СТАЖУВАННЯ СПІВРОБІТНИКІВ КАФЕДР ТА СТУДЕНТІВ НМУ У ВРОЦЛАВСЬКОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

15.08.2017

У межах імплементації домовленостей Меморандуму про взаєморозуміння між Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця та Вроцлавським медичним університетом (Польща) протягом липня 2017 року студенти та співробітники кафедр НМУ пройшли стажування у Вроцлавському медичному університеті (Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu). До групи студентів ввійшли представники студентської спільноти, котрі мають високі показники академічної успішності та наукові здобутки – члени студентського наукового товариства імені О.А. Киселя та Всеукраїнської асоціації студентів-медиків (UMSA): студентка 4 курсу медичного факультету №1 Софія Ніколаєнко (голова Ради СНТ імені О.А. Киселя), студент 4 курсу медичного факультету №2 Юрій Підченко (секретар Ради СНТ імені О.А. Киселя) та студентка 4 курсу, медичного факультету №2 Іванна Щигель (голова комітету з міжнародної співпраці Всеукраїнської асоціації студентів-медиків).

Протягом 4-тижневої програми студенти ознайомилися з роботою 4-х відділень університетської клініки Вроцлавського медичного університету. До цього списку ввійшли відділення гастроентерології та гепатології, відділення патоморфології та онкологічної цитології, відділенні ендокринології, а також відділення дерматології і венеричних хвороб. Перший тиждень стажування пройшов у відділенні гастроентерології та гепатології – спеціалізованому центрі для лікування неспецифічних запальних захворювань кишківника – виразкового коліту та хвороби Крона. Протягом 5 днів С. Ніколаєнко, Ю. Підченко та І. Щигель пройшли курс із ведення даних захворювань, повторили критерії діагностики, визначення тяжкості стану, протоколів лікування, а також ознайомилися із новітніми програмами імунотерапії даних хвороб. Також, студенти були присутніми на процедурах гастро- та колоноскопій, засвоїли методику взяття гістологічних зразків, проводили клінічне обстеження пацієнтів та брали участь у обходах під керівництвом співробітників відділення – Dr. Katarzyna Neubauer, Dr. Robert Dudkowiak та Dr. Iga Gromny. Наступний тиждень стажування пройшов у відділенні патоморфології та онкологічної цитології під керівництвом Dr. Piotr Donizy, PhD. Студенти НМУ значно вдосконалили навички гістологічної діагностики онкологічних захворювань, ознайомилися із методикою імуногістохімічних досліджень. Також, студенти були присутніми на автопсіях, брали участь у описі макропрепаратів та підготовці матеріалів для гістологічного дослідження. Третій тиждень стажування студентів НМУ у Вроцлавському медичному університеті пройшов на базі клініки ендокринології та радіоізотопної терапії. Протягом 5 днів учасники стажування ознайомилися із особливостями діагностичного та лікувального процесу, а також отримали змогу розібрати найцікавіші клінічні випадки, які траплялися в останні роки роботи відділення. Керівником стажування з ендокринології став dr hab. Jacek Daroszewski, prof. Останній тиждень стажування пройшов у відділенні дерматології та венеричних захворювань. Дане відділення – унікальний центр, який поєднав у собі спеціалістів-дерматологів та пластичних хірургів, а його основна мета – хірургічне лікування немеланоцитарних новоутворень шкіри – плоскоклітинного та базальноклітинного раку шкіри. Усі 5 днів студенти були присутні на пластичних операціях із видалення зон враження, ознайомилися із методикою проведення хірургічних втручань на обличчі, а також із методиками пересадки шкірних клаптів для закриття дефектів хірургічних ран. Стажування у даному відділенні пройшло під керівництвом dr n. med. Karolina Wójcicka та dr n. med. Iwona Chlebicka.

З 3 по 28 липня 2017 року старший лаборант кафедри онкології Євгеній Костюченко пройшов стажування у Breast Unit Онкологічного центру Нижньої Сілезії під керівництвом завідувача кафедри онкології Медичного університету Вроцлава, голови Breast Unit, prof. dr hab. n. med. Rafał Matkowski. Breast Unit є найсучаснішим та найновішим центром лікування раку грудної залози у Польщі, який відкрито лише у травні 2017 року. Під час стажування Євгеній ознайомився з організацією роботи Breast Unit та особливостями надання допомоги хворим на рак грудної залози в Польщі. Мав змогу щоденно асистувати на 3-4 операціях, включаючи онкологічні, онкопластичні та реконструктивні операції на грудній залозі. Навчився працювати з сучасним обладнанням (“MOZART TomoSpec (Kubtec)” System for Breast Specimen Radiography, “Sentimag”, sentinel lymph node localization instrument та ін.). Також мав декілька занять з діагностики (MRI, USG, MMG) та брахітерапії в онкології. Загалом стажування було насиченим та повним нових знань та навичок.

Інтерн-педіатр, випускник медичного факультету №3, а також студент фармацевтичного факультету заочної форми навчання Михайло Медведєв пройшов місячне стажування з дитячої онкогематології. Стажування проходило у Регіональному дитячому онкологічному центрі «Мис надії» у Вроцлаві на базі кафедри та клініки трансплантації кісткового мозку, онкології та дитячої гематології. У рамках стажування Михайло ознайомився з організацією роботи даного центру, з особливостями ведення таких тяжких хворих за сучасних можливостей. Михайло особисто брав участь в усіх діагностичних та лікувальних, включаючи інтервенційні, заходах, що дозволило йому здобути безцінний досвід та багато нових професійних знань. Окрім безпосередньої роботи у клініці, протягом стажування учасники відвідали багато культурних та історичних місць Вроцлава, а також помандрували по різних містах Польщі.

Отриманий досвід дозволив значно розшири кругозір, а також налагодити контакти із представниками Вроцлавського медичного університету для продовження співпраці на студентському рівні. Учасники висловлюють глибоку вдячність адміністрації НМУ за надану чудову можливість ознайомитися із роботою одного з кращих медичних ВНЗ у Польщі, із особливостями системи охорони здоров’я країни-сусіда, поглибити знання та поліпшити практичні компетенції із різних галузей медицини.

Відділ міжнародних зв’язків,
Студентське наукове товариства імені О.А. Киселя
Всеукраїнська асоціація студентів-медиків