Кафедра неврології

Новини

 

№ 0109\1 від 01.09.2022 р.

 

ВЕЛЬМИШАНОВНІ КОЛЕГИ!

 

Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, кафедра неврології та Громадська організація «Академія практикуючих неврологів» запрошують Вас взяти участь у науково-практичній конференції з міжнародною участю «Досягнення та перспективи клінічної неврології», яка відбудеться 06 жовтня 2022 р. в форматі on-line трансляції (згідно “Реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій, які проводитимуться у 2022 році”, № 507).

Програма заходу передбачає опрацювання питань за такими напрямами:

  • Предиктори, патогенез, клініка, діагностика та лікування інсульту
  • Когнітивні та психоемоційні порушення у неврології
  • Сучасні підходи до діагностики та лікування розсіяного склерозу
  • Захворювання периферичної нервової системи
  • Нейродегенеративні захворювання: хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера
  • Епілепсія та неепілептичні пароксизмальні стани у неврології
  • Фармакотерапія у неврології
  • Якість життя та реабілітація пацієнтів із захворюваннями нервової системи

До    участі    у    роботі    конференції    запрошуються    практикуючі лікарі-неврологи    та нейрохірурги, наукові співробітники та лікарі інших спеціальностей.

Формат проведення конференції: on-line трансляція.

Форма участі: в якості слухача, усна доповідь.

Попередня     реєстрація    для    учасників    конференції    є    обов’язковою!     (Ви можете зареєструватися на сайті www.mediamed.com.ua). Участь у конференції є безкоштовною.

Посилання на трансляцію та умови підключення Ви отримаєте напередодні на електронну пошту, вказану при реєстрації.

Кількість балів відповідно до шкали значень різних видів діяльності лікарів (провізорів) за участь у науково-практичній конференції наступною:

  • доповідач з усною доповіддю – 30 балів,
  • доповідач зі стендовою доповіддю – 20 балів,
  • слухач – 5 балів

Заявку на участь в науковій програмі надсилати до 10.09.2022 на електронну адресу

neurology@nmu.ua . Бланк заявки можна отримати на сайті www.neurology.org.ua

Стендова доповідь надається оргкомітету у форматі Презентація Microsoft PowerPoint (.ppt, .pptx). Рекомендований розмір слайдів 16:9. Кількість слайдів – 3-5 шт.

Статті для публікації в журналі «Український неврологічний журнал» надсилати до

25.09.2022 р. на адресу редакції. E-mail: vitapol@i.com.ua, journals@vitapol.com.ua.

 

Всі учасники отримають електронний сетрифікат, який можна буде роздрукувати.
Будемо раді бачити та чути Вас серед учасників конференції!
АДРЕСА ОРГКОМИТЕТУ: 01601, м.Київ, бул. Т.Шевченка, 17,

 

З повагою ОРГКОМІТЕТ конференції

 

 

 

 

 

 

Національний медичний університет імені О.О.Богомольця

Кафедра неврології

Академія практикуючих неврологів

Медіамед

Науково-практична конференція з міжнародною участю

«Актуальні питання діагностики та лікування захворювань нервової системи»

30 вересня 2021 року

 

 

 

 

 

 

Місце проведення: м. Київ

 

До участі у конференції запрошуються практикуючі лікарі-неврологи та нейрохірурги, наукові співробітники та лікарі інших спеціальностей.

 

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ПИТАНЬ НАУКОВОЇ ПРОГРАМИ КОНФЕРЕНЦІЇ

 

  • Предиктори, патогенез, клініка, діагностика та лікування інсульту
  • Когнітивні та психоемоційні порушення у неврології
  • Сучасні підходи до діагностики та лікування розсіяного склерозу
  • Захворювання периферичної нервової системи
  • Нейродегенеративні захворювання: хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера
  • Епілепсія та неепілептичні пароксизмальні стани у неврології
  • Фармакотерапія у неврології
  • Якість життя та реабілітація пацієнтів із захворюваннями нервової системи

 

 

 

Реєстрація: на місці і на сайті www.mediamed.com.ua

 

АДРЕСА ОРГКОМІТЕТУ: 01601, м.Київ, бул. Т.Шевченка, 17,

Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця, кафедра неврологї.

