ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО РОБОТИ КОМІСІЇ НМУ

19.02.2018

НМУ імені Богомольця провело службове розслідування за фактом зникнення колишньої студентки НМУ Мукаддас Насирлаєвої.

Одразу після поширення в соцмережах 30 січня 2018 року інформації щодо зникнення колишньої студентки 1-го курсу стоматологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця було створено тимчасову комісію щодо вивчення обставин, які передували її зникненню.

31.01.2018 р. на запит від Начальника Солом’янського Управління поліції було надано всі наявні документи на Насирлаєву Мукаддас і матеріали її особової справи.

Насирлаєва Мукаддас в’їхала на територію України 19.09.2017 року  та була зарахована до Університету  наказом № 4208/л-1 від 27.09.2017р. Термін перебування в Україні, за отриманою нею візою, складав 90 днів (з 19.09.2017 по 17.12.2017), в цей період вона, як іноземна громадянка, була зобов’язана подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання.

Протягом вересня-грудня 2017 р. Мукаддас неодноразово приходила до деканату з першокурсниками зі своєї групи та допомагала їм подавати документи на оформлення посвідок на тимчасове проживання, що доводить її обізнаність з відповідною процедурою.

З атестату про середню освіту Насирлаєвої Мукаддас вбачається, що російська мова була зазначена як рідна студентки. Отже, жодних проблем з розумінням тексту договору з НМУ, який вона підписала при вступі, а також у комунікації з працівниками Університету не було.

В НМУ імені О.О.Богомольця також навчаються дві сестри Мукаддас, які є студентками медичного і стоматологічного факультетів. За наявною інформацією, з однією з них Мукаддас мешкала в одній квартирі.

В типовому Договорі про надання навчальних послуг, укладеному М.Насирлаєвою з НМУ, чітко зазначено, що порушення студентом міграційного законодавства є однією з підстав для відрахування з Вишу. Підписуючи договір, кожен студент підтверджує свою обізнаність з його вимогами та з вимогами законодавства України про порядок перебування іноземців на її території.

В період дії візи Мукаддас не подала до деканату документи, необхідні для отримання посвідки на проживання. Тим самим після закінчення дії візи був порушений візовий режим. А отже, з 18.12.17р. студентка перебувала в Україні нелегально. Цей факт було з’ясовано 18.01.2018 р., тобто через місяць після закінчення терміну дії візи, коли Мукаддас звернулася до деканату із запитом щодо необхідних для оформлення посвідки на тимчасове проживання в Україні документів.

Саме 18.01.2018 р. при пред’явленні нею паспорту старшому інспектору деканату, відповідальному за оформлення посвідок на тимчасове перебування в Україні, було виявлено, що її віза для в’їзду в Україну на навчання є простроченою. Старший інспектор повідомив про це студентці з роз’ясненням, що вона має виїхати з України та звернутися до посольства України в Туркменістані за новою візою.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України від 28.03.2012 року № 251 «Про затвердження Порядку оформлення, виготовлення і видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання і технічного опису їх бланків», студентка повинна була подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання в Україні до 17.12.2017р. Подача документів після закінчення терміну дії візи законодавством України не передбачена.

Студентка не надала задокументованих обгрунтованих підстав (лікування,  вагітність,  пологи, догляд за хворим членом родини) для продовження довгострокової візи на території України, передбачених п. 6 постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2012 року № 150 «Про затвердження Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення терміну тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України».

Старший інспектор деканату по роботі з іноземними громадянами вказала Мукаддас на порушення положення договору з НМУ та міграційного законодавства. Було наголошено, що це є підставою для відрахування студентки з Університету.

Натомість, Мукаддас повідомила, що не збирається повертатися до Туркменістану і вирішуватиме свою проблему безпосередньо в Україні.

24.01.2018 р. студентка  вдруге була офіційно поінформована заступником декана, за присутності старших інспекторів, про підписання наказу НМУ про її відрахування з 18.01.2018 р. за порушення умов договору в частині порушення міграційного законодавства.

Інформація, яку поширюють окремі «експерти» в мережі Інтернет, про те, що процедуру отримання посвідки, визначену згаданою постановою Кабінету Міністрів України № 251, можна було “обійти” шляхом надання Університетом якоїсь «довідки» для посольства, категорично не відповідає законодавству України.

Жодних офіційних звернень від посольства чи консульства Туркменістану до НМУ щодо Мукаддас у період з 18 січня по 19 лютого поточного року не було.

30.01.2018р.  Насирлаєва Мукаддас з власної ініціативи звернулася до декана факультету по роботі з іноземними студентами, який скерував її до свого заступника. Під час розмови студентці було втретє повідомлено про відрахування, як особи, що порушила міграційне законодавство. Спілкування відбувалася в присутності двох іноземних студентів та куратора факультету. Всі вони письмово засвідчили факт відсутності під час розмови будь-якого тиску та упередженого ставлення до Насирлаєвої Мукаддас.

За цей період Насирлаєва Мукаддас не зверталася з жодною скаргою ані до керівництва Університету, ані до представників студентського самоврядування.

Адміністрацією було вжито всіх можливих заходів для сприяння розслідуванню і опитуванню поліцією працівників деканату та студентів, які займалися з нею в одній академічній групі. Комісія, створена адміністрацією, взяла письмові пояснення та доповідні записки з усіх причетних працівників НМУ і студентів.

Університетська спільнота глибоко стурбована зникненням Мукаддас та її долею і щиро співчуває її родині.

Ми постійно підтримуємо зв’язок з поліцією і надаємо відповіді на всі запити від правоохоронних органів з цього питання.

Станом на сьогодні на запит  НМУ імені О.О.Богомольця до Головного Управління Національної поліції у місті Києві, отримано офіційну інформацію, що кваліфікація кримінального провадження за № 12018100090001101 ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство) на сьогодні не змінена (копія додається).

Адміністрація університету