ІНТЕРНИ ТА МОЛОДІ ВЧЕНІ ІНСТИТУТУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ВІДВІДАЛИ СЕМІНАР З ВІЙСЬКОВО-ПОЛЬОВОЇ ХІРУРГІЇ

01.11.2016

27-28 жовтня 2016 року в м. Києві відбувся семінар з військово-польової хірургії під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Лекторами були: Аза Мольде та Валерій Сасін – старші хірурги Червоного Хреста, координатори хірургічних програм руху Червоного Хреста, співавтори книг, присвячених військово-польовій хірургії. Обговорювалися питання розподілу поранених, основи балістики, принципи ведення вогнепальної рани, хірургічне лікування поранень грудної клітки, живота, голови, а також поранень кінцівок у поєднанні з переломами та ушкодженнями судин і нервових пучків.

Цільову аудиторію склали переважно лікарі-інтерни та лікарі, які навчаються на курсах післядипломної освіти. Після закінчення семінару кожен учасник одержав сертифікат та USB-накопичувач з підручниками з військово-польової хірургії і навчальними відеоматеріалами.

«За 7 років мого медичного навчання мені вперше пощастило відвідати настільки інформативний, корисний і наближений до практики семінар. При цьому не можу сказати, що на ньому було озвучено щось принципово нове чи революційне, проте було чітко структуровано основні принципи хірургічного лікування хворих з вогнепальним ранами, які були десятками років відпрацьовані і перевірені хірургами Міжнародного Комітету Червоного Хреста під час збройних конфліктів у різноманітних гарячих точках світу. А оскільки відомо, що в хірургії усі правила написані кров’ю, то даний досвід просто безцінний. На жаль, під час студентського навчання військово-польова хірургія у нас не викладалася як обов’язкова дисципліна. І вперше з проблемою ведення вогнепальних ран я зіткнулася вже в клініці судинної хірургії Національного військово-медичного клінічного центру Міністерства Оборони України, де я, як старший лаборант кафедри хірургії № 4, навчаюся в інтернатурі. Тому, на жаль, вчитися довелося вже самотужки безпосередньо в процесі лікування поранених. Переконана, що для максимального збереження захисників нашої Батьківщини, вкрай необхідне проведення семінарів для молодих лікарів з людьми, які не з книг, а з життя винесли досвід військово-польової хірургії і воліють передати його іншим. Дуже вдячна за можливість взяти участь у цьому заході і сподіваюся, що це лише початок зустрічей такого формату!», – розповідає інтерн 2-го року навчання, старший лаборант кафедри хірургії №4 Вікторія Голінко.

Інститут післядипломної освіти