E-mail: apn.neuro@gmail.com

 

Відповідальний секретар конференції

Довбонос Тетяна Анатоліївна

тел. +38(091)9026108, +38(095)7795672

 

 

 

 

 

Студенти 4-го та 5-го курсів НМУ показали високий рівень знань з неврології на Міжнародній онлайн-олімпіаді «Самарканд-2020»

 

11-12 грудня 2020 р. у Самаркандському державному медичному інституті (Узбекистан) проходила міжнародна Олімпіада «Самарканд-2020» з 18 основних медичних дисциплін, в якій взяли участь понад 2000 студентів, бакалаврів, магістрів, клінічних ординаторів з 40 вищих медичних навчальних закладів країн Східноєвропейського регіону.

 

Змагання проводилось у два етапи. Перший тур передбачав вирішення тестових завдань (традиційних, клінічно-логічних і запитань з картинками). Учасники, які витративши найменше часу отримали понад 70 балів, допускались до другого туру. На другому етапі конкурсанти мали вирішити конкретну клінічну проблему, відповідаючи онлайн на запитання журі.

 

До інтелектуальних перегонів долучились студенти-гуртківці кафедри неврології (науковий керівник гуртка проф. Соколова Л.І.). Усі учасники від НМУ імені О.О.Богомольця пройшли у другий тур і показали високий рівень знань та ерудиції з неврології.

 

В олімпіаді з неврології взяли участь:

 

Ірина Кунець – студентка 4 курсу, медичного ф-ту №4, група 7418;

Владислав Куліков – студент 5-го курсу, медичного ф-ту №4, група 6409;

Назар Тюткало – студент 4 курсу, медичного ф-ту №4, група 7403;

Анна Шорстка – студентка 4 курсу, медичного ф-ту №1, група 7122;

Надія Приймак – студентка 4 курсу, медичного ф-ту №4, група 7406.

 

Двоє наших студенток здобули омріяну перемогу: Надія Приймак посіла ІІ призове місце, а Анна Шорстка виборола першість у номінації «За краще розв’язання ситуаційних задач у практиці невролога».

 

 

Вітаємо переможців і всіх учасників інтелектуальних змагань!

 

 

 

 

Чергове засідання студентсього наукового гуртка кафедри неврології

26 лютого 2020 року на базі кафедри неврології НМУ імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри неврології на тему: «Фактори ризику у хворих з дисфункцією гіпоталамуса та панічними розладами» під керівництвом к.мед.н., асистента кафедри неврології Трепет Ганни Сергіївни.

У вступному слові Ганна Сергіївна наголосила на важливості та актуальності теми дисфункції гіпоталамуса в практиці неврологів, кардіологів, ендокринологів, психіатрів, гінекологів, яка має медичне та соціальне значення, що визначається молодим віком пацієнтів, прогресуючим перебігом захворювання, вираженими нейроендокринними порушеннями, що часто супроводжуються зниженням або втратою працездатності.

Діагнози «вегето-судинна дистонія» та «нейроциркуляторна дистонія» – некоректні, оскільки є ознаками дисфункції гіпоталамуса, а не окремими захворюваннями.

На засіданні студентка 6 кусу, медичного ф-ту №1, 4 групи Гаврилюк Яна Андріївна представила анатомо-фізіологічні особливості гіпоталамуса та інших розділів автономної нервової системи, роль основних факторів ризику та дефіциту ГАМК в етіопатогенезі даної патології, клінічні форми та діагностичні критерії, методи діагностики, диференційної діагностики, принципи лікування. Доповідач представила клінічний випадок та результати  наукового дослідження проведеного під керівництвом к.мед.н., асистента Трепет Ганни Сергіївни на тему: «Фактори ризику у хворих з вегето-судинною формою дисфункції гіпоталамуса та панічними розладами».

Своєчасне виявлення  та лікування пацієнтів з проявами дисфункції гіпоталамусу дозволить попередити прогресування захворювання, розвиток панічних атак та  можливих цереброваскулярних ускладнень.

Засідання проходило у формі діалогу, учасники мали змогу взяти
участь у дискусії, задати запитання, які їх зацікавили, поглибити свій багаж
знань.

