КОМЕНТАР РЕКТОРА НМУ КАТЕРИНИ АМОСОВОЇ ЩОДО СИТУАЦІЇ ЗНИКНЕННЯ СТУДЕНТКИ МУКАДДАС НАСИРЛАЄВОЇ

21.02.2018

Про ймовірні причини загибелі розповідають ректорка медичного університету Катерина Амосова та представник сім’ї загиблої Ровшанбек Розметов.

30 січня студентка університету Богомольця Мукаддас Насирлаєва стрибнула з мосту. Зранку 19 лютого на сторінці Медуніверситету опублікували  повідомлення, що зникла студентка з Туркменістану Мукаддас Насирлаєва була відрахована з НМУ ім. Богомольця. 20 лютого ректорку медуніверситету Катерину Амосову відсторонили від посади. Офіційна причина: зрив ліцензійного іспиту для студентів-стоматологів.

Обговорюємо різні версії як щодо загибелі студентки, так і щодо відсторонення від посади ректорки медуніверситету, у тому числі — версію від самої ректорки Катерини Амосової. Також у студії присутній адвокат Валентин Гвоздій, а телефоном до розмови долучається Ровшанбек Розметов, адвокат родини Насирлаєвих та очільник діаспори туркменського народу.

За словами Катерини Амосової, Мукаддас Насирлаєва була відрахована з університету через порушення міграційного законодавства: «Трагічне зникнення Мукаддас – це трагедія. Наш університет провів службове розслідування щодо обставин, які передували зникненню цієї дівчинки. Результати його оприлюднені два дні тому на нашому сайті. Там є детальний аналіз, який підтверджується поясненням всіх учасників тих подій, зокрема щодо її виключення із університету внаслідок порушення умови контракту, який вона підписувала, щодо невиконання міграційного законодавства України. Університет не є учасником цього процесу, він не дає жодних довідок – це все є в законі. Мукаддас підрисувала контракт, добре володіючи російською мовою, яку в своїх документах визнала рідною. Студентками нашого вишу є дві її сестри – вони на два курси старші, теж підписували контракти. Зі слів працівників деканату, Мукаддас приходила зі своїми колегами з першого курсу до деканату, які робили там певні рухи щодо оформлення посвідки на проживання. За інформацією, яку ми отримали при розслідуванні, я маю підстави казати, що Мукаддас добре володіла російською мовою, розуміла свій контракт, брала участь з іншими студентами в процедурі оформлення посвідки. Чому вона перебувала нелегально в Україні місяць? Ми не можемо зараз сказати».

Представник сім’ї загиблої Ровшанбек Розметов висловив свою версію того, що сталося: «Я читав висновок комісії на сайті медуніверситету. Там є декілька нестиковок. Мукаддас дійсно володіє англійською, російською, туркменською, узбецькою мовами. Якщо вона приходила, надавала допомогу своїм колегам-студентам у отриманні посвідки, виникає питання: чому тоді працівники не сказали, що їй також потрібно отримати посвідку на тимчасово проживання в Україні».

Детальніше читайте на Громадському радіо: https://hromadskeradio.org/programs/hromadska-hvylya/shcho-stalo-prychynoyu-zagybeli-studentky-meduniversytetu-mukaddas-nasyrlayevoyi