ВІДБУЛАСЯ ІІІ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ “АМОСОВСЬКІ ЧИТАННЯ”

09.12.2016

“Так я пройшов по колу: побачив світ.
Спрогнозував майбутнє.
Місце для паніки не знайшов.”
М.Амосов

9 грудня 2016 року в морфологічному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, під егідою Асоціація серцево-судинних хірургів України, відбувся щорічний науковий захід «АМОСОВСЬКІ ЧИТАННЯ», присвячені пам’яті Миколи Амосова.

Захід проводиться втретє, як сучасна інформаційно-наукова подія із залученням найкращих вітчизняних та закордонних фахівців. Тематика побудована відповідно до найактуальніших питань, висвітлення новітніх технологій та напрямків розвитку в галузі охорони здоров’я.

В урочистому відкритті конференції взяли участь Василь Лазоришинець, член-кореспондент НАМН України, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова; Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України; Віталій Цимбалюк, президент Національної академії медичних наук України, завідувач кафедри нейрохірургії НМУ імені О. О. Богомольця; Ісаак Трахтенберг, академік НАН і НАМН України; Юрій Вороненко, ректор Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика МОЗ України.

Відкриваючи конференцію, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова Василь Лазоришинець зазначив, що Микола Михайлович Амосов був символом епохи, і не тільки як кардіохірург, а й як засновник біологічної кібернетики, соціолог, філософ, талановитий письменник, суспільний діяч. «Це людина-легенда, людина-символ. У нього вчилися всі українські кардіохірурги. А також його роботи наслідували безліч лікарів у всьому світі, такі як африканський кардіохірург Крістіан Бернард, який вперше зробив пересадку серця ще в 1967 році. Кардіохірургія на сьогоднішній день одна з найбільш перспективних і прогресуючих наук в галузі медицини і визначає рівень розвитку держави та інтеграцію держави в світову медицину. Сьогодні неможливо уявити лікування хворих з вродженими та набутими вадами серця без хірургічного втручання. Нині з’явилися нові напрямки хірургії: ендоваскулярна кардіохірургія, хірургія ішемічної хвороби серця на працюючому серці, сучасне лікування порушень ритму, акушерська кардіологія. В Україні вперше операції з приводу набутих вад серця почалися в 1955 році Миколою Амосовим. За цей час в Інституті проведено майже 200 тис. операцій. І якщо Микола Михайлович був фундатором, засновником, розробником багатьох технологій і оперативних втручань, то з 1988 року не можу не згадати ще одного нашого вчителя Геннадія Книшова, завдяки якому ми набули досвіду і сучасних результатів. Сьогодні ми з Вами переживаємо непрості часи. І ми повинні обов’язково зберегти наукову і клінічну спадщину, всі найкращі традиції, які залишилися нам від Миколи Амосова», – йшлося у виступі Василя Лазоришинця.

З доповідями виступили: доктор медичних наук Ігор Лурін, доктор медичних наук Олексій Крикунов, доктор медичних наук Яцек Бялковскі, доктор медичних наук Юлія Давидова, доктор медичних наук Михайло Прімін, член-кореспондент НАМН України Василь Лазоришинець. Під час конференції обговорювалися питання військово-польової хірургії в умовах гібридної війни, діагностики та лікування інфекційного ендокардиту, акушерської кардіології та кардіохірургії, а також напрями розвитку української кардіохірургії.

Наприкінці заходу організатори нагородили медаллю імені М.М. Амосова кращих фахівців галузі.

Прес-центр