 

 

 

5 лютого 2020 року на базі кафедри неврології НМУ імені О.О.Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри неврології на тему: «Диференційна діагностика розсіяного склерозу. Оптикомієліт Девіка».

 

 

Захід відвідали студенти 2-6 курсів. Засідання розпочалось із вступного слова професора кафедри неврології, д.мед.н. Мяловицької О.А.

З доповіддю на тему: «Критерії Макдональда та MAGNIMS у діагностиці розсіяного склерозу» виступив студент 4 курсу, медичного факультету №4, 9 групи Куліков Владислав Васильович. У своєму вступі він  зауважив, що метою його презентації було компетентно передати суть та зміст критеріїв Макдональда у діагностиці розсіяного склерозу.  Владислав Куліков детально пояснив патогенез розсіяного склерозу, його клінічні прояви, діагностичний алгоритм. Свою основну думку щодо діагностики розсіяного  склерозу він висловив таким чином «У моєму розумінні, цього можна досягти, лише детально пояснивши, що являє собою хвороба і які вона має клінічні прояви. Зрештою, презентація наголошує на важливості неврологічного обстеження та взаємодії між лікарем та хворим, як основи діагностики розсіяного склерозу».

У своїй презентації Олена Анатоліївна висвітлила питання патогенезу, клініки, сучасних аспектів діагностики та лікування оптиконевромієліту Девіка, необхідності проведення диференційної діагностики з такими захворюваннями: як гострий розсіяний енцефаломієліт, нейробореліоз, сирингомієлія, судинні захворювання головного мозку, енцефаліти, саркоїдоз, системний червоний вовчак, синдром Шегрена  а також врахувати можливість поєднаної патології.

Засідання проходило у формі діалогу, учасники мали змогу взяти участь у дискусії, задати запитання, які їх зацікавили, поглибити свій багаж знань і першими дізнатись про найактуальніші проблеми в неврології і шляхи їх вирішення.

 

 

12 грудня 2019 року виповнюється 100 років від Дня народження професора Яроша Олександра Андріановича

 

12 грудня 2019 року виповнюється 100 років від Дня народження визначного українського вченого, педагога, невролога, завідувача кафедри нервових хвороб НМУ імені О.О.Богомольця, засновника Українського центру розсіяного склерозу Яроша Олександра Андріановича. Він дав українській неврології 30 науковців, виховав цілу плеяду лікарів-неврологів, заснував свою визначну неврологічну диснастію. Професор О.А.Ярош автор біля 200 наукових праць, присвячених демієлінізуючим та судинним захворюванням нервової системи, захворюванням периферичної нервової системи, ураженню нервової системи при грипі, хронічному алкоголізму, підручника “Нервові хвороби”, які принесли йому визнання серед неврологів нашої країни та поза її межами.

 

Хай буде світлою і вічною пам’ять Йому за науку і доброту!

 


4-7 квітня 2019 року

 

 

Співробітники НМУ імені О.О.Богомольця взяли участь в 13-му Світовому конгресі з протиріч у неврології (СONy) м.Мадрид, Іспанія

 

 

21 червня 2018 року співробітник кафедри неврології, к.м.н., асистент Радзіховська Н.С. була нагороджена дипломом фіналістки Конкурсу “Краща кандидатська (PhD) дисертація, що була захищена науково-педагогічними працівниками НМУ імені О.О.Богомольця”.

Диплом було вручено на засіданні Наукової координаційної ради проректором з наукової роботи, головою НДР, професором Черенько Т.М.

Тема кандидатської дисертації, що була представлена на конкурсі: “Сексуальна дисфункція у хворих на розсіяний склероз, залежність від перебігу захворювання та лікування”.

Вітаємо Наталію Станіславівну та бажаємо їй нових досягнень в науковій сфері!

 

 

Чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри неврології

16 травня 2018 р. на базі Олександрівської клінічної лікарні відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри неврології НМУ імені О.О. Богомольця, присвячене детальному розгляду клініко-діагностичних аспектів НейроСНІДу та церебрального токсоплазмозу.

У вступному слові асистент кафедри Гелетюк Юлія Леонідівна звернула увагу на актуальність теми та підвищення кількості випадків НейроСНІДУ та церебрального токсоплазмозу в останній час.

