СТУДЕНТКИ НМУ ВРЯТУВАЛИ ЖИТТЯ ЛЮДИНІ

02.02.2017

5 грудня 2016 року студентки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, повертаючись додому автобусом з круїзу по Балтійському морі, стали свідками нещасного випадку та врятували життя водієві автобуса, в якому перебувало 50 студентів з різних областей та університетів України.

Людмила Дідок – студентка 5 курсу медичного факультету №2 та Тетяна Лемко – студентка 5 курсу стоматологічного факультету познайомились при реєстрації на поїздку. За щасливим збігом обставин вони вдвох поїхали у цю подорож.

Випадок стався зранку на території Республіки Білорусь за 40 км від Мінська. Пасажири прокинулись від різкого гальмування автобуса. Коли з передніх сидінь пролунали крики «медика», студентки НМУ кинулись на допомогу. Чоловіку-водію, якому, за словами студенток, приблизно 45 років стало погано. Він втратив свідомість, встигнувши різко загальмувати та уникнути аварії. Водій важко дихав, весь посинів. Студентки почали надавати невідкладну допомогу, проводячи серцево-легеневу реанімацію. На жаль, окрім автобусної аптечки, інших засобів для порятунку не було.

Організатори поїздки викликали швидку допомогу і до її приїзду студентки протягом півгодити робили непрямий масаж серця, рятуючи людині життя. Після приїзду карети швидкої допомоги потерпілого забрали в реанімацію. За словами організаторів поїздки – “Stud Travel”, чоловіка вдалося врятувати, він перебував у важкому стані.

Людмила Дідок розповіла, що напередодні хотіла записатися в групу слухачів курсів з надання невідкладної допомоги, організованих Національним медичним університетом, але через велику кількість бажаючих не встигла. Та попри те, дівчина дуже вдячна викладачам. «Саме завдяки їхнім знанням та досвіду, вперше надала допомогу не навчально, а в житті. Ми не розгубилися, а все зробили як треба», – сказала Людмила Дідок.

Дівчата вважають, що кожен свідомий громадянин зобов’язаний пройти курс надання невідкладної допомоги, бо як показала практика, в реальній ситуації компетентність, а найголовніше – швидкість дій рятують життя людей.

Про героїчний вчинок Людмили Дідок та Тетяни Лемко стало відомо завдяки студентам, які перебували з дівчатами в одному автобусі. Їхня небайдужість та наполегливість врятували життя чоловіку на якого вдома чекають рідні.

Прес-центр