КАТЕРИНА АМОСОВА: «ВПЕРШЕ В ІСТОРІЇ НМУ СТВОРЕНА «ВІДКРИТА ПЛОЩАДКА»

28.02.2014
28 лютого 2014 року о 16 годині усі бажаючі з числа студентів, лікарів-інтернів, клінічних ординаторів, аспірантів, керівників структурних підрозділів, завідувачів кафедр та викладачів зібралися в актовій залі фізико-хімічного корпусу на 700 місць, щоб обговорити причини протесту в НМУ і шляхи відновлення взаємодовіри і партнерства. Регламент передбачав тригодинну роботу з виступами до 5 хвилин.
Зустріч тривала більш ніж три години. І розпочалася вона з хвилини мовчання та панахиди по «Небесній сотні», після чого виконали Державний гімну України всі присутні наживо. Це була вірна нота для достатньо важкої відвертої розмови.
У президії знаходилися  в.о. ректора НМУ імені О.О. Богомольця, член-кор. НАМН України професор Катерина Миколаївна Амосова, професор кафедри патофізіології НМУ Віктор Євгенович Досенко, член Студентського наукового товариства імені О.Киселя, студент 6 курсу Володимир Лиходієвський та член ініціативної групи студент 5 курсу Василь Гілюк.
Усіх, хто виходив для виступу, об’єднувала тривога за подальшу долю Університету. Кожний із виступаючих (а бажаючих потрапити до мікрофона виявилося чимало!) – хто спокійно і зважено, хто надзвичайно емоційно, хто обурено, а хто з гумором, намагалися донести власну думку. Був момент, коли діалог почав перетворюватися на монолог однієї сторони, і тоді після відкритого голосування частина присутніх покинула залу. Але  полемічний діалог все ж таки відбувся.
Професор К.М. Амосова, якій дісталася нелегка доля головувати на цьому засіданні, наголосила, що попередньо, за рішенням учасників, не ставилося за мету структурувати теми для обговорення і прийняття певного рішення.  Це була зустріч для діалогу з акцентом на думку студентства. Університет не може існувати лише для студентів чи лише для викладачів – це спільне освітянське партнерство; що наразі виникла неповага як з боку студентів до викладачів, так і з боку викладачів до студентів і потрібно зробити все для відновлення взаємної довіри і нормального функціонування закладу.
Проф. В.Є. Досенко у своїй промові виклав певну програму: що всім студентам, які не складають сесію, потрібно давати право на повторний курс за власний кошт (так звана програма «Антидебіл»); щоб зупинити хабарництво – потрібно дати гідну платню викладачам; що слід розвивати науку і знаходити кошти для фінансування виконання дисертаційних робіт; що студенти мають стати контролерами якості освіти. Головні пропозиції, які висунув В.Є. Досенко, полягали у поверненні до Статуту 1841 року (обирати раду директорів і яка б наймала ректора – професійного менеджера і контролювала його діяльність) та допущенні всього складу Університету брати участь у виборах ректора.
Студент В.Гілюк сконцентрував увагу слухачів на тому, що всі стали свідками безпрецедентного випадку – мітингу студентів, вимоги про відсторонення керівника закладу у зв’язку з висловленням йому недовіри та відповідний наказ МОЗ України про це. Виступаючий пообіцяв максимальну чесність і ефективність в діяльності комісії, яка наразі працює в Університеті і членом якої він є.
Студент В. Лиходієвський закликав дотримуватися європейської законності та відкритості, наголосивши, що СНТ –  відкрита самоврядна організація, і запропонував навзаєм ініціативній групі надати список усіх її членів для прозорості і відкритої подальшої співпраці.
Незалежний громадський діяч, випускник НМУ 2005 року В.Арістов назвав себе членом Комітету люстрації медицини,  проголосив, що його мета – це передача права голосу усім, запропонував обрати по 6 осіб від студентів для представництва у всі органи Університету, для демонтажу авторитарної системи змінити Статут і створити умови для діалогу.
 Виступаючих було багато і ось лише декілька яскравих висловлювань:
Ас. О.М. Хижняк: «Ми – не екстремісти, ми вимагаємо змін, бо накипіло у кожного».
Проф. Ф.С. Глумчер: «Ми говоримо про студентів і викладачів, а є ще й третя сторона – хворий. І в його інтересах випускати з цього закладу в першу чергу кваліфікованих лікарів, які  не мали б повторних курсів у навчанні».
Проф. В.Є. Досенко: «Студенти почали себе відчувати господарями університету».
В.Арістов: «Наша цель – восстановление власти высшего смысла».
 Студ. В.Лиходієвський: «Оприлюдніть ваші імена, ми маємо знати з ким ми розмовляємо».
Проф. В.Г. Майданник: «Не можна одна беззаконня заміняти іншим беззаконням».
Проф. С.Д. Максименко: «Справа не в тому, хто зараз в.о. ректора, а в тому, що немає ще рішення комісії».
Проф. К.М. Амосова : «Я відчуваю відповідальність перед собою і перед Університетом».
Проф. О.П. Волосовець як представник МОЗ України запевнив, що найближчим часом заплановано зустріч новообраного міністра охорони здоров’я України Кабінету Міністрів народної довіри О.С. Мусія з професорами К.М. Амосовою та В.Є Досенком.
 Довготривала складна розмова завершилася. Присутні на засіданні прийшли до висновку, що діалог доцільно продовжити після закінчення роботи комісії МОЗ України щодо комплексної перевірки Університету за всіма напрямками діяльності, яка буде тривати до 14 березня та надання комісією до МОЗ України свого рішення 17 березня 2014 р.