З першою доповіддю виступив студент 4 курсу медичного факультету №2 Наговіцин Антон. У своїй презентації він висвітлив сучасні уявлення про патогенетичні механізми розвитку НейроСНІДу та ускладнення захворювання. Основний акцент  було зроблено на клінічній картині, диференційній діагностиці та лікуванні різних форм НейроСНІДу.

Студентка 4 курсу медичного факультету №2 Довжук Юлія виступила з доповіддю на тему: «Церебральний токсоплазмоз». Було представлено інформацію щодо етіології, патогенезу, основних методів діагностики та лікування цієї патології.

Гуртківці – студенти різних курсів прийняли участь у активному обговоренні  доповідей.

Завершив засідання огляд пацієнтів у інфекційних боксованих відділеннях №1 та №2 Олександрівської клінічної лікарні, під час якого студентам було продемонстровано проведення неврологічного обстеження пацієнтів з різноманітною патологією.

 

 

 

Засідання студентського наукового гуртка кафедри неврології.

11 квітня 2018р. на базі Олександрівської клінічної лікарні відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри неврології НМУ імені О.О. Богомольця, присвячене питанням діагностики, клініки та лікування.
У вступному слові доцент Ілляш Тетяна Іванівна зауважила на проблемі надзвичайної актуальності теми та підвищенні захворюваності на хворобу Лайма в Україні в останні роки.
З першою доповіддю виступила студентка 4 курсу медичного факультету №2 Небеська Анастасія, яка висвітлила історичні та сучасні дані про етіопатогенетичні механізми розвитку нейробореліозу, доповіла про особливості клінічної симптоматики різних стадій хвороби Лайма, її перебіг.
Студент 4 курсу медичного факультету №2 Домбровський Володимир виступив з доповіддю на тему: «Діагностика та лікування нейробореліозу». Він представив сучасні основні методи лабораторної діагностики та лікування хвороби згідно з гайдлайнами CDC.
Доцент Ілляш Тетяна Іванівна представила фотоілюстрації клінічних проявів ураження нервової системи бореліозної етіології, розповіла про цікаві клінічні випадки хвороби, акцентуючи на особливостях диференційної діагностики раннього і пізнього нейробореліозу з хворобами центральної і периферичної нервової системи іншої етіології, наголосила на проблемних моментах лабораторної діагностики хвороби Лайма. Також було наголошено на необхідності бореліозної настороженості у випадках неврологічних уражень не виясненої етіології, враховуючи різноманіття клінічних проявів нейробореліозу, наявність безеритематозних та субклінічних форм хвороби, відсутність даних про укус кліщів в анамнезі, що утруднює діагностику та сприяє переходу хвороби в хронічну прогресуючу стадію.
Студенти різних курсів прийняли активну участь у обговоренні доповідей.

 

Чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри неврології

28 березня 2018р. на базі Олександрівської клінічної лікарні відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри неврології НМУ імені О.О.Богомольця, присвячене детальному розгляду етіопатогенетичних
аспектів, клініко-діагностичних критеріїв і сучасних стандартів лікування спінальних м’язових атрофій (СМА).
У вступному слові доцент кафедри неврології Н.С.Турчина наголосила на проблемі недостатньої інформованості та уваги щодо орфанних хвороб, як у лікарів так і в населення взагалі.
З першою доповіддю «Спінальна м’язова атрофія Вердніга-Гофмана» виступив студент 5 курсу, медичного ф-ту №2 Дмитро Колісник. У презентації було висвітлено сучасні уявлення про патогенетичні механізми розвитку СМА та презентовано сучасну класифікацію різних форм даного захворювання.
Головний акцент було зроблено на власному дослідженні студента, а саме на результатах використання вальпроєвої кислоти в комбінації з різними лікарськими засобами при лікуванні хворих з СМА.
Студентка 5 курсу медичного ф-ту №4 Інна Діхтяренко виступила з доповіддю на тему : «Спінальна м’язова атрофія Кугельберга-Веландер». Були представлені основні методи діагностики та лікування цієї рідкісної патології, а також характерні клінічні симптоми з фотоілюстраціями останніх.
Студенти різних курсів прийняли участь у активному обговоренні як доповідей так і питань орфанних захворювань взагалі. Обговорювалися інноваційні можливості редагування геному з використанням CRISPR/Cas9.
системи, а також необхідність залучення більшої кількості небайдужих до вивчення та висвітлення проблем, пов’язаних з цими тяжкими недугами.

