Кафедра офтальмології

Студентський науковий гурток

Керівник студентського наукового гуртка кафедри офтальмології НМУ – доцент кафедри. кандидат медичних наук Рижова Ірина Петрівна (моб. телефон 0503322154).

Староста – Ковальова Аліна Миколаївна, 4 курс , 10221 (моб. телефон 096 028 38 62)

Засідання проходять по середах або четвергах о 16.00 на базі консультативної поліклініки Олександрівської клінічної лікарні (вул. Шовковична 39/1, 4-й корпус, кімната 213).

 

Актуальна інформація про гурток кафедри офтальмології в соцмережах та на сайті Студентського наукового товариство імені О.А. Киселя НМУ:

Facebook – https://www.facebook.com/nmuophthalmology/

Instagram – https://instagram.com/nmuophthalmology

 

https://forms.gle/uPiHHVRefvowMWJ97

 

Історія:

Студентський науковий гурток на кафедрі офтальмології був організований у 1934 році професором М.О. Левитським. Першими керівниками були доцент В.А. Крамаревський та доцент І.А. Кореневич. У передвоєнні роки у ньому брали участь 5-8 студентів. Головним напрямком діяльності студентського наукового гуртка в цей період було освоєння діагностичних та лікувальних методик, клінічний розбір хворих.

У післявоєнний період, у 50-ті та 60-ті роки завідувачами кафедрою були професор В.Н. Архангельський (1944-1953) та професор П.С. Плітас (1954-1966), студентський науковий гурток, розширювався, в ньому постійно займалися 8-12 студентів. Крім удосконалення офтальмологічної підготовки, студенти широко проводили наукові дослідження, присвячені, головним чином, питанням очного травматизму, гістологічним змінам оболонок ока при запальних захворюваннях, ультразвуковій діагностиці в офтальмології. Професор Т.В. Шлопак, яка очолювала кафедру в 1966-1983 рр., удосконалила роботу студентського наукового гуртка кафедри. Гурток розширився до 12-20 студентів щорічно, зміцнів організаційно. Наукові роботи студентів були присвячені актуальним питанням діагностики та лікування глаукоми, вивченню активності металоферментів, консервативному лікуванню катаракти, питанням впровадження мікрохірургічної техніки у хірургічному лікуванні офтальмологічних хворих. Гуртківці регулярно брали участь в інститутських наукових конференціях.

Враховуючи традиції та важливість цієї форми навчання для формування майбутніх науковців і клініцистів-офтальмологів, багато уваги роботі студентського наукового гуртка кафедри приділяли член-кореспондент НАМН України, професор Г.Д. Жабоєдов, який очолював кафедру офтальмології з 1984 по 2013 рр. , професор О.П. Вітовська (2014-2019 рр.).

Керівниками гуртка, крім доцентів В.А. Крамаревського та І.А. Кореневича, були доценти Л.Л. Устименко, І.П. Чуїстова, Т.С. Куриліна, Л.О. Сєдой, Г.О. Тодор, асистент В.В. Кірєєв. Нині студентський науковий гурток очолює доцент І.П.Рижова

Щорічно у гуртку займаються до 16 студентів. Засідання відбуваються на базі офтальмологічного відділення Олександрівської клінічної лікарні м. Києва та офтальмологічго центру «Зір 100%». Гуртківці засвоюють діагностичні та лікувальні методики, приймають участь в клінічних розборах хворих, беруть активну участь в ургентних чергуваннях у клініках кафедри та на пункті невідкладної очної допомоги, займаються науковою роботою. Наукові роботи гуртківців присвячені діагностиці та лікуванню захворювань сітківки та зорового нерва, актуальним питанням глаукоми, сучасним проблемам запальних захворювань ока, пошкодженням органу зору, використанню лазерних методів лікування в офтальмології. Також, гуртківці відвідують конференції та семінари, що присвячені сучасним методам діагностики та лікування в офтальмології.

Щорічно на кафедрі проводяться засідання секцій офтальмології міжнародних науково-практичних конференцій студентів та молодих учених «Annual Young Medical Scientists’ Conference» (AYMSConf) та «Спеціальні питання діагностики та лікування захворювань ЛОР-органів, краніофаціальної ділянки та органу зору». Гуртківці щорічно представляють НМУ на конференціях в інших містах України (Вінниця, Чернівці, Ужгород, Одеса, Львів, Дніпро). Також, беруть активну участь у Всеукраїнській олімпіаді з офтальмології.

За свою багаторічну історію у студентському науковому гуртку кафедри займались понад 1000 студентів, гурток завжди відігравав велику роль у підготовці кваліфікованих кадрів в сфері офтальмології. У багатьох офтальмологічних закладах України та за кордоном успішно працюють колишні гуртківці. Багато з них виконали кандидатські та докторські дисертації. У різні періоди в офтальмологічному гуртку займалися: член-кореспондент НАМН України, професор Н.В. Пасєчнікова, професори Р.Л. Скрипник, О.П. Вітовська, Д.Г. Жабоєдов, П.М. Федирко, А.М. Сергієнко, доценти І.П. Чуїстова, Л.О. Сєдой, Н.М. Умовист, Н.С. Лаврик, Л.М. Бакбардіна, О.І. Куриліна, Т.В. Баран, І.Д. Скрипниченко, Н.К. Гребень, І.П. Рижова, В.М. Конах, асистенти В.О. Ращенко, Д.С. Чурюмов, В.В. Кірєєв, П.М. Салата, О.Г. Пархоменко, Д.О. Павленко та інші.

