академію, лікувальний факультет.
2005-2007 р. – клінічна ординатура за фахом кардіологія базі відділу серцевої недостатності ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска».

У 2010 р. закінчила очну аспірантуру в ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска».
В 2012 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Предиктори якості життя та прогностичне значення її стандартизованої оцінки у хворих з хронічною серцевою недостатністю».

Отримала диплом за активну роботу з упровадження педагогічних інновацій в освітній процес на міжнародній виставці “Освіта та кар’єра 2021”.

Здійснювала керівництво студентами, які стали переможцями І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2021/2022 н.р. Також на секції “Профілактична медицина” AYMS Conf 2022 студентка здобула перемогу та диплом за 1 місце.
Наукові інтереси – медицина надзвичайних ситуацій та екстремальна медицина.

За останні 5 років має 17 наукових праць, зокрема 7 статей у фахових виданнях України, 1 стаття в Scopus, 10 тез доповідей. Індекс Гірша за даними наукометричної бази Google Scholar дорівнює 4.

 

Ахтемійчук Ольга Сергіївна

Асистент кафедри з 2022 року

У 2009 році закінчила з відзнакою 1-й медичний факультет Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

У 2011 році завершила інтернатуру за спеціальністю “внутрішня медицина”
У 2015 році отримала спеціальність лікар-алерголог
У 2016 році пройшла спеціалізацію з лабораторної генетики на базі НУОЗУ імені П.Л. Шупика

З 2011 року працювала на посаді старшого лаборанта, а з 2015 по 2017 рік обіймала посаду асистента кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики НМУ імені О.О. Богомольця.

Є автором та співавтором понад 10 наукових праць.

 

Коваль Анна Леонідівна

Старший лаборант з 2022 року

У 2022 році закінчила Національний медичний університет ім О. О. Богомольця, лікувальний факультет

З серпня 2022 року інтернатура в Головному військовому клінічному шпиталі за фахом «Отоларингологія»

Член товариства молодих вчених .
Наукові інтереси: дитяча хірургія, епідеміологія, домедична допомога, тактична медицина.

Є автором та співавтором 2 наукових праць.