 

 

 

Міждисциплінарне засідання студентських наукових гуртків кафедр
неврології та внутрішньої медицини №1

14 березня 2018р. на базі КМКЛ №18 відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків кафедр НМУ імені О.О. Богомольця – неврології (завідувач – професор Л.І.Соколова) та внутрішньої медицини №1(завідувач – професор В.П.Шипулін), присвячене детальному розгляду етіопатогенетичних аспектів, клініко-діагностичних критеріїв і сучасних стандартів лікування двох видів енцефалопатій – печінкової та енцефалопатії Гайє-Верніке.

У вступному слові завідувач кафедри внутрішньої медицини №1 В.П.Шипулін звернув увагу присутніх на актуальність і міждисциплінарний характер проблеми соматогенної патології головного мозку. Вадим Петрович також зауважив, що дане зібрання відбувається в стінах закладу, де 1881 року за ініціативи професора Ф.Мерінга були започатковані засідання Клінічного товариства студентів-медиків Університету Святого Володимира. Першими гуртківцями на час створення товариства стали студенти О.А.Кисіль, Ф.Г.Яновський та Є.Г.Черняхівський. Шануючи давні традиції, кафедра внутрішньої медицини №1 підтримала пропозицію завідувача кафедри неврології Л.І.Соколової про проведення спільного засідання гуртків за даною тематикою.

З першою доповіддю виступив студент 5 курсу медичного факультету №4 Іван Варнаков. У своїй презентації староста студентського наукового гуртка кафедри неврології висвітлив сучасні уявлення про предиктори і патогенетичні механізми розвитку енцефалопатії Верніке. Характеризуючи спектр клінічних проявів захворювання, доповідач представив відеоматеріали, що демонструють окорухові і координаторні розлади у таких хворих, а також патогномонічні ознаки на МРТ зображеннях головного мозку. Головний акцент було зроблено на алгоритмі діагностики і лікування енцефалопатії Верніке згідно з сучасними міжнародними настановами.

Доповідь на тему «Печінкова енцефалопатія. Минуле і теперішнє» презентував студент 6 курсу медичного факультету №1 Олександр Пономарьов. Окреслюючи проблему дисметаболічних енцефалопатій, гуртківець СНГ кафедри внутрішньої медицини №1 провів ретроспективний аналіз перебігу хвороби американського письменника Вільяма Сідні Портера (О. Генрі), який страждав на цукровий діабет, цироз печінки та печінкову енцефалопатію, що призвели до смерті письменника у віці 47 років. Доповідач зупинився на досягненнях сучасної медицини у менеджменті пацієнтів із печінковою енцефалопатією на тлі цирозу печінки, можливостях поліпшенні якості і пролонгації життя таких хворих.

Обидві доповіді викликали зацікавлення аудиторії. Студенти різних курсів і представники кафедр взяли участь у жвавому обговоренні. Із запитаннями до доповідачів і власними міркуваннями виступили завідувач кафедри внутрішньої медицини №1, професор В.П.Шипулін, доценти кафедри  В.В.Чернявський, Л.С.Гвоздецька, старший лаборант О.О.Шумейко. До дискусії долучились доценти кафедри неврології Т.А.Довбонос, К.В.Антоненко, Г.Г.Симоненко, асистент Г.С.Трепет. Учасники засідання наголошували, що проведення спільного засідання з актуальної проблеми соматоневрології продемонструвало ефективність такої форми наукових студентських зібрань не тільки у поглибленні знань з різних галузей медичної науки, але й розвитку загальноклінічного мислення майбутніх лікарів. Оскільки головними доповідачами на засіданні були студенти, це змінювало пасивну роль гуртківців і сприяло їх активному залученню до процесу пізнання та формування наукового світогляду.

 

У Києві 23-24 листопада 2017 року пройшов Перший Український Регіонарний конгрес «Дебати в неврології» (Controversies in Neurology), акредитований Європейською акредитаційною радою з питань післядипломної освіти лікарів [EuropeanAccreditation Council for Continuing Medical Education, EACCME].