 

Тематичний план засідань СНГ кафедри офтальмології на 2023/2024 н.р.

Тема засідання Дата проведення Адреса проведення Відповідальний
1. Вступне засідання СНГ кафедри офтальмології. Затвердження графіку роботи студентського наукового гуртка кафедри офтальмології на 2023-2024 навчальний рік.
Анатомо-функціональні особливості органа зору. Основні методи обстеження органу зору. Дослідження функцій ока.
20.09.2023 Офтальмологічний центр «ЗІР 100%» Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
2. Оптична система ока. Рефракція та акомодація. Корекція аметропій. Захворювання рогівки – аномалії розвитку, кератит, дистрофії рогівки, новоутворення. 24.10.2023 Олександрівська клінічна лікарня
Шовковична 39/1
Кафедра офтальмології
Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
3. Спільне засідання з кафедрою фармакології: «Синдром сухого ока. Актуальність захворювання в умовах дистанційного навчання.
Фармакологічна терапія синдрому сухого ока.»
23.11.2023 Фізико-хімічний корпус, кафедра фармакології, лекційна аудиторія Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
4. Аномалії розвитку судинної оболонки ока. Увеїт : етіологія, патогенез, види та методи лікування. 18.12.2023 Олександрівська клінічна лікарня
Шовковична 39/1
Кафедра офтальмології
Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
5. Пошкодження органа зору. Невідкладна допомога при вибухових/осколкових травмах ока. 15.01.2024-19.01.2024 Олександрівська клінічна лікарня
Шовковична 39/1
Кафедра офтальмології
Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
6.

 

 

 

Спільне засідання з кафедрою онкології: «Пухлини органу зору.» 19.02.2024- 23.02.2024 Олександрівська клінічна лікарня
Шовковична 39/1
Кафедра офтальмології
Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
7.

 

Спільне засідання з кафедрою неврології: «Захворювання зорового нерва. Дистрофічні захворювання сітківки : клінічна картина, діагностика, лікування.Відшарування сітківки.»

 

18.03.2024-22.03.2024

 

Олександрівська клінічна лікарня
Шовковична 39/1
Кафедра офтальмології
Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
8.

 

 

 

Глаукома: анатомо-фізіологічні особливості, класифікація, клінічна картина, лікування.
Методика вимірювання ВОТ.
Дослідження поля зору.
22.04.2024-26.04.2024 Олександрівська клінічна лікарня
Шовковична 39/1
Кафедра офтальмології
Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
9.

 

 

Катаракта. Диференційна дігностика, хірургічне лікування.
Методи розрахунку ІОЛ.
20.05.2024-24.05.2024 Олександрівська клінічна лікарня
Шовковична 39/1
Кафедра офтальмології
Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна
10.

 

 

 

Заключне засідання СНГ. Обговорення результатів виступів на науково-практичних форумах, постановка мети і завдань подальших досліджень.
Підведення підсумків роботи студентського наукового гуртку у 2023/2024 н.р.
17.06.2024-21.06.2024 Олександрівська клінічна лікарня
Шовковична 39/1
Кафедра офтальмології
Доцент кафедри, Рижова Ірина Петрівна

 

13 лютого 2023 року відбулось засідання Студентського Наукового Гуртка кафедри офтальмології на тему: «Пошкодження органа зору. Невідкладна допомога при вибухових та осколкових травмах ока.» Засідання було проведено на клінічній базі кафедри в Олександрівській клінічній лікарні в відділенні офтальмології.

Спікерами цього разу були: 

  1. Кірєєва Дарʼя Олексіївна – група 9118, 5 курс, Медичний 1 – тема доповіді: «Проникаючі поранення ока».
  2. Антоненко Ілля Сергійович – група 9702, 5 курс, ФПЛЗСУ – тема доповіді: «Етапне лікування наслідків мінно-вибухової травми».

Слухачі:

  1. Ковальова Аліна Миколаївна, 10221, 4 курс, Медичний 2
  2. Трофименко Марія Сергіївна, 4 курс, Медичний 1
  3. Музальова Валерія, 5 курс, 9222, Медичний 2
  4. Цимбалюк Аліна, 5 курс, Медичний 1
  5. Кохан Аліна Анатоліївна, 5 курс, Медичний 2
  6. Дзюба Аліна Олексіївна, 4 курс, Медичний 2
  7. Стефінів Оксана Василівна, 5 курс, Медичний 2
  8. Антощук Олександра Олександрівна, 5 курс, Медичний 2
  9. Будник Тетяна Олегівна, 5 курс, Медичний 2
  10. Кірєєва Дарʼя Олексіївна, 5 курс, Медичний 1
  11. Антоненко Ілля Сергійович, 5 курс, ФПЛЗСУ
  12. Вапничний Володимир Володимирович, 5 курс, 9701, ФПЛЗСУ

Науковий керівник СНГ кафедри офтальмології Рижова Ірина Петрівна поділилась досвідом з своєї практики, розглянули багато клінічних випадків з гуртківцями, аналізували КТ-знімки. Наступним етапом засідання був огляд пацієнтів, що постраждали від мінно-вибухових травм, методом біомікроскопії.

Дякую всім хто доєднався до засідання і чекаємо Вас на наступних засіданнях!

 

 

 

 

 

 

Архів засідань за 2022-2023 н.р.