МАЙСТЕР-КЛАС З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ: ХІРУРГІЧНА КОРЕКЦІЯ ДЕФОРМАЦІЇ ГРУДНОЇ КЛІТКИ У ДІТЕЙ

19.03.2018

16-17 березня на базі універсальної клініки «Оберіг» проходив майстер-клас з міжнародною участю «Хірургічна корекція деформації грудної клітки у дітей». Захід організовано спільно з НМУ імені О.О. Богомольця, тренінговим центром «ЕНДОФОРС», кафедрою дитячої хірургії , НДСЛ «Охматдит».

У відкритті заходу взяли участь почесні гості, серед яких ректор Національного медичного університету, професор Катерина Амосова, президент НАМН України, професор Віталій Цимбалюк, проректор з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, головний лікар НДСЛ «Охматдит» Ірина Садов’як, декан медичного факультету № 3 Оксана Виговська.

За збігом обставин проведення конференції співпало з днем ювілею академіка академії вищої школи України, заслуженого діяча науки та техніки України, лауреата державної премії України, професора Данила Кривчені. У привітанні ректор НМУ Катерина Амосова наголосила на тому, що нинішній ювіляр входить в когорту уславлених хірургів нашого університету, ім’я якого відоме не лише в Україні, а далеко за його межами. Вона побажала йому подальших успіхів у вихованні підростаючого покоління медиків. Академік Віталій Цимбалюк вручив Данилу Кривчені з нагоди його 80-річчя Знак пошани НАМН України, який є почесною нагородою президії Національної академії медичних наук України. Професор Оксана Виговська подякувала за навчання і науку та сказала, що пишається званням учениці вченого із світовим ім’ям. У своєму вітальному слові Олександр Науменко подякував професору Кривчені Д.Ю. за його особистий вклад у створенні славетної школи дитячих хірургів. Головний лікар НДСЛ «Охматдит» від імені всього колективу висловила впевненість у тому, що професор Кривченя Д.Ю. разом з колективом кафедри дитячої хірургії НМУ, яка знаходиться на базі лікарні «Охматдит» і в подальшому буде вносити вагомий вклад у наукову і медичну скарбницю закладу. В рамках проведення конференції «Хірургічна корекція деформації грудної клітки у дітей», в якій взяли участь 50 провідних дитячих хірургів, ортопедів, були підняті питання: еволюції хірургії ЛДГК (професор Данило Кривченя), корекції деформацій грудної клітки при симультанних кардіохірургічних операціях та лікування розщеплення грудини (професор Анатолій Левицький), консервативного лікування кілеподібної деформації грудної клітки (к.м.н. Олексій Бебешко), торакоскопічної асистенції при операціях Nuss (к.м.н. Олег Годік).
Також активну участь в роботі конференції взяли дитячі хірурги з Іспанії, Мануель Лопез – професор, керівник університетської клініки «Vall d’Hebron» та Анна Лейн. Вони поділилися з учасниками конференції своїми останніми науковими досягненнями в хірургічному лікуванні деформацій грудної клітки у дітей. Особливо цікавим моментом в роботі конференції була її практична частина, під час якої виконано оперативне втручання з корекції лійкоподібної деформації методом Nuss з торакоскопічною навігацією. Всі учасники мали змогу спостерігати за ходом операції в режимі реального часу.

Майстер-клас проходив протягом двох днів. Один із організаторів конференції, завідувач кафедри дитячої хірургії професор Анатолій Левицький відзначив, що цей захід став ще одним важливим кроком у розвитку національної і світової дитячої хірургії.

Кафедра дитячої хірургії