БОЄЦЬ З ПОЗИВНИМ «ДАНТИСТ»

25.11.2016

Святослав Леонідович Прохоров, асистент кафедри ортопедичної стоматології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, був мобілізований до лав Збройних Сил України в січні 2015 року, з четвертою хвилею мобілізації. Брав безпосередню участь в Антитерористичній операції на території Луганської та Донецької областей. Протягом півтора року проходив службу в медичній службі Дніпропетровської 25 ОПДБр (окремій повітряно-десантній бригаді). Саме десантники завжди були першими в найгарячіших точках, саме серед них найбільше було загиблих і поранених, тож військовому лікарю доводилось залучатись і до медичних, і до військових операцій. Під час бойових дій надавав медичну допомогу пораненим та займався їх евакуацією до мобільних шпиталів, а в часи затишшя надавав бійцям стоматологічну допомогу. За час служби для своєї бригади за допомогою друзів та волонтерів обладнав два пересувні стоматологічні кабінети на базі автомобілів ГАЗ-66 та ще два такі кабінети спроектував і допоміг оснастити. ГАЗ-66 з номерною табличкою «Дантист» було обладнано стоматологічною установкою та всім необхідним для ведення стоматологічного прийому (в цьому допомогли Сервісний центр Сатва ЗАО (СПД Кучеренко), фірма Галіт (керівник В.Золотий), волонтерська організація Укроп Дентал (організатор І.Ященко), СПД Чернышова “Стомат и Ко”). Доктор Прохоров лікував бійців в Авдіївці та під Горловкою, в місцевостях Біла Гора, Русин Яр, Селидове, Димитрів Донецької області. За час служби пролікував 1258 бійців з різних підрозділів – з 25 окремої повітряно-десантної бригади, 95 окремої аеромобільної бригади, 81 окремої десантно-штурмової бригади, 26 окремої артилерійської бригади, 502 полку радіоелектронної боротьби, спецпідрозділу МВС України «Кривбас» та ін. Чимало доріг пройшов пересувний військовий стоматологічний кабінет доктора Прохорова, чимало бійців було вилікувано, адже стоматологічний стан більшості з них виявився вкрай незадовільним, а зубний біль інколи дошкуляв чи не більше, ніж небезпека на фронті. За відмінну службу Святослав Леонідович нагороджений відзнакою міністра оборони «Знак Пошани», двома грамотами від командуючого ВДВ України за виконання бойового завдання в зоні АТО, медаллю від КМДА «Честь. Слава. Держава».

22 жовтня 2015 р. С.Л.Прохоров був запрошений для участі в роботі 3 Національного українського стоматологічного конгресу у Києві, де виступив із доповіддю «Стан стоматологічної допомоги в підрозділах ВДВ», в якій доповів про розроблені ним нові принципи та методики лікування зубів в зоні бойових дій. В грудні 2015 р. представив доповідь «Досвід лікувально-евакуаційного забезпечення військових частин десантних військ Збройних Сил України» на науково-практичній конференції Міністерства Оборони України.

Зараз Святослав Леонідович повернувся до мирного життя, проте військової стоматології не полишив. Нині він є головним позаштатним стоматологом високомобільних-десантних військ України і постійно опікується налаштуванням стоматологічної служби у військах в сучасних умовах. Постійно підтримує зв’язки зі стоматологами всіх бригад ВДВ, збирає та аналізує інформацію про стоматологічні потреби в армії, співпрацює з волонтерами, постачальниками стоматологічних матеріалів та обладнання, забезпечує відправлення необхідного у бригади, допомагає консультаціями та порадами.

18 листопада автомобіль лікаря Прохорова знову від’їжджав від стоматологічного корпусу НМУ імені О.О.Богомольця на схід, в багажнику – стоматологічні матеріали та інструменти, призначені для 25, 85, 95 високомобільних-десантних бригад. Необхідне допомогли зібрати дентальне депо Стаміл (зокрема директор виробничої компанії «Джендентал-Україна» О.О.Снітко), Сервісний центр Сатва ЗАО (СПД Кучеренко), чимало інструментів лікар придбав за свої кошти. Проводжали доктора Прохорова і вантаж студенти стоматологічного факультету. Їм є багато чому повчитися у лікаря-патріота, а його приклад має стати потужним поштовхом до виховання покоління медиків, відданих своїй справі та готових на жертовну працю заради незалежності та процвітання нашої країни.

Деканат стоматологічного факультету