ГАЗЕТА «ДЕНЬ».: «БИТВА НАБИРАЄ ОБЕРТІВ…»

14.02.2015

Газета «День» за 14 лютого 2015 р. опублікувала статтю Інни Лиховид «БИТВА НАБИРАЄ ОБЕРТІВ…»

16 лютого у Шевченківському суді відбудеться перше слухання по справі екс-ректора НМУ ім. О.О. Богомольця – Віталія Москаленка звинувачують у фінансових махінаціях.
Якщо не брати до уваги скандального ректора Податкової академії Петра Мельника, то кримінальні справи проти керівника потужного та відомого вишу – прецедент ще той. Нагадаємо, що проти колишнього ректора Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Віталія Москаленка відкрито кілька кримінальних проваджень. «Наприкінці листопада екс-ректорові оголосили про підозру у вчиненні присвоєння, розтрату майна або заволодіння ним в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем. З першого грудня Москаленко перебуває під домашнім арештом. Йому загрожує позбавлення волі на строк від семи до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна», – ідеться на сайті НМУ. Щоб про таке вишівська прес-служба інформувала громадськість за москаленківських часів, можна було тільки мріяти.
Тепер же вся наукова та студентська спільнота вишу стежить, який вирок винесуть колишньому очільнику. Попри його апеляційні скарги, намагання будь-що повернутись у ректорське крісло, правосуддя поки що на боці університету. Прокуратура міста Києва направила до Шевченківському суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Москаленка. Саме це і стане предметом судового засідання. Як інформує прес-служба прокуратури, у ході досудового розслідування було встановлено, що  Москаленко, перебуваючи на посаді ректора, надавав розпорядження нараховувати собі щоквартальні премії – відсотки від сплати за навчання студентів-контрактників. За чотири роки ця сума склала майже чотири мільйони гривень (!).
І це тільки верхівка махінацій…
Ясна річ, що після першого судового засідання ректора не посадять за грати, вироку суду треба ще дочекатись. Але є ризики, що для свого захисту та збереження репутації з боку Москаленка будуть застосовані певні технології, у тому числі інформаційні. Це вже практикувалось раніше. Як тільки відкрили кримінальні провадження і діяльність екс-ректора була визначена як незаконна, Москаленко намагався через деякі мас-медіа  переконати суспільство, що він хороший керівник, за ним нема ніяких грішків. А ситуація, що 19 мільйонів гривень, які пішли нібито на закупівлю будівельних матеріалів, які нібито придбані НМУ і передані по актах на відповідне збереження, при тому, що самих матеріалів у день з вогнем не знайти, це не його рук справа. Але факти річ уперта. І це питання теж стало предметом окремого досудового розслідування.
 Приблизно за місяць до цього знакового суду прибічники Москаленка провели прес-конференцію, у якій звинувачували нинішнє керівництво університету в корупції, мовляв, нічого не змінилось, Амосова – не той ректор, який потрібен НМУ, і все в такому дусі. Одним з організаторів прес-конференції був опонент Катерини Амосової на виборах ректора професор Віктор Досенко, який давно займає промоскаленківську позицію.
Ця судова справа – показова для всього суспільства. Корупція у вищій освіті є, про це мало хто говорить відверто, але проблема від цього не зникне сама по собі. Тут як із хворим, якому для порятунку треба хірургічне втручання, і ця судова справа може стати рятівною операцією для всіх вишів, щоб більше не було спокуси зловживати і брати те, що тобі не належить.
«День» буде стежити за перебігом справи.
 
КОМЕНТАР
«Я ТВЕРДО ВІРЮ В ОДНЕ: ЗДОБУВАТИ ПЕРЕМОГИ НАД КОРУПЦІЄЮ, СПОЧАТКУ – ЛОКАЛЬНІ, ХОЧА І ДУЖЕ ВАЖКО, АЛЕ – МОЖЛИВО»
Катерина АМОСОВА, ректор НМУ ім. О.О. Богомольця:
– 24 лютого 2014 понад двотисячний натовп студентів, випускників та молодих викладачів пройшов ходою від навчальних корпусів на проспекті Перемоги, 34 до МОЗ, увійшов в його будинок і домігся у тодішнього керівництва, в.о. міністра Богатирьової пана Богачева видати наказ про відсторонення ректора академіка В.Ф.Москаленка і призначення комісії з перевірки роботи університету. Комісія МОЗ, до якої увійшли чотири представники НМУ, у тому числі два студенти, виявила низку порушень і факт офіційного нарахування ректором самому собі зарплати в один мільйон 44 тисячі гривень на рік. Оприлюднення цієї суми стало останньою краплею для вибуху колективу, який страждав від культу особи і принижень «керманича». Вчена рада та профспілкова організація скликали конференцію трудового колективу (вищий орган самоврядування вишу), на підставі рішення якої міністр О.С. Мусій розірвав контракт з Москаленком і його звільнив. У статусі в.о. ректора, в якому я перебувала з 24 лютого, я передала довідку комісії МОЗ до прокуратури міста Києва, і в квітні нею було відкрито кримінальне провадження. В рамках цього провадження Москаленко восени визнаний підозрюваним і поміщений під домашній арешт з накладенням арешту на майно.
Про мої очікування від судових слухань, які починаються 16 лютого. Я б розділила «очікування» і «надії».
У мене є надія на торжество справедливості і закону в оновленій Україні, яка бореться одночасно з зовнішнім і внутрішнім ворогом – всеохопною корупцією. Згідно з двома висновками – Держфінінспекції України (акт є в університеті) і, наскільки я знаю, інституту судових експертиз України, отримання Москаленком, як ректором державного ВНЗ, понад трьох мільйонів гривень зарплати визнано незаконним, і з цим прокуратура міста Києва пішла до суду, наскільки я розумію, щоб повернути ці гроші в бюджет держави.
А от очікування у мене – неоднозначні. Занадто свіже в пам'яті рішення Печерського суду від 4 липня 2014 року про відновлення Москаленка на посаді ректора. Так, воно згодом було анульовано апеляційним і вищим спецсудом, але – адже було винесено! Вважаю, що саме у зв'язку з судовими слуханнями, що починаються, на мене і університет поновилися інформаційні атаки, а в передноворічному номері газети «Голос України» вийшов великий панегірик Москаленкові, прямо «ода до радості», як «благодійнику» НМУ і великому вченому, який незаслужено «потрапив у немилість» (цитата). Ні слова про кримінальне виробництво, підозру і перебування під домашнім арештом, і, природно, без надання слова «гонителям» – представникам колективу університету. І це – в офіційному органі Верховної Ради України!
Але я твердо вірю в одне: навіть у нашому наскрізь прогнилому суспільстві здобувати перемоги над корупцією, спочатку – локальні, хоча і дуже важко, але – можливо. І ми бачимо такі локальні перемоги груп ідеалістів з активною життєвою позицією, які лягають кістьми за свої цінності. У нашому університеті таке ядро є, і на різних етапах нашого, вже річного, «хрестового походу за справедливістю» нам допомагало багато чудових людей-лідерів у різних сферах.
Інна ЛИХОВИД, «День»
Рубрика: Cуспільство

http://www.day.kiev.ua/uk/article/cuspilstvo/bytva-nabyraye-obertiv