Заснований у 2007 році, Всесвітній конгрес «Controversies in Neurology» став унікальною науково-освітньою платформою для презентації широкому колу лікарів новітніх професійних знань шляхом проведення наукових дебатів між провідними міжнародними фахівцями у царині неврології. Протиставлення полярних наукових тверджень із суперечливих клінічних питань здійснюється з позицій доказової медицини. Присутні на конгресі мають змогу визначитись шляхом голосування, яке твердження на їхню думку є правильним, і підтвердити або змінити свій погляд на проблему після проведення дискусії та обміну досвідом між експертами.

Дебати на Першому Українському Реґіонарному конгресі «Controversies in Neurology» були присвячені проблемам, які наразі викликають чи не найбільший інтерес у неврологічної спільноти: епілепсія, біль і головний біль, нейропсихіатрія, розсіяний склероз, хвороба Паркінсона та інші порушення руху, реабілітація.

Модераторами тематичних секцій були запрошені провідні українські та іноземні експерти, які брали участь у світових конгресах такого формату. Завідувач кафедри неврології НМУ імені О.О.Богомольця, професор Лариса Іванівна Соколова і професор кафедри Олена Анатоліївна Мяловицька були запрошені організаторами конгресу в якості експертів на секцію, присвячену проблемі розсіяного склерозу. Перед професором Л.І.Соколовою було поставлене завдання узагальнити і критично оцінити аргументи щодо доцільності включення вітаміну Д у лікуванні РС, визначення первинно-прогресуючого РС як типу перебігу чи самостійного захворювання, а також прийняття рішення про припинення імуномодулюючої терапії РС у випадках вторинно-прогресуючого його перебігу. Роль модератора під час однієї з дискусій була відведена професору О.А.Мяловицькій. Внесок представників київської школи неврологів та їхня активна участь у роботі конгресу знайшла схвальну оцінку учасників конгресу.

 

 

 

Книга наукового життя кафедри неврології поповнилась ще однією плідно заповненою сторінкою. 23 листопада нашу кафедру відвідав лікар невролог зі Сполучених Штатів Америки Мадан Прасад.

М. Прасад займається лікарською практикою в Dameron Hospital і St. Joseph’s Medical Center у місті Стоктоні, штат Каліфорнія. Він закінчив медичний коледж Дарбханга в Індії та пройшов інтернатуру і резидентуру в США і вже понад 20 років працює неврологом, особливу увагу приділяє нервово-м’язовим захворюванням.

М. Прасад прочитав лекцію на безкоштовній основі на тему: «Останні досягнення у веденні та лікуванні аміотрофічного бокового склерозу» для студентів, інтернів та співробітників кафедри неврології на базі Олександрівської клінічної лікарні. В своїй доповіді він детально висвітлив дані щодо етіології та патогенезу захворювання, приділив багато уваги клінічному перебігу та діагностиці хвороби Шарко. Було акцентовано і на лікуванні бічного атрофічного склерозу. Як відомо, донедавна лише рилузол був препаратом, що достовірно уповільнює прогресування хвороби. Лектор доповів, що 5 травня 2017 року новий препарат Едаравон (Радікава) був схвалений FDA для лікування хворих з бічним аміотрофічним склерозом в Сполучених Штатах. Препарат вводиться внутрішньовенно крапельно за схемою: на початку лікування щодня протягом 14 днів, потім необхідна перерва у 2 тижні, після чого тривалість прийому скорочується до 10 днів з перервою в 14 днів між лікуванням. Прийом препарату є пожиттєвим. Зі слів доповідача, на жаль, поки страхові компанії не покривають вартість даного препарату. Також на слайдах було представлено варіанти розроблених особливих, багатофункціональних інвалідних крісел для пацієнтів з БАС.

З особливим ентузіазмом доповідача слухали студенти з англомовною формою навчання, адже лекція була прочитана англійською мовою. На завершення доповіді Мадан Прасад представив фото клінік, де він працює і коротко розповів про них. Закінчилась зустріч жвавою дискусією, під час якої як працівниками кафедри, так і студентами та інтернами М. Прасаду було поставлено багато запитань, на які доповідач надав вичерпні відповіді.

