Кафедра офтальмології

Міжнародне співробітництво

 

Відповідальна за міжнародну діяльність кафедри офтальмології – Тихончук Наталія Анатоліївна, кандидат медичних наук, асистент.

 

Одним із найважливіших пріоритетів кафедри офтальмології – інтеграція у міжнародні наукові процеси, долучення до новітніх медичних досягнень та відкриттів у офтальмологічній сфері діяльності. Міжнародне співробітництво кафедри є важливою складовою її традиційної діяльності з часів заснування. Перший завідувач кафедри офтальмології професор Іванов О.В. був визнаним вченим тодішньої Росії і Німеччини та відомим по всій Європі. Протягом усіх історичних етапів існування провідні науковці кафедри приймали участь у головних офтальмологічних світових та європейських форумах – з’їздах, симпозіумах, нарадах, представляючи наукові досягнення кафедри та збагачуючи наукову скарбницю кафедри та НМУ останніми світовими досягненнями, відкриттями, діагностичними та лікувальними методиками.

 

 

 

 

Завідувач кафедри разом із співробітниками також приймає активну участь у міжнародних воркшопах та програмах по підвищенню кваліфікації. Співробітники кафедри щорічно беруть участь у міжнародних конференціях та конгресах, де неодноразово представляли свої доповіді.

 

 

Так, з  2021 по 2022 рр. асистент та аспірант кафедри офтальмології Павленко Дмитро Олександрович перебував на дослідницькій позиції постдокторанта Масачусетської лікарні ока і вуха та кафедри офтальмології Гарвардської медичної школи, США. Також відвідав щорічний з’їзд Американської академії офтальмології, який проходив з 12 по 15 листопада 2021 р.

Під час стажування у відділенні глаукоми, ознайомився з сучасними підходами в діагностиці та лікуванні цього підступного захворювання та взяв участь у клінічних дослідженнях, що спрямовані на покращення методів оцінки стану сітківки та очного нерву у пацієнтів з відкритокутовою глаукомою.

Схоже до встановлених підходів в Україні, з використанням міжнародних протоколів встановлення діагнозу  та методів лікування  захворювання «Глаукома», офтальмологічний  огляд передбачає стереофотографування сітківки та зорового нерву, комп’ютерну статичну периметрію та оптико-когерентну томографію диску зорового нерва, перипапілярної ділянки та макулярної ділянки.

Основними методами лікування є фармакотерапія, лазерне лікування (селективна лазерна трабекулопластика, аргонлазерна трабекулопластика, циклофотокоагуляція, лазерна периферична іридотомія та ін.) та хірургічні втручання (ab interno/ab externo трабекулектомія, дренажні системи Ахмеда та Бервельдта та ін.).

Зокрема, на відміну від України, широко розповсюджена мініінвазивна хірургія глаукоми та ендоскопічна циклофотокоагуляція та застосовуються деякі препарати, що не зареєстровані в Україні.