Перемовини з Центром тестування при МОЗ України

12.03.2018

В зв’язку з оприлюдненням на офіційному сайті Центру тестування при МОЗ України 12 березня 2018 року оголошення під назвою «Про хід перемовин з НМУ», Національний медичний університет імені О.О. Богомольця вважає за необхідне повідомити наступне.

Дійсно, сьогодні, 12.03.2018, у Центрі тестування при МОЗ України відбулися попередні переговори за участі першого проректора з науково-педагогічної роботи Університету Цехмістера Я.В. та директора Центру тестування Булах І.Є. щодо ситуації, яка склалася в зв’язку з неналежним правовим регулюванням порядку оплати послуг з проведення ліцензованих іспитів у 2018 році та викликаним цим зривом тестування 20.02.18р.

Проте, оприлюднена Центром тестування при МОЗ України інформація про досягнення згоди про застосування переговорної процедури не відповідає дійсності.

Сторони все ще мають суттєві розбіжності щодо процедури закупівлі послуг Центру тестування при МОЗ України, проте, зважаючи на заплановане на 27.03.18р. проведення ліцензійних іспитів для інтернів «Крок 3», сторони констатували, що належне проведення цього іспиту є пріоритетним, відтак, сторони вживатимуть всіх можливих заходів, аби їх терміново врегулювати та запобігти зриву тестування 27.03.18р.

Наразі сторони лише попередньо обговорили варіант застосування в даному випадку, як винятку, переговорної процедури закупівлі послуг Центру тестування при МОЗ України.

Жодних остаточних домовленостей щодо запровадження переговорної  процедури закупівлі послуг Центру тестування при МОЗ України досягнуто не було, оскільки НМУ, як особа, відповідальна за використання бюджетних коштів, має отримати передбачені ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі» докази відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) на ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи, а також повинен дотриматись процедури закупівлі на всіх її етапах.

В разі прийняття НМУ рішення про застосування переговорної процедури закупівлі, НМУ, як замовник, відповідно до ч. 2 ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі», вимагатиме від Центру тестування подання ним підтвердженої документально інформації про його відповідність кваліфікаційним вимогам відповідно до статті 16 цього Закону (наявність обладнання та матеріально-технічної бази; наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору).

Додатково сторонами була обговорена альтернативна можливість оплати послуг Центру тестування при МОЗ України шляхом укладання відповідних договорів із фізичними особами.

Також директор Центру тестування Булах І.Є. повідомила, що іспит «Крок1» для студентів стоматологів, який не відбувся 20.02.18р. заплановано провести у термін не пізніше 16 квітня 2018 року.

Перемовини продовжуються.

В.о. ректора
Ярослав Цехмістер