12-13 жовтня 2017 року у м. Києві була проведена науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання діагностики та лікування захворювань нервової системи» під керівництвом завідувачки кафедри неврології  Національного медичного університету  імені О.О. Богомольця  професора Соколової Л.І.

У роботі конференції  взяли участь представники Турції,  Білорусії та України.  Загальна кількість зареєстрованих слухачів на конференції склала 643 особи. Серед учасників були представники різних спеціальностей: неврологи, нейрохірурги, дитячі неврологи, педіатри, психіатри, психологи, анестезіологи, інфекціоністи, лікарі загальної практики, терапевти, кардіологи, ендокринологи, окулісти, дерматологи, фізіотерапевти, рефлексотерапевти, нейрофізіологи, наркологи, ветеринар.


Питання були присвячені корекції ендотеліальної дисфункції в комплексному лікуванні неврологічних захворювань,  лікуванні початкових проявів цереброваскулярної патології, комплексної нейропротекції в ангіоневрології, нейрохірургічного лікування аневризм та оклюзійно-стенотичних уражень церебральних артерій, проблемам структурної пластичності мозку при ішемії, когнітивним порушенням і синдрому втоми у постінсультний період, на фоні розсіяного склерозу, за наявності коморбідної судинної патології, метаболічного синдрому, а також аспектам нейрозапального генезу хвороби Паркінсона, клінічно маніфестної вірусної інфекції.


Симпозіум «Методи регенеративної медицини в неврології» був присвячений висвітленню терапевтичного потенціалу постнатальних мультипотентних стовбурових клітин, клітинних технологій у лікуванні спинно-мозкових травм і гриж міжхребцевих дисків, перспектив регенеративної медицини у неврологічній практиці.

Невролог, доцент Емір Рушен з Турції виступив із доповіддю на тему “розлади сну у пацієнтів з гострими порушеннями мозкового кровообігу”. В доповіді прозвучали основні підходи у класифікації порушень сну, методам їх діагностики та лікування.


Проведений майстер-клас проф.Соколовою Л.І. «Тактика ведення пацієнтів із загостренням розсіяного склерозу», під час якого учасники пройшли навчання надання кваліфікованої медичної допомоги згідно з сучасними міжнародними керівництвами.

 

25-27 квітня 2017 р. у м. Трускавці відбулась XIX Міжнародна конференція «Вікова стратегія профілактики, терапії та реабілітації в неврології». Конференція відбувається раз на рік і збирає вітчизняних та зарубіжних спеціалістів у галузі неврології. Цьогоріч у фаховому заході прийняли участь понад 800 провідних науковців і практичних лікарів з усіх областей України, а також з Білорусі, Казахстану та Росії. Організаторами конференції виступили Міністерство охорони здоров’я України, Національна академія медичних наук України імені П.Л. Шупика, Асоціація кардіоневрологів України, ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України».

nevrol-1

Завідувач кафедрою неврології НМУ д.мед.н., професор Соколова Л.І. та д.мед.н.,  професор кафедри неврології Мяловицька О.А. серед організаторів та учасників конференції.

Програма конференції включала усні та стендові доповіді, присвячені актуальним питанням судинної патології нервової системи, розсіяного склерозу, захворювань периферичної нервової системи, травматичним ураженням нервової системи, проблемам когнітивних та психоемоційних порушень в неврології.

В роботі конференції взяли участь співробітники кафедри неврології НМУ. Завідувач кафедрою неврології НМУ д.мед.н. професор Соколова Л.І. виступила із доповіддю на тему «Клініко-патогенетичні аспекти, діагностика і лікування розсіяного склерозу», у якій висвітлила сучасні погляди на діагностику та підходи до лікування розсіяного склерозу. Із доповіддю на тему «Гостра та хронічна демієлінізуюча поліневропатія, диференційна діагностика та труднощі терапії» виступила д.мед.н., професор Мяловицька О.А. Вона навела сучасні дані, що стосуються критеріїв діагностики демієлінізуючої поліневропатії та напрямків лікування хворих на цю патологію. Ще одна доповідь д.мед.н., професора Мяловицької О.А. стосувалась особливостей ведення хворих на розсіяний склероз з когнітивними та психо-емоційними розладами. Доцент кафедри неврології к.мед.н. Прокопів М.М. та асистент кафедри к.мед.н. Рогоза С.В. оприлюднили результати вивчення структури, факторів ризику та супутньої патології у хворих на мозковий інсульт у доповіді на тему «Коморбідність та фактори ризику мозкового інсульту у місті Києві за результатами прагматичного спостереження». Зазначене дослідження було організоване у 2016 р. під егідою Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації і включало 1575 випадків мозкового інсульту.

