ЗУСТРІЧ НАУКОВЦІВ НМУ З ПРЕДСТАВНИКАМИ ЄВРОБЮРО ВООЗ ЩОДО ПИТАННЯ АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНОСТІ ТА РОЗРОБКИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПЛАНУ ДІЙ

03.10.2017

2 жовтня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася зустріч підготовчої місії представників Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я з професорсько-викладацьким колективом НМУ, під час якої учасники обговорювали проблему антибіотикорезистентності з метою розробки національного плану дій в Україні.

Участь у засіданні підготовчої місії взяли: технічний спеціаліст з контролю резистентності до антимікробних препаратів ЄвроБюро ВООЗ доктор Саскія Нарганг; консультант ВООЗ доктор Марита Ван де Лаар; технічний спеціаліст з ВІЛ, туберкульозу та вірусних гепатитів ВООЗ доктор Олексій Бобрик. З презентаціями щодо питань контролю над антибіотикорезистентністю виступили фахівці Університету – завідувач кафедри епідеміології, професор Ірина Колесникова; завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології, професор Володимир Широбоков; завідувач кафедри фармакології, професор Ганна Зайченко; завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації, професор Микола Хайтович; завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, професор Фелікс Глумчер. До дискусії щодо можливих дій з подолання антибіотикорезистентності долучилися завідувачі та представники хірургічних, педіатричних, гігієнічних кафедр, кафедр інфекційних хвороб та представники Інституту гігієни та екології НМУ, оскільки обговорюване питання викликає науковий та суспільний інтерес. Зустріч відбулася з метою координації дій фахівців різних галузей, обміну інформацією, напрацюваннями та спостереженнями, підвищення громадської свідомості та інформованості про проблему антимікробної резистентності.

Антибіотикорезистентність (АМР) сьогодні виходить за межі суто медичної проблеми, має величезне соціально-економічне значення й у економічно розвинутих країнах сприймається як загроза національної безпеки. Як зауважила технічний спеціаліст з контролю резистентності до антимікробних препаратів ЄвроБюро ВООЗ доктор Саскія Нарганг, впродовж останніх 2-х років регіональне Бюро ВООЗ зосереджувалося на допомозі різним країнам у розробці національних стратегій та національних планів дій щодо АМР. «Для нас є дуже важливою зустріч з науковцями та спеціалістами Університету і цінним – збір даних та інформації щодо поточних питань АМР в Україні. Адже, грунтуючись на аналізі ситуації, ми маємо розробити рекомендації та координувати всі зусилля, щоб втілити їх у життя. Лише спільно зможемо впровадити та розробити національну стратегію та національний план дій», – сказала Доктор Саскія Нарганг.

За словами консультанта ВООЗ Доктора Марити Ван де Лаар, стійкість бактерій до антибіотиків зростає з кожним роком. «Мікроорганізми набувають нових видів резистентності, спектр дії протимікробних препаратів постійно звужується. А причиною цього стало надмірне і безконтрольне застосування антибіотиків у медицині, ветеринарії та сільському господарстві.

Про зусилля, які докладають фахівці НМУ в реалізації стратегії стримування антибіотикорезистентності в Україні розповіла завідувач кафедри епідеміології, професор Ірина Колесникова. «Співробітники НМУ взяли участь у розробці дорожньої карти зі стримування антибіотикоресистентності, зокрема у розробці освітніх програм для студентів, лікарів; у сфері епідеміологічного нагляду – розробка проектів нормативно-правового акту щодо удосконалення системи епіднагляду. Фахівці університету також брали участь в місії GHSA з оцінки готовності системи безпеки і здоров’я України. Ми розуміємо, що потрібно змінювати в Україні громадське сприйняття раціонального використання антибіотиків. Окрім участі у засіданнях круглих столів та роботі міжвідомчих комісії, університетська спільнота приєдналася до національного флеш-мобу «Антибіотик за рецептом». Акція була спрямована на підвищення обізнаності із зазначеної проблеми та на пропаганду їх правильного використання. Викладачі Університету організовують багато освітніх заходів та проводять науково-просвітницьку роботу з популярними лекціями щодо раціонального застосування антибіотиків», – наголосила професор Ірина Колесникова.

Питання раціонального використання антибіотиків, шляхи формування та профілактики викладаються на багатьох курсах Університету. Фахівці НМУ беруть активну участь у навчальних заходах та проводять фундаментальні дослідження щодо розробки композитів антибіотиків з наночастинками, як перспективних антимікробних лікарських засобів.
Учасники зустрічі зазначили, що для вирішення завдань з розробки національного плану дій необхідно уніфікувати погляди лікарів на питання антибіотикорезистентності, посилити контроль держави за призначенням антимікробних лікарських засобів та, головне, їх відпуском в аптечних закладах. Потрібно також врегулювати на інституційному рівні забезпечення клінічних закладів медикаментами, в тому числі антибіотиками нового покоління, а також розвивати національну мережу сучасних мікробіологічних лабораторій.

Прес-центр