МЕДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ №2: КРАЩИЙ СЕРЕД РІВНИХ

31.08.2016

Історія медичного факультету №2 розпочалася у червні 1976 року, коли на базі єдиного лікувального факультету Київського медінституту було вирішено створити два окремі факультети: медичний №1 і №2. На той час це було обґрунтовано переважно організаційними питаннями, але за 40 років стало очевидним, що медичний факультет №2 – це не просто окрема структура, а цілий світ зі своєю душею, неповторною атмосферою і надзвичайно цікавим наповненням.

Факультет має в підпорядкуванні 12 кафедр, на яких працюють 217 викладачів. Більшість кафедр – клінічні, саме на них студентів вчать не лише здобувати теоретичні знання, а й інтегрувати їх у цілісну картину сприйняття та впроваджувати у практику. Загалом наші студенти мають змогу навчатись на 31 клінічній базі.

На медичному факультеті №2 здобувають нові знання і навички близько 2,5 тисячі студентів, в тому числі – іноземні. З 1976 року факультет підготував понад 17 тисяч висококваліфікованих лікарів.

Історію творять люди. Ми такі, завдяки великій кількості непересічних особистостей.

На кафедрах факультету викладали, навчали своїй майстерності відомі вчені: академік АМН СРСР А.Ромоданов, член-кореспондент АМН СРСР О.Грицюк , член-кореспондент АМН СРСР Б.Маньковський, лауреат Державної премії СРСР В.Земсков, професор Г.Воронков, професор С.Голігорський, професор І.Курилін, професор Д.Наливайко, професор І.Потоцький, професор М.Путилін, професор С.Слинчак, професор М.Черенько, професор Т.Шлапак, професор Б.Щепотін, професор О.Ярош та інші видатні вчені.

За роки існування факультету змінилося 7 деканів.

Першим деканом факультету був видатний організатор, талановитий педагог, клініцист-фтизіатр, громадський діяч – професор Орест Максимович Іванюта (1976-1979).

З 1979 до 1985 року факультет очолював патофізіолог доктор медичних, лауреат Державної премії УРСР, професор Юрій Вікторович Биць. Як творча та непересічна особистість професор Юрій Биць користувався великою повагою і шаною серед студентів і співробітників університету.

З 1985 року деканом факультету став біохімік, доктор медичних наук, лауреат премії ім. О.В. Палладіна, професор Юрій Володимирович Хмелевський. Юрій Хмелевський займав посаду декана до 1988 року.

З 1988 до 1990 року медичного факультету №2 очолив доктор медичних наук., завідувач кафедри факультетської хірургії, професор Юлій Вікторович Балтайтіс. Декан Юлій Балтайтіс в минулому був керівником і засновником Республіканського проктологічного центру, який займався проблемами ендоскопічної хірургії, хірургічної гастроентерології та проктології.
З 1990 до 2014 року деканом медичного факультету №2 був видатний кардіолог, член-кореспондент АМН України, заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член Європейського товариства кардіологів, професор Василь Захарович Нетяженко.

У 2014–2015 років посаду декана факультету займав доктор медичних наук, хірург вищої категорії, серцево-судинної та невідкладної хірургії, професор Віктор Анатолійович Черняк.

З 2015 року медичний факультет №2 очолила кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургії №4, хірург вищої категорії Наталія Юріївна Літвінова. Сьогодні на факультеті відбуваються зміни: вдосконалюється система електронного деканату, деканат відкритий для студентів, їхніх ідей та пропозицій.

Спільними зусиллями викладачів і студентів університету розвивається навчальна та наукова діяльність. У 2015 році було створено Студентський науковий центр – об’єднання студентських наукових гуртків кафедр. За час його існування було проведено багато спільних засідань, майстер-класів та експериментів. Найцікавіші – об’єднані засідання кількох гуртків, що дає змогу застосувати мультидисциплінарний підхід до вивчення патологій, пов’язати фундаментальну медицину із клінічною практикою. До засідань у гуртках залученні також іноземні студенти. Для них засідання ведуться англійською мовою.

Студенти медичного факультету №2 беруть участь у всеукраїнських олімпіадах та наукових конференціях в Україні і за кордоном, проходять стажування в рамках міжнародних обмінів IFMSA. Цього року студенти побували в 20-ти країнах світу. Вже кілька років поспіль вихованці НМУ стають лауреатами Стипендіальної програми “Завтра.UA”, а також виграють гранти на власні дослідження.

Як писав Антон Чехов, усе в людині повинно бути прекрасним. Студенти факультет всебічно розвивається, крім навчання і науки на факультеті вирує енергійне громадське і культурне життя. Медичний факультет №2 – перший факультет, на якому студентське самоврядування користується правами, наданими новим Законом України «Про вищу освіту», генерує та втілює багато творчих ідей щодо урізноманітнення та поліпшення всіх сфер життя на факультеті. Перші серед факультетів почали проводити загальні вибори старост, в тому числі гуртожитків.

Для своєчасного інформування студентів про університетські заходи Медичний факультет №2 створив сторінки факультету у соціальних мережах:

http://nmu.ua/zagalni-vidomosti/fakultety/medychnyj-fakultet-2/
https://www.facebook.com/nmumed2/?fref=ts

Ми віримо, що лише те суспільство має майбутнє, яке вміє себе організувати, відповідально ставитися до своїх прав та обов’язків, може перетворити потенціал сукупності окремих особистостей на потенціал колективної співпраці. Цього року було започатковано нову практику підготовки третьокурсників до тестування “КРОК-1”, у рамках якої старшокурсники ділились своїми знаннями та досвідом.

Наразі Студентська рада факультету налічує 5 відділів: інформаційний, культурно-розважальний, спортивний, навчальний, науковий і соціально-виховний.
Народна мудрість каже: “Хто не вміє гарно відпочивати, той не може й добре працювати!” Студенти медичного факультету №2 не забувають і про дозвілля.
У березні 2016 року в університеті було проведено перший конкурс талантів. Найбільша кількість учасників, які пройшли відбір, склали саме студенти медичного №2. Також у червні 2016 року спільно з Медичним факультетом №1 та за сприяння Профкому студентів НМУ було започатковано День лікувальної справи.

Студенти Медичного факультету №2 – багаторазові учасники та переможці інтелектуальних ігор НМУ, таких як “Що? Де? Коли?”, “Медичний турнір”. А також беруть участь і займають призові місця в спортивних змаганнях з футболу та футзалу, гирьового спорту, армреслінгу, волейболу та багатьох інших.

Ми любимо свій факультет, пишаємось тим, чого досягли і працюємо над тим, щоб бути ще кращими.

Деканат Медичного факультету №2