СТУДЕНТИ УНІВЕРСИТЕТУ ВИЙШЛИ НА МІТИНГ ПІД СТІНИ МОЗ УКРАЇНИ

20.02.2018

Студенти та співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця вийшли на мирну акцію під стіни Міністерства охорони здоров’я України у зв’язку зі зривом Центром тестування ліцензійного інтегрованого іспиту «КРОК 1. Стоматологія».

Сьогодні, 20 лютого 2018 року, 290 іноземних та вітчизняних студентів-стоматологів університету повинні були складати ліцензійний іспит «Крок 1». З 08.30 до 10.15 год. студенти очікували на проведення іспиту. На жаль, іспит, був зірваний, не зважаючи на заходи та ту роботу, яка була виконана адміністрацією університету, підготовлені фонди та видані накази (наказ №76 та наказ №77). Представники Центру тестування не з’явилися і «Крок 1. Стоматологія» не відбувся. Як зауважив перший проректор з науково-педагогічної роботи, Ярослав Цехмістер, це ганебне ставлення до Університету та студентів тому, що і НМУ, і Центр тестування є державними установами і жодні фінансові або договірні зобов’язання між ними не повинні завадити державній політиці щодо ліцензування знань студентів. Університет переконаний, що процедура проведення іспитів має бути нормована і відповідати чинному законодавстві України.

Університетська спільнота дізналися також, що МОЗ України підписало наказ щодо відсторонення ректора НМУ Катерини Амосової від виконання обов’язків. За словами Ярослава Цехмістера, цей наказ є абсолютно незаконним, а такі дії МОЗ будуть оскаржені у суді. «Ми сподіваємось, що дія цього наказу буде припинена, адже людина, яка призначена в.о. ректора має конфлікт інтересів в Університеті».

Із завтрашнього дня Профспілковий комітет співробітників Національного медичного університету імені О.О. Богомольця розглядатиме можливість підготовки до мирних акцій протесту співробітників та студентів. Про це сьогодні заявила голова Профкому співробітників НМУ Марія Лук’янець під час мирної акції протесту студентів та співробітників біля стін МОЗ України щодо саботажу Центром тестування проведення ЛІІ КРОК 1. Стоматологія для іноземних студентів 3 курсу.

Університетська спільнота одноголосно висловила підтримку ректору Катерині Амосовій, а студенти університету почали довготермінову акцію блокування приміщення ректорату. Студенти вважають, що монопольний ненаситний Центр тестування прагне лише грошей, а не перевірки знань. Свою позицію вони висловили на сторінці Студентського Парламенту у ФБ: «Нам набридло бути пішаками в руках «дорослих» з відповідних установ. Ситуація з КРОК – виявилась лише приводом відсторонити законного ректора НМУ, обраного колективом, що почала реформи, які вдарили по кишені старих корупціонерів. Усе, що відбувається зараз – це опір старої системи, але ми не здамося без бою. Ми заблокували вхід до ректорату для будь-якого псевдо в.о., як робили це у 2014 році, тож аби увійти йому доведеться переступити через голови студентів».

Прес-центр

https://ukranews.com/ua/news/548477-studenty-nmu-im-bogomolcya-vyyshly-na-piket-pid-moz-ta-zabarykaduvaly-vkhid-do-rektoratu-vyshu