СТАРТУВАВ ПРОЕКТ “ВСТУП ДО ФАХУ «ПЕДІАТРІЯ»” ДЛЯ СТУДЕНТІВ 1 ТА 2 КУРСІВ

10.05.2018

Cтуденти медичного факультету №3 НМУ імені О.О. Богомольця, які навчаються за спеціальністю «Педіатрія» мають вже з перших курсів усвідомлювати особливості своєї майбутньої професії. З цією метою й стартував проект «Вступ до фаху «Педіатрія» від декана медичного факультету №3, професора кафедри дитячих інфекційних хвороб Оксани Виговської. Участь у проекті 4 та 8 травня 2018 року взяли близько 40 студентів. Студенти 1-го та 2-го курсу розпочали знайомство із роботою лікаря-педіатра на прикладі роботи дитячого інфекціоніста в умовах стаціонару (Київської міської дитячої клінічної інфекційної лікарні). Студенти не лише познайомилися із структурою дитячого інфекційного стаціонару, особливостями роботи різних його відділень (боксованого, нейроінфекцій, небоксованого, віддідення реанімації та інтенсивної терапії), приймального відділення, лабораторії, а й мали змогу безпосередньо поспілкуватися із дітьми з різноманітною інфекційною патологією, їхніми батьками, лікарями педіатрами-інфекціоністами з багаторічним стажем й молодими фахівцями. Також майбутні медики бачили хворих з діагнозами кір, вітряна віспа, кашлюк, гострі тонзиліти, інфекційний мононуклеоз, вірусні гепатити, ієрсиніозна інфекція різного віку.

Їх зацікавили питання вакцинації, чи хворіють щеплені, чому багато дітей, які захворіли є не щепленими, чому при вітряній віспі частіше виникає, як ускладнення атаксичний енцефаліт, як розрізняти висип, на яких принципах базується встановлення правильного діагнозу, як підтвердити діагноз відповідно до сучасних лабораторних досліджень, як лікувати пацієнтів базуючись на принципах доказової медицини й міжнародних рекомендацій. Знайомлячись із пацієнтами з гострими тонзилітами студентів цікавили запитання лабораторної діагностики, експрес-діагностики, раціональної антибіотикотерапії, антибіотикорезистентності.

До проекту долучилися кафедри педіатрії №1, №2, №4, дитячої хірургії нашого університету. Студенти 1-го та 2-го курсів медичного факультету №3 (педіатричного) познайомляться із роботою дитячого хірурга, дитячого ортопеда, дитячого кардіолога, дитячого алерголога та інших висококваліфікованих вузькопрофільних фахівців з напрямку «Педіатрія», структурою дитячих стаціонарів міста Києва (дитяча клінічна лікарня №2, №6), державної установи «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України», Національної спеціалізованої клінічної лікарні ОХМАТДИТ. Сподіваємось, що проект «Вступ до фаху «Педіатрія» захопить, змусить задуматися над покликанням до майбутньої професії, дасть більше практичних знань про тих, хто лікує дітей, про хвороби, з якими дитячі лікарі найчастіше зустрічаються і які вони повинні лікувати, про запущені, неоперабельні клінічні випадки захворювання і причини їх виникнення.

Деканат медичного факультету №3