ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ З РАДНИКОМ В.О. МІНІСТРА ЩОДО ПИТАНЬ МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ

16.02.2018

В Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася зустріч з радником в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун Олександром Ябчанка. Під час зустрічі студенти-медики мали можливість дати запитання, які стосуються медичної реформи.

Такі зустрічі експерти та активісти Реанімаційного пакету реформ проводять за підтримки ГО «Центр UA». Місія громадської організації – «творити відкрите суспільство через спільні дії громадян. Ми віримо, що свідомі громадяни можуть і мають об’єднуватися заради захисту власних прав та впровадження реформ». За словами Олександра Ябчанки, в світі існують алгоритми за якими робляться позитивні зміни і один з них полягає в тому, що перед тим як приймати якісь важливі рішення, їх потрібно обговорити з тими, кого вони стосуються – стейкхолдерами (в медицині – це пацієнти, лікарі, головні лікарі медичних закладів, представники місцевого самоврядування). Саме з стейкхолдерами представники Реанімаційного пакету реформ, МОЗ та ГО «Центр UA» обговорювали проблеми, які стосуються кожного, варіанти вирішення цих проблем та що очікувати від рішень.

Зважаючи на те, що студентство є однією з рушійних сил суспільства й активним учасником державного будівництва в демократичній Україні, раднику в.о. міністра було важливо розуміти і позицію студентів щодо змін в медичній мережі країни. Студентів турбують питання державного розподілу, створення університетських клінік, конкурентноспроможності лікаря, спекуляції з укладанням договорів відповідно до реформи (як контролюватиметься звернення пацієнтів, якщо вони оберуть двох лікарів та укладуть договори з обома), фінансова та фізична доступність медичної допомоги.

Олександр Ябчанка розповів, що зараз у системі охорони здоров’я є три основні гравці: держава, громадяни та медики. «Що відбувається? Держава обіцяє громадянам, що у державних та комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно (ст 49, Конституція України). Але на практиці по-іншому. МОЗ пропонує відійти від пустих обіцянок та перейти до конкретики – гарантованого пакету медичних послуг. Радник зібрав та врахувавав прозиції найактивніших студентів Університету, а також пообіцяв продовжити співпрацю для успішної розробки та впровадження реформ.

Прес-центр