МІЖКАФЕДРАЛЬНА НАРАДА ЗАВІДУВАЧІВ КАФЕДР ФТИЗІАТРІЇ ВМНЗ УКРАЇНИ

23.05.2017

19 травня 2017 року на базі кафедрі фтизіатрії та пульмонології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулася традиційна міжкафедральна нарада завідувачів кафедр фтизіатрії вищих медичних навчальних закладів України

Під час зустрічі відбулося обговорення нових навчальних планів з фтизіатрії для підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальностями 222 «Медицина» і 221 «Стоматологія» освітньої кваліфікації «Магістр медицини» і «Магістр стоматології», професійної кваліфікації «Лікар» і «Лікар-стоматолог». Відповідно до нової навчальної програми за спеціальністю «Медицина» вивчення фтизіатрії передбачено на V курсі. Майбутні стоматологи вивчатимуть питання туберкульозу, як і раніше, на ІV курсі. Після обговорення завідувачі кафедр погодилися: з огляду на швидкий прогрес у науці та практиці подолання туберкульозу, необхідне включення до навчального плану практичних підходів до контролю за інфекцією, які будуть необхідні фахівцям будь-якого профілю на робочому місці. Учасники наради вирішили, що під час підготовки лікарів приділятиметься більша увага алгоритмам виявлення хворих на туберкульоз у неспеціалізованих медичних закладах, сучасним методам діагностики легеневого і позалегеневого туберкульозу, амбулаторному лікуванню та профілактиці туберкульозу. Лікарям-стоматологам більше у нагоді стануть знання про діагностику туберкульозу ротової порожнини і кісток щелеп, а також про методи попередження зараження туберкульозом на робочому місці, як частину загальної концепції інфекційного контролю, адже, на жаль, стоматологи лідирують у професійній захворюваності на туберкульоз.

Учасники приділили увагу також двом гострим питанням сьогодення: місцю контролю за туберкульозом у реформі охорони здоров’я та оновленню Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги дорослим «Туберкульоз». Над вирішенням цих питань працюватиме завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ, головний позаштатний фтизіатр і пульмонолог МОЗ України, професор Василь Петренко.

Кафедра фтизіатрії та пульмонології