nevrol-2

Д.мед.н., професор Мяловицька О.А. виступає на XIX Міжнародній конференції «Вікова стратегія профілактики, терапії та реабілітації в неврології»

 

За дні роботи конференції були плідні дискусії, змістовні доповіді, майстер-класи, обмін досвідом із колегами з інших областей, проведено ділові зустрічі з представниками фармацевтичних компаній. Участь у конференції сприяла поліпшенню діалогу практиків охорони здоров’я для вироблення конструктивних ідей та подальшого розвитку галузі охорони здоров’я.

 

 

Дванадцятого квітня 2017 року на базі кафедри неврології відбулося секційне засідання «КВІТНЕВОЇ СЕСІЇ – 2017» НМУ імені О.О.Богомольця. З вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор з наукової роботи, професор Т.М.Черенько і завідувач кафедри неврології, професор Л.І.Соколова. З доповідями виступили студенти медичних факультетів 4 та 5 курсів, які представили аналіз сучасних даних літератури і власні дослідження з проблем патогенезу хвороби Альцгеймера, якості сну і когнітивної дисфункції в гострому періоді ішемічного інсульту, впливу інфекції на виникнення атеротромботичного ішемічного інсульту, з проблеми патогенезу та вибору методів лікування за наявності спінальних м’язових аміотрофій. Доповідачі виявили широкий науковий інтерес і достатню обізнаність з відповідних неврологічних проблем, що знайшло відгук у жвавій дискусії за участю студентів-гуртківців та викладачів кафедри. Студентам співробітники кафедри  зробили корисні зауваження щодо методології проведення і презентації ними власних досліджень.

Підбиваючи підсумки секційного засідання, професор Т.М. Черенько побажала студентам не зупинятися на досягнутому, а з метою покращення якості викладення матеріалу, оволодіння навичками написання тез і наукових статей відвідувати лекції безперервної освіти для студентів та молодих вчених, що регулярно організовуються науковим відділом НМУ імені О.О. Богомольця. Доповідачі були відзначені дипломами переможців і сертифікатами учасників «Квітневої сесії – 2017», а також отримали останній номер «Українського неврологічного журналу», головним редактором якого є професор Л.І.Соколова.

За рішенням журі призові місця зайняли:

1 місце – Ю.В. Тихоненко з доповіддю “Якість сну та когнітивні розлади в гострому періоді ішемічного інсульту”;

2 місце – Н.І. Мисинчук –  “Вплив інфекції на розвиток ішемічного атеротромботичного інсульту”;

3 місце – І.В. Костенко –  “Особливості проявів когнітивної дисфункції у пацієнтів з ішемічним інсультом”.

У рамках секційного засідання гуртківці також заслухали доповідь доцента В.Ю. Крилової про новітні аспекти діагностики і лікування епілепсії та взяли участь у майстер-класі з аналізу даних електроенцефалографії й ЕЕГ-відеомоніторингу у випадках епілептичних і психогенних пароксизмальних станів.

nevrol-1

Доповідає студент 5 курсу, медичного факультету №2 А.К. Новоскольцев

nevrol-2

Доповідає студентка 4 курсу, медичного факультету №1 Ю.В. Тихоненко

nevrol-3

Доповідає студентка 5 курсу, медичного факультету №3 І.В. Костенко

nevrol-4

Професор Т.М. Черенько підбиває підсумки секційного засідання з Неврології.

nevrol-5

Учасники Квітневої секції разом з викладачами кафедри Неврології.

 

17.02.2016 року в аудиторії №3 морфологічного корпусу доцент кафедри неврології Прокопів М.М. прочитала студентам лекцію про захворювання периферичної нервової системи, яка відбулася в рамках “Благодійного MEDLECTORIUM”. Лекція викликала жвавий інтерес з боку студентів. Окрім того було зібрано кошти, які підуть на лікування Крістіни Джуми.