УНІВЕРСИТЕТ ПРИДБАВ СУЧАСНЕ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ КАФЕДРИ ОФТАЛЬМОЛОГІЇ

22.12.2016

22 грудня 2016 року ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Катерина Амосова побувала на кафедрі офтальмології, клінічна база якої знаходиться в Олександрівській клінічній лікарні м.Києва. Адміністрація університету, за сприяння ректора закупила нове обладнання – апарат для оптико-когерентної томографії.

Демонстрація обладнання проходила за участю головного лікаря Олександрівської клінічної лікарні м. Києва Людмили Антоненко, завідувача кафедри офтальмології НМУ, професора Оксани Вітовської, проректора з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти, професора Олександра Науменка та завідувача кафедри хірургії №4, професора Володимира Мішалова.

Про призначення та важливість обладнання розповіла завідувач кафедри офтальмології, професор Оксана Вітовська. «Ця методика дослідження називається оптико-когерентна томографія. Вона дозволяє прижиттєво дослідити сітківку ока та отримати гістологічний зріз із сітківки (тобто зріз усіх її шарів, як під мікроскопом). Обстеження проводиться абсолютно безболісно. Методика використовується для ранньої діагностики, коли ще не має скарг і явно виражених важких симптомів захворювання таких як глаукома, коли ми можемо визначити початкові зміни в шарі нервових волокон зорового нерва і таким чином своєчасно встановити діагноз, призначити лікування і запобігти сліпоті. Прилад дозволяє на ранніх стадіях діагностувати початкові зміни в центральній зоні сітківки, яка відповідає за гостроту зору і запобігти сліпоті при такій важкій патології, як дистрофія сітківки ока, діабетична ретенопатія, зміни сітківки внаслідок тромбозів і порушень кровообігу. Модель апарату, яку закупив університет дозволяє проводити обстеження з вузькою зіницею, що особливо важливо, якщо йдеться про пацієнтів з глаукомою», – розповіла Оксана Вітовська.

Всі сучасні методи обстеження демонструються і для навчання студентів НМУ. Ця модель дозволяє ще й провести обстеження переднього відрізку ока, тобто оглянути рогівку і кут передньої камери, що важливо коли йдеться про різноманітні травми рогівки. За допомогою нового обладнання можна провести діагностику найважчої інвалідизуючої патології і скринінг, а чим раніше її виявити, тим швидше призначають лікування. Студенти НМУ, а також інтерни ознайомляться з новітніми технологіями завдяки оптико-когерентній томографії.

Нагадаємо, що за допомогою нового апарату можна порівнювати будь-яке попереднє дослідження та обстеження пацієнта з теперішнім з метою оцінки ефективності проведеного лікування. Адже інформація про усіх пацієнтів зберігатиметься в базі даних обладнання.

Професор Катерина Амосова наголосила, що університет гордиться придбанням такого важливого для діагностики та виявлення патологій апарату. Ректор запевнила, що тісна співпраця кафедри з керівництвом лікарні сприятиме плідній роботі на благо пацієнтів, а також наголосила на тому, що адміністрація університету усіляко сприятиме впровадженню нових технологій в медицину на кафедрі.

За словами головного лікаря Олександрівської лікарні Людмили Антоненко придбання університетом сучасного апарату для лікування пацієнтів та навчання студенті це величезний внесок в підготовку висококваліфікованих фахівців галузі та збереження зору пацієнтів.